Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U planu “Gastro ruta smokava”

07.09.2017. 19:57
U planu “Gastro ruta smokava”


Jubilarni, deseti Festival smokava, koji je već započeo nizom događanja u Pakoštanima, na Pašmanu i u Ugljanu, u četvrtak je otvoren i u Zadru, na Trgu Petra Zoranića, gdje je prozivode od "zabranjenog voća" na sedam štandova izložilo desetak OPG-ovaca.
Inicijatorica Festivala smokava, koji je prerastao u atraktivnu rujansku manifestaciju, Sandra Babac, zadovoljna je što su interes za Festival smokava pokazale i prihvatile lokalne zajednice.
– Moram izraziti zadovoljstvo održavanjem tzv. Litnje pričinjože u Pakoštanima i Smokvarice, te širenja Festivala izvan samog centra grada. Sajam smokava otvorili smo danas tu na Trgu Petra Zoranića, nadamo se da će nas vrijeme poslužiti i što je najvažnije, da će naši izlagači biti zadovoljni te da će im se sav uloženi trud vrati, rekla je Babac, dodajući kako uz već provjerene proizvode, izlagači i ove godine nude i neke nove delicije.
– Kod nas na plantaži imamo nasad iz 2006. godine sa 300 rodnih smokava. Ove godine su male, ali jako slatke, kaže Sandra Babac, vlasnica OPG-a Damjanić-Babac, široj javnosti poznata po brendu Šinjorina smokva napominjući kako bi se iz Festivala smokava uskoro mogao izroditi i projekt "Gastro ruta smokava" za koji već postoji zanimljiva ideja. Babac ističe kako bi to mogao biti odličan element u turističkoj ponudi Zadarske županije koji bi se mogao spojiti s drugim proizvodima kao što su sir, vino, slane srdele i slično. Ovogodišnji Festival smokava, osim ponude na Trgu Petra Zoranića, nastavit će se u petak, "Gastro smokvom", koju ove godine organiziraju Udruga zadarskih ugostitelja i restoran Pet bunara u Muzeju antičkog stakla. U programu će sudjelovati i poznati hrvatski gastro-stručnjak, Zlatko Gall, a događaj podržava i zadarski župan Božidar Longin. U tijeku je i simbolična sadnja deset stabala smokve, na deset zadarskih lokacija, u suradnji sa zadarskom komunalnom tvrtkom Nasadi, a prva je već posađena uz atraktivne turističke instalacije Pozdrav Suncu i Morske orgulje.
Uz nekoliko OPG-ovaca na Trgu Petra Zoranića umijeće u pripremanju delicija sa smokvama pokazali su i učenici drugog razreda poljoprivredne i prehrambene škole Stanka Ožanića.