Projektu "Nauči, usavrši, pokreni" dodijeljeno 1,3 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Prilika za 30 dugotrajno nezaposlenih osoba s benkovačkog područja
Cilj projekta je povećati kompetentna znanja i vještine kod 30 dugotrajno nezaposlenih osoba iznad 30 godina na području Benkovca, te povećati mogućnost za njihovo zapošljavanje i socijalno uključivanje
PIXSELL/Ilustracija
Među tridest osoba koje će uključivati ovaj projekt bit će i 10 uzgajivača aromatčnog i ljekovitog bilja

Grad Benkovac sklopio je Ugovor o dodijeli bespovratnih sredstava sa Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu  politiku te Hrvatskim zavodom za zapošljavanje za projekt “Nauči, usavrši, pokreni”, u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga “Podrška  socijalnom uključivanju i zapošljavanju marginaliziranih skupina“.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.281.413,60 kuna (100 % financiranje), a trajat će dvije godine.

Projekt će provoditi Grad Benkovac s partnerima Udrugom za djecu,  mlade i obitelj „Mali koraci“ iz Benkovca i Udrugom za ruralni razvoj  „Ravni kotari“ iz Zadra. Cilj projekta je povećati kompetentna znanja i  vještine kod 30 dugotrajno nezaposlenih osoba iznad 30 godina na području Benkovca, te povećati mogućnost za njihovo zapošljavanje i socijalno uključivanje.

U sklopu projekta organizirat će se verificirane stručne edukativne radionice u poljoprivrednom sektoru za dugotrajno nezaposlene osobe iznad 30 godina. Riječ je o radionicama koje će biti dizajnirane po mjeri, a  uključivat će poduzetničko marketinške aktivnosti vezane uz funkcioniranje i vođenje poslovanja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.  Projekt će polaznicima pružiti i motivacijsko – komunikacijske radionice  kojima će unaprijediti i razviti kompetentne osobne vještine komuniciranja i traženja posla.

Realizacijom projekta „Nauči, usavrši, pokreni“ povećat će se mogućnost za zapošljavanje, umanjiti rizik od socijalne isključenosti i siromaštva marginaliziranih skupina te doprinijeti razvoju ljudskih potencijala kroz razvoj interpersonalnih vještina i diversificiranih znanja kod 30  dugotrajno nezaposlenih osoba.

Potvrdila nam je to i Paulina Kulaš, zamjenica gradonačelnika Grada  Benkovca. Kazala je kako je u tijeku izrada plana nabave na temelju planiranih djelatnosti u sklopu projekta prijavnog obrasca. Ali, ono što je sigurno je da će se za djelatnike koji će raditi na samoj provedbi tog projekta otvoriti nova radna mjesta, a riječ je o osobama iz udruga partnera  projekta, a koji će se zaposliti kao kooriodinatori radionica, voditelji projekta, financijski koordinatori.

Kulaš je dodala kako će se projektom isfinancirati troškovi educiranja,  a polaznicima edukacija će se to automatski upisati u radnu knjižicu.

Projekt će uključiti 30 osoba u sljedećim sektorima: 10 uzgajivača armoatčnog i ljekovitog bilja, 10 proizvođača alkoholnih i bezalkoholnih  pića i 10 uzgajivača povrća.

Uz to sve, Kulaš je kazala kako će svi oni dobiti mogućnost verificiranog osposobljavanja za voditelja OPG-a, unutar kojeg će usvojiti osnovna znanja o tome kako osnovati i registrirati svoj OPG, i, ukoliko budu  htjeli proširiti proizvodnju, naučiti kojim zakonskim regulama to učiniti.

- Steći će znanja o osnovnim, poduzetničkim, komercijalnim i komunikacijskim vještinama koja će polaznicima pomoći kod motivacijsko- komunikacijskih i kompetentnih vještina prilikom traženja posla na  tržištu rada. Često se događa da se osobe, kada se zapošljavaju ili samozapošljavaju, ne znaju predstaviti budućem poslodavcu i “zapnu” na prvom koraku, objasnila je Kulaš dodavši kako će zato raditi na osnaživanju njihovih interpersonalnih vještina, odnosno njih samih.

U cijelom projektu, naglasila je Kulaš, vrlo je važno uputiti i osvjestiti  javnost o važnosti usavršavanja i dodatnom educiranju osoba na marginama društva (koje nisu kompetentne na tržištu rada), te podizanju  njihove kompetencije i vještine kako bi postale poduzetne i motiviranije  u traženju posla.

- Važno je krenuti od ljudi jer ako ih ostavimo na marginama, imat  ćemo velik problem odnosno demotivaciju, a koja rezultira općim kolapsom. To se dogodilo nama ove turističke sezone. Gospodarstvo je  cvjetalo, turizam u porastu, bila nam je najposjećenija sezona do sada, a  mi bez radnika, kazala je Kulaš dodavši kako je upravo zbog tih i sličnih  razloga Europski socijalni fond dosta pažnje počeo posvećivati dobrom  upravljanju, poticanju zapošljavanja i socijalnoj inkluziji u društvu.

- Poticanjem dobrog upravljanja, kao što je ovaj projekt gdje jedinica  lokalne samouprave udrugama pruža partnerstvo i priliku da zajedno  rade i doprinose razvoju jednog područja, put je ka boljoj i sigurnijoj budućnosti u kojoj se mladima daje prilika, podrška i razlog da ostanu u  Hrvatskoj, zaključila je Kulaš.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno