Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Obaranjem turističkih rekorda Sukošan ide prema brojci od pola milijuna noćenja

09.09.2018. 06:35
Obaranjem  turističkih  rekorda Sukošan ide  prema  brojci od  pola  milijuna  noćenja


Sukošan i ove godine obara turističke rekorde, približio se  brojci od 450.000 noćenja.
Statistički podaci koje je za prvih osam mjeseci objavila Turistička zajednica općine Sukošan govore kako je ostvareno 6,8 posto više turisdtičkih dolazaka i 1,7 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu. 
– Prema eVisitoru od 1. siječnja do 31. kolovoza zabilježeno je 34.546  dolazaka i 265.255 noćenja. Ovim se brojkama može pridodati i nautički  promet iz Marine Dalmacija od 150.000 do 180.000 noćenja, isto toliko i  Bibinjama. Ako nas posluži vrijeme i ostvare se prognoze, do kraja godine mogli bismo se približiti magičnoj brojci od pola milijuna noćenja,  kazao je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan.
S obzirom da sezona još traje, ukupni podaci bit će kada se dobiju potpune brojke u Marini Dalmacija, a za to će se prema dosadašnjoj praksi –  Sukošan i Bibinje itekako načekati.
– Prijavljenih turista koji obilaze ovo područje najviše je od uspostave  neovisne države što prati i bogatija turistička ponuda, napomenuo je  Milošević.
U Sukošanu je sve na vrijeme bilo spremno za glavnu turističku sezonu, u tri ljetna mjeseca, od 1. lipnja do 31. kolovoza, je ostvareno 31.463  dolaska ili 91 posto dosadašnjih dolazaka te 253.385 noćenja ili čak 95  posto ovogodišnjih noćenja. Na odlične turističke rezultate u suradnji  Općine, komunalaca iz Zlatne luke i Turističke zajednice utjecala je dobra infrastrukturna priprema, dogradnja i uređenje svih plaža na devet  kilometara obale, primjerena hortikultura i čistoća, gostoljubivost iznajmljivača i uslužnih djelatnika, trim staza kroz Tusticu, modernizirani  portal TZO Sukošan, nadasve bogato gastro-kulturno-zabavno i športsko "Sukošansko lito 2018.", povećanje kvalitete smještajnih kapaciteta  kao i izgradnja novih turističkih objekata u Sukošanu i u zaobalju  općine, prvenstveno u Debeljaku, gdje se sasvim ozbiljno i odgovorno  počelo turistički razmišljati te su kvalitetu smještaja podignuli na jednu  zavidnu razinu, ističe Milošević.
Najbrojniji su domaći gosti kojih je u prvih osam ovogodišnjih mjeseci  bilo prijavljeno 6.881 i koji čine gotovo 20 posto ukupnog dolaska gostiju. Zatim slijede Nijemci s 5.492 dolaska i udjelom u dolascima od 16 posto, Slovenci sa 4.812 dolaska i udjelom od 14 posto te Poljaci (3.025),  Austrijanci (2.320), Česi (2.162), Slovaci (2.095), Mađari (2.078).
– Veliku ulogu u svemu ima Općina Sukošan, na čelu sa načelnikom  Antom Martincem, koja predanim radom stvara preduvjete za razvoj turizma, ističe Milošević, koji je pohvalio i suradnju s Komunalnim  društvom Zlatna luka, udrugama i mještanima.
– Ovog ljeta između brojnih gastro-kulturno-umjetničkih, zabavnih i  športskih manifestacija u sklopu "Sukošanog lita" treba izdvojiti veličanstvene, spektakularne i jubilarne "20. Folklorne večeri" i "10. Brudetijadu", koje će se pamtiti zauvijek,  uvjeren je Milošević.
Tu su i brojna druga događanja: ukupno 11 "Ribarskih feštica" koje su  se četvrtkom održavale u selu, te "Ususret ljetu", "Šotobraco kroz kuntratu", "Večer starih zanata i alata", "Fešta od kumidori Šalša", "Večer  starih zanata i alata", Večer dalmatinskih klapa "Ispod kampanela",  "Kreativne radionice", "Akvatlon", "Pozdrav ljetu – Plivački maraton",  "Jednostavno ljubav" i "Večer talijanskih kancona", koncerti Tomislava  Bralića i klape Intrade, Jelene Rozge, "Susret folklora" u Gorici, "Jagoda  fest", "Futsal cup 2018", "Kup sv. Kasijana", "Turnir odbojke na pijesku",  "Turnir u boćanju"…
– Svaka kuna uložena u turističku promidžbu, stostruko se vraća, zaključio je Nikola Milošević.


Magunja trail 22. rujna
Za kralj ljeta i početak jeseni, 22. rujna, na potezu Sukošan-Debeljak- Bibinje-Sukošan održat će velika međunarodna, šesta po redu utrka "Magunja Trail Sukošan  2018" koja djelom prolazi kroz Tusticu.
Prvom crtom bojišnice u Domovinskom ratu trčat će se Đir i Đir par na pet kilometara, Light na 10 kilometara i Challenger na 25 kilometara. Djeca će na Trgu  Ruševac trčati Magunjicu. Prijave za odrasle su na Web stranici "Stotinka Timing",  kazao je Milošević istaknuvši kako će se jubilarna 50. utrka tovara "Memorijal kenje  Viole" održati drugi vikend u kolovozu iduće godine.