Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Plamenci se vratili u ninsku solanu

08.09.2017. 14:58
Plamenci se vratili u ninsku solanu


Prošetate li upravo sada između polja soli i ornitološkim dijelom Solane Nin doživjet ćete uzbudljive trenutke te ćete imati prilike vidjeti i fotografirati skupinu egzotičnih ptica plamenaca ili flamingosa. Sreća će vas poslužiti jer su oni prije dva dana sletjeli na područje ninske solane.
Poznato je da je protekle godine sletio jedan plamenac, koji se zadržao u Ninu poprilično dugo pa čak i uz olujnu buru. Ove godine sletio je jedan odrasli plamenac, možda baš onaj od lani, a s njime nekoliko mladih, ukupno šest ptica. Mladunci su puno svjetlije boje jer kod odraslih pocrvene perje, kljun i noge zbog hrane koju uzimaju iz močvarnih staništa.
Egzotične ptice ove su godine opet oduševile eko posjetitelje Ninske lagune, a valja istaknuti da se ipak radi o rijetkoj pojavi. Poznato je da ova ružičasta ptica pronalazi hranu u muljevitim područjima, tako se već drugu godinu može vidjeti u Ninskoj laguni. Budući da su plamenci primijećeni blizu Venecije u Regionalnom parku delte rijeke Po pretpostavka je da je Nin pticama svojevrsno odmorište na njihovom preletu. Velika je vjerojatnost da će se plamenci naviknuti pa će svake godine svraćati u Nin.
Nin je nakon dobivanja nagrade EDEN – Europske destinacije izvrsnosti u 2010. koja uključuje brigu i napore oko održivog razvoja posredstvom lokalne turističke zajednice započeo s edukacijskim procesima kroz ekološke susrete na poljima Solane Nin i zaštićenom području lokaliteta ljekovito blato uz Kraljičinu plažu te kroz obilježavanje Europskog dana prebrojavanja ptica. Proteklih sedam godina uloženi su napori pri oblikovanju novog turističkog proizvoda tzv. birdwatching turizma. U tu svrhu destinacija je započela s uređenjem tematskih staza u Ninskoj laguni i aktivnom promidžbom ptica koje su lagunu odabrale za svoj dom. Pored već značajne ptice vlastelice sada se pojavljuje atraktivna ptica plamenac koja lagunu posjećuje dvije godine zaredom.
Ninska laguna s muljevitim i pjeskovitim plitkim obalama te s močvarnim predjelima u okruženju solane, iznimna je biološka vrijednost i predstavlja jedno od rijetkih staništa na hrvatskoj obali i na tlu Europe. Stoga se upravo na prostoru Ninske lagune zadržavaju ptice gnjezdarice, selice i zimovalice, a taj su prostor izabrale za svoj dom jer vegetacija slanjača (halofita) pruža optimalne uvjete močvarnim vrstama ptica za život i produženje vrste. Promatrači ptica ovdje sa zadovoljstvom mogu promatrati pojedine vrste ptica, poput rijetke vlastelice (Himantopus himantopus) upisane u IUCN Crvenu listu ugroženih vrsta, morskog kulika, pijukavica i dr. Upravo je za pticu vlastelicu koju se može smatrati endemičnom, zabilježeno povećanje broja parova koji posjećuju lagunu svake godine. Velika je to radost jer se populacija te vrste ptice u Europi opasno smanjila. Još uvijek možete vidjeti posljednja dva para vlastelice koji se još zadržavaju na poljima soli i prikupljaju snagu za dugi let i selidbu u toplije krajeve.
Marija DEJANOVIĆ