MONS. JURE BOGDAN IZ ZADRA PORUČIO Želio bih da se s pedofilijom obračunamo kao Crkva

Slika korisnika valentinam
Vojni ordinarij o iznevjerenom svećeništvu pojedinaca u crkvi
Autor: 
Jako me boli da se događaju velika i strašna zla nevjernosti svome svećeničkom idealu, biskupskome, svome poslanju, vjeničkome, kršćanskome. Jako me boli kad to susretnem. To je u mojoj Crkvi, kaže mons. Bogdan
PIXSELL
Mons. Jure Bogdan

Mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, za vrijeme svog boravka u Zadru tijekom kojeg je predvodio duhovne vježbe za svećenike Zadarske nadbiskupije u Nadbiskupskom sjemeništu ‘Zmajević’ komentirao je slučajeve iznevjerenog svećeništva s čime se Crkva suočava.

- Jako me boli da se događaju velika i strašna zla nevjernosti svome svećeničkom idealu, biskupskome, svome poslanju, vjeničkome, kršćanskome. Jako me boli kad to susretnem. To je u mojoj Crkvi. To je moja Crkva! Ja moju Crkvu volim kao svoju mater. Moja mater nije ni najljepša, ni najbolja, ni najkvalitetnija, ali to je moja mama. Ja nju volim. I to je moja Crkva kojoj sam ja posvetio svoj život, kaže mons. Bogdan dodajući kako mu je, s druge strane, jako drago da je društvo postalo osjetljivo, izrazito osjetljivo na sve zlouporabe.

- Poglavito je osjetljiv naš papa u Rimu, na sve zlouporabe svećeništva, odnosno biskupske službe. Ovo što sada imamo jasan stav da javno osuđujemo i prozivamo zlo unutar Katoličke Crkve, želio bih da ga osuđujemo i prozivamo na svim razinama u društvu, u društvenim zajednicama, obiteljima, kod vjernika i kod nevjernika. Ako je nešto objektivno u sebi zlo, a iskorištavanje malodobne djece je veliko i strašno zlo, želio bih da se s tim velikim zlom obračunamo kao Crkva, kao narod, društvena zajednica, ne samo u našoj domovini, nego posvuda u svijetu. Jer imam dojam da se društvo puno puta ponaša cinično. S jedne strane, lopovi znaju vikati ‘Držite lopova’, a ustvari, ovo što se u Crkvi događa, duboko vjerujem da nam se događa jedno čišćenje. Bogu hvala da smo zauzeli takav jasan i energičan stav. Ali s druge strane, htio bih vidjeti isti takav stav, zauzetost svih na svim razinama u našem društvu i posvuda u svijetu, u iskorijenjivanju tih zala. Nažalost, bojim se da nije tako, da se s tim zlom nad djecom ne obračunava energično na svim razinama društva, upozorio je biskup.

Mons. Bogdan je kao potreban temelj istaknuo duboku duhovnu izgradnju pojedinca, jer otajstva Crkve može se i formalno slaviti, a ne ih i s istinskim uvjerenjem nutarnje živjeti. U tom smislu duhovne neizgrađenosti i nemolitvenog života pojedinca, pa i svećenika, biskup Bogdan vidi i jedan od uzroka iznevjerenosti u življenju svećeništva.

- To je trajna opasnost i napast Crkve, od apostolskih vremena, preko nas danas, sve do eshatoloških vremena; za Svetog Oca u Rimu, za sve katoličke biskupe, svećenike, vjernike. Nitko nije amnestiran od molitve. Intenzivni molitveni i duhovni život doprinosi kvalitetnoj izgradnji, duhovnoj klimi, duhovnom ozračju i svjedočenju svećenika i biskupa u svojoj sredini, zaključio je mons. Bogdan.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)