Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na Forumu počeo festival Put svile

07.09.2018. 19:12
Na Forumu počeo festival Put svile


Večeras je na zadarskom Forumu  otvoren Festival Put svile – međunarodne manifestacije koja se prvi put održava u Hrvatskoj, a kako je rekla organizatorica Festivala Jasna Vukas – Zadar je  odobran jer je bez sumnje jedan od najljepših gradova u Hrvatskoj i  jer je uvijek bio otvoren za svaki vid suradnje od kulturne preko  ekonomske, pa i šire.
– Zadar smo izabrali zato jer je i ova godina bitna za Zadar zbog  ulaska kineskog kapitala. S druge strane, Zadar je poznat kao mjesto gdje se uvijek održavaju dobre, velike manifestacije. Učiniti Hrvatsku vidljivijom u zemljama koje se nalaze na drevnom Putu svile  – osnovna je ideja ovoga projekta koji Zadar pretvara u mjesto susreta različitih kultura s područja koje obuhvaća 65 posto svjetskoga  stanovništva, ali i 40 posto svjetskoga BDP-a – rekla je Vukas.
Tako su se na svečanom otvorenju izmjenjivali nastupi kineskog majstora Tai Chi-a, iranskih majstora kaligrafije, ruske tradicionalne udruge Kalinke, indijskih plesača i mnogih drugih umjetnika, a nakon toga vrijeme je bilo rezervirano i za prikazivanje filmova iz Kazahstana i Azerbajdžana. 
U sklopu Festivala u Zadar je stiglo stotinjak predstavnika kulturnih i gastronomskih organizacija, ali i poslovnih ljudi iz zemalja koje se nalaze na drevnom Putu svile. Među publikom  na svečanom otvorenju su sjedili i uvaženi gosti,  predstanici veleposlanstava ili pak, veleposlanici iz Irana, Indije, Kine Kazahstana, Rusije..
U ime Grada Zadra nazočne je pozdravila i svim gostima poželjela dobrodošlicu Anita Gržan Martinović voditeljica Odsjeka za  međunarodnu suradnju, a u ime Zadarske županije, njezin kolega –  Lovro Jurišić pomoćnik pročelnika za europske procese.
Festival završava u nedjelju.