Festival smokava - ovogodišnje izdanje donosi niz događanja za djecu i odrasle

Slika korisnika valentinam
13. i 14. RUJNA
Festival smokava kroz dugi niz godina prometnuo se u nezaobilazno događanje rujanskih dana u Zadru, i nastavlja sa širenjem programa. Ove godine Festival su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja
Zvonko Kucelin
S jednog od prethodnih festivala

Zadarska županija od ove godine preuzela je organizaciju „Festivala smokava“ koji će se održati 13. i 14. rujna 2018.godine. Ova dvodnevna manifestacija održat će se na dvije lokacije- na Trgu Petra Zoranića i u Muzeju antičkog stakla u kojem će se zadarski ugostitelji zajedno sa poljoprivrednom i ugostiteljskom školom, Udrugom kuhara Zadarske županije predstaviti sa svojim jelima i pićima te prezentirati delicije od smokava.

Festival smokava kroz dugi niz godina prometnuo se u nezaobilazno događanje rujanskih dana u Zadru, i nastavlja sa širenjem programa. Ove godine Festival su prepoznali i neki gradovi i općine u Zadarskoj županiji koji su se aktivno uključili u festivalska događanja. Oni su tijekom proteklih dana kroz različite manifestacije u Pakoštanima, Preku i Ninu ukazali na vrijednost ove plemenite mediteranske voćke koja je othranila mnoge generacije. Središnji događaj odvijat će se 13. i 14. rujna 2018. na Trgu pet bunara tijekom cijelog dana gdje će biti upriličen Sajam smokava na kojem će sudjelovati desetak proizvođača koji u svojoj ponudi imaju različite delicije od smokava. U dva sajamska dana posjetitelji će imati priliku razgovarati, probati i kupiti delicije od smokava izravno od proizvođača, uživati u rakijama od smokava, džemovima i brojnim drugim proizvodima.

U Gradskoj knjižnici grada Zadra u sklopu Festivala smokava održat će se niz zasebnih događanja kao što su radionica za djecu tijekom koje će djeca imati priliku naučiti kako oslikavati torbice s motivima smokve, izrada sapuna od smokava i stručna predavanja o ekološkom uzgoju i zaštiti smokava.

U petak, 14. rujna 2018 godine u Muzeju antičkog stakla sa početkom u 11,00 sati održat će se središnji događaj festivala- Gastro smokva na kojoj će se predstaviti zadarski ugostitelji odnosno restorani koji su u svoje jelovnike uvrstili delicije od smokve. Njihova jela i pića moći će se degustirati tijekom jutra. Ove godine na manifestaciju se odazvalo preko 20 restorana i tri srednje škole Hotelijersko turističko ugostiteljska škola, Poljoprivredno prehrambena i veterinarska škola „Stanka Ožanića“ i Srednja škola Bartola Kašića iz Paga.

Početak je u 11 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno