Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Longin: Ponosan sam na najveći i najljepši teniski stadion u Hrvatskoj

07.09.2018. 13:28


Ostalo je tek sedam dana do početka velikog teniskog spektakla u našem gradu, polufinala Davis Cupa između Hrvatske i SAD-a, a u tom kontekstu na praktički zgotovljenom teniskom montažnom stadionu na ŠRC Višnjik održana je konferencija za medije na kojoj su nazočili zadarski gradonačelnik Branko Dukić, župan Božidar Longin te predsjednica Hrvatskog teniskog saveza, Nikolina Babić.
Na ponos i diku Zadrana niknuo je jako brzo montažni kompleks koji će moći zaprimiti čak osam tisuća gledatelja i sve je više-manje spremno za ugošćavanje dviju ponajboljih svjetskih teniskih reprezentacija. Predsjednica HTS-a uopće ne sumnja da će se pobjednička tradicija Hrvata protiv reprezentacije SAD-a nastaviti i u Zadru.
– Na tjedan dana smo do velikog otvaranja i ovom prigodom pozivam svu zadarsku, dalmatinsku i hrvatsku publiku da dođu pogledati ovaj spektakl protiv SAD-a s kojima imamo do sada omjer 4-0 i nadam se da ćemo u drugu nedjelju imati i 5-0 i da ćemo se plasirati u finale, a nadamo se i u konačnici osvajanju titule. Ono što je bitno za reći da će ovaj meč protiv SAD-a biti usitinu veliki spektakl, a igra se na otvorenom pred osam tisuća gledatelja. Velike šanse polažemo u našu reprezentaciju, a neovisno o tome radi se o događaju koji će Zadar, Zadarsku županiju, Dalmaciju i cijelu Hrvatsku promovirati kao jednu sportsku i turističku zemlju u cjelini – kazala je Nikolina Babić, a unatoč nekim prethodnim izjavama gradonačelnika Branka Dukića kako su sve ulaznice za ovaj meč već rasprodane predsjednica Saveza je iznijela drukčiju informaciju.
– U ovom trenutku je prodano 60 do 70 posto ulaznica, ali sigurni smo kako će ovaj preostali dio također biti prodan do kraja tjedna. Interes je uistinu veliki tako da nema straha da će Hrvatska imati maksimalnu podršku s tribina.
Zadarski gradonačelnik pak nije skrivao zadovoljstvo ostvarenjem cilja koji je zadan unatrag mjesec i pol dana kad se krenulo u izgradnju ovog tensikog montažnog zdanja.
– Grad Zadar je izuzetno sretan što ugošćuje dvije tako velike teniske reprezentacije, a to samo govori kako svi mi koji živimo ovdje dišemo sportski, a to potvrđuje i podatak da je ovo već treći put kako smo domaćini našoj Davis Cup reprezentaciji. Ovo je prvi put da će se Davis Cup igrati u Zadru na otvorenom na ovom zemljanom terenu koji će što je najbitnije kasnije ostati u sklopu ŠRC Višnjik na usluzi građanima.
Čelni čovjek Grada između ostalog je zadovoljno izjavio i kako je konačno isplaćena posljednja rata kredita za ŠRC Višnjik.
– Može se reći da je cijeli kompleks SRC Višnjik postao pravo olimpijsko središte. Grad Zadar uložit će još i dodatne napore da napravi još šest pomoćnih teniskih terena, a kasnije ako Bog da i više. Ovaj kompleks je izgrađen željom građana Zadra i sa zadovoljstvom mogu reći kako je isplaćena i zadnja rata kredita za ŠRC Višnjik i on sada može ići samo prema naprijed. Ovdje su svi dobrodošli i vidimo se na otvaranju meča u petak – zaključio je Dukić, nakon kojeg je svoja zapažanja iznio i zadarski župan Božidar Longin.
– Neobično sam sretan što se ovo događa u našem gradu i županiji. Kada me je predsjednica HTS-a prije nepunih par mjeseci pitala hoćemo li sve to mi moći, ja sam rekao da hoćemo. Zadar je bio do sada domaćin velikih sportskih događaja, no ovaj koji nam dolazi za tjedan dana je sigurno jedan od najvećih od postojanja naše županije i to me čini posebno sretnim. Sinergijom Grada Zadra, županije i svih ljudi koji ovdje rade na ovom prekrasnom stadionu za kojeg se može čuti da je najveći takav kod nas, a ako nije najveći onda je sigurno najljepši u ovom trenutku. Zahvalio bih se i Vladi RH što je prepoznala da grad Zadar zaista može biti domaćin ovako velikog svjetskog događaja. Sljedeći vikend očekujemo pune tribine i naravno da sam optimista. Idemo u finale! – kazao je župan Longin.


Invalidi mogu unutra, ali bez invalidskih kolica
Osim hvalospjeva o prekrasnom i najvećem teniskom zdanju u Hrvatskoj koji nisu prestajali izlaziti iz usta zadarskog gradonačelnika i zadarskog župana prisutni predstavnici medija nisu mogli ne primijetiti da postoji mnogo nejasnoća oko tehničkih uvjeta samog stadiona. Sjedalice na tribinama su očito polovne i istrošene, nema nikakvih dodatnih zatvorenih prostorija ispod tribina (svlačionice, press centar, mixed zona…) kao što nije ni riješeno pitanje sanitarnog čvora.
Očito će igrači, stručni stožeri, suci, sakupljači loptica i ostali prelaziti do svojih svlačionica vjerojatno u pravcu zatvorenog bazena nekakvim mostom koji se još ne nazire. Pitanje je i gdje će se gledatelji skloniti u slučaju kiše i bilo kavih drugih vremenskih nepogoda. A najveća boljka organizatora je što nije omogućen adekvatan pristup osobama s invalidskim kolicima, na što je predsjednica Saveza pomalo nespretno odgovorila.
– S obzirom da se radi o montažnom stadionu imali smo problema s tim. Naravno da trebamo osigurati mogućnost pristupa i osobama s invaliditetom tako da smo na neki način uspjeli sve dogovoriti sa gospodinom koji je zadužen za invalide. To ćemo morati riješiti do početka meča, a jedino što mogu reći je da invalidi koji su vezani za invalidska kolica neće moći s tim kolicima unutra, ali smo našli adekvatno rješenje za taj problem – kazala je Nikolina Babić