Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Bubić iz Švicarske tražio odgodu dok ne “namiri sredstva”

08.09.2018. 07:45
Bubić iz Švicarske  tražio odgodu  dok ne “namiri  sredstva”


Bivši upravitelj Poljoprivredne zadruge Zemunik Donji, 61- godišnji Veljko Bubić, optužen za pronevjeru novca Poljoprivredne zadruge Zemunik Donji, jučer se nije pojavio na sudu, poručujući da je u –  Švicarskoj.
A tamo je otišao kako bi prikupio novac za vraćanje duga zadruzi, poručujući preko svojega odvjetnika da treba još malo vremena za prikupljanje novca. No, sutkinja Sandra Radanović dala mu je još jednu šansu  da se idućeg puta pojavi na sudu, a ukoliko to ne učini-  slijedi privođenje. 
Županijsko državno odvjetništvo u Zadru zastupao je zamjenik Duško  Berović, a osim Bubića, raspravi nisu nazočili ni predstavnici  Poljoprivredne zadruge. Sutkinja Radanović donijela je odluku o odgodi zakazujući novu raspravu za kraj rujna.
– Prisutni branitelj optuženika navodi da ga je optuženik putem SMS  poruke obavijestio da se ne nalazi u Republici Hrvatskoj i da se nalazi u  Švicarskoj te je zamolio kraću odgodu rasprave, odnosno da mu je potrebno još jedno kraće vrijeme da bi namirio sredstva za podmirenje duga Poljuoprivrednoj zadruzi, kazala je sutkinja poručujući mu preko njegova odvjetnika kako će mu dati još nekoliko dana do datuma održavanja nove rasprave.
Naime, protiv Veljka Bubića još 2014. godine Županijsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o pokretanju postupka "zbog osnovane  sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl.  291. st. 2. u vezi st. 1. Kaznenog zakona".  Terete ga da je prisvojio novac  zadruge prodajući njene nekretnine.
– Postoji osnovana sumnja da je 57-godišnjak kao upravitelj poljoprivredne zadruge, bez pravovaljane odluke skupštine zadruge, 19. ožujka  2014. zaključio ugovor o prodaji nekretnina u vlasništvu poljoprivredne  zadruge za iznos od 437.910,00 kuna, a nakon što je kupac uplatio ugovorenu cijenu okrivljenik je od 21. ožujka do 19. svibnja 2014. sa žiro- računa zadruge podigao 415.000,00 kuna koje je zadržao za sebe, navodi  Županijsko državno odvjetništvo.
Rukovodstvo Poljoprivredne zadruge prijavilo je Bubića da je nekoliko  nekretnina Zadruge, koristeći ovlasti upravitelja zadruge, prodao i novac  zadržao za sebe. Bivši načelnik Zemunika Donjeg, Josip Marušić, kazao  nam je kako je riječ o čak četiri čestice na koje se Bubić uknjižio, a na petu nije uspio jer su već počele sumnje u njegove malverzacije. 
Marušić je, naime, jedan od najboljih poznavatelja situacije vezano za  djela za koje Županijsko državno odvjetništvo tereti Bubića, obzirom da  je predsjednik Skupštine Poljoprivredne zadruge Budućnost te jedan od  njenih suvlasnika. Osobno je upoznat sa cijelim tijekom događaja jer je  mjesecima, napominje, nazivao Bubića i tražio objašnjenje što on to radi  sa zadružnom zemljom. A jučer se nije pojavio na sudu, s obzirom da zadrugu zastupa njihov opunomoćenik, kazao nam je Marušić u telefonskom razgovoru nakon odgode rasprave.
– Kada smo u zadruzi saznali da Bubić prodaje zemlju koja nije njegova, već vlasništvo zadruge, odmah sam ga nazvao i tražio objašnjenje.  Mene i druge suvlasnike zadruge uhvatila je panika što on to radi s  tuđom zemljom, ali odjednom je nestao i više se nije pojavljivao u Zemuniku. Ni na naše pozive se nije javljao, ističe Marušić napominjući kako su zadrugari sami počeli istraživati što to Bubić radi te otkrili da je jednom mještaninu prodao čak četiri parcele.
– Suprotno odluci Skupštine, Bubić je sklopio ugovor s Vinkom Marušićem o prodaji zemlje, iako se mi s time nismo složili. Ima nas 18 i na  Skupštini smo donijeli odluku da je nećemo prodavati po cijeni nižoj od  one koju je vještak utvrdio. Međutim, on nas nije poslušao, prodao je te  četiri zadružne čestice i odjednom nestao. Više ga nikad nisam mogao  dobiti na telefon, kaže na kraju Marušić.


Marušić: Svi smo u zadruzi  iznenađeni njegovim postupkom
Josip Marušić napominje kako zadrugari ni danas ne mogu doći sebi te da nitko  ovo od Bubića nije očekivao, sve dok nisu počela šuškanja da se istražuje prodaja  zadružne zemlje.
– Nisam iznenađen da je pokrenuta istraga, ali smo svi mi u zadruzi iznenađeni  njegovim postupkom jer je u početku bio vrlo korektan prema nama. Nitko od nas nije sumnjao da bi ovako nešto mogao napraviti, znate, velik je to novac, poručuje  predsjednik Skupštine Poljoprivredne zadruge Budućnost.