Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Svaki dan po čisti narkomanski pribor dolazi desetak zadarskih ovisnika

07.09.2018. 13:00
Svaki dan po čisti narkomanski pribor dolazi desetak zadarskih ovisnika


U protekloj godini 1.655 ovisnika o drogama došlo je u prostorije Crvenog križa na Poluotoku zamijeniti korištene šprice i igle u sklopu programa smanjenja šteta od zlouporabe droga pod nazivom Harm reduction. Riječ je o javnozdravstvenoj politici usmjerenoj na ciljanu populaciju aktivnih injicirajućih korisnika droga, kao i svih korisnika droga koji Hrvatski Crveni križ kontinuirano provodi od 1998. u Zadru, Zagrebu i Novoj Gradišci.
S porastom svijesti aktivnih ovisnika o drogama o važnosti korištenja čistih šprica i igala kako bi se smanjila mogućnost zaraze hepatitisom C, ali i drugih krvlju prenosivih bolesti zaraza, prvenstveno HIV-a, ovo je savjetovalište pri Crvenom križu s vremenom proširilo i radno vrijeme, te je za sve korisnike otvoreno od 8 do 16 sati svakog radnog dana. Već dugi niz godina stručna suradnica na projektu Harm reduction je Anamarija Lozančić koja ističe kako dnevno u prostoriju Crvenog križa dođe desetak ovisnika.
– Neki od njih donose iskorištene šprice i igle koje zamjenjuju za čiste, ali ima i onih koji dođu samo zbog razgovora ili po neki savjet, kaže Anamarija Lozančić, a na pitanje ima li među njima ovisnika koji se žele izvući iz pakla droge, kaže kako se povremeno nađe netko tko se raspituje o metodama odvikavanja, ali uglavnom je riječ o stalnim višegodišnjim ovisnicima.
– Većina njih nije evidentirana ni u jednoj ustanovi, niti uključena u neki od programa liječenja. Ne želimo na njih vršiti pritisak da se uključe u program odvikavanja jer bi to bilo kontraproduktivno. Odluka mora biti njihova, a na nama je da ih, ako pokažu interes, uputimo u programe odvikavanja, kaže Anamarija Lozančić, potvrđujući kako je ovaj program prvenstveno usmjeren na smanjenje štete od zlouporabe droga jer ako osoba ne može ili ne želi prestati s uzimanjem droga, potrebne su aktivnosti kojima će se smanjiti mogućnost zaraze i njenog širenja. Stoga je jedan od glavnih ciljeva ovog savjetovališta potaknuti aktivne ovisnike da donesu iskorišteni ovisnički pribor. On se odlaže u posebne spremnike za infektivni otpad koji se jednom mjesečno odnosi, te pravilno zbrinjava odnosno neškodljivo uklanja.
– Najviše infektivnog otpada korisnici donose ponedjeljkom, pa se može reći da je to udarni dan nakon našeg neradnog vikenda. Korisnici često dolaze i zbog rada na internetu koji im je ovdje dostupan, ili samo da porazgovaraju i popiju kavu u neformalnom druženju. Naravno, na raspolaganju su im i brošure vezane uz mogućnosti odvikavanja, dodaje Anamarija Lozančić, te ističe kako je većina aktivnih ovisnika koji navraćaju u savjetovalište u dobi od 30 do 40 godina, a ima i starijih. Također, u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar korisnicima je omogućeno besplatno i anonimno testiranje na viruse hepatitisa B i C te virus HIV.
Navedimo još kako se politika smanjenja šteta od zloporabe droga u svim aktivnostima temelji na moralnim principima odnosa prema korisnicima koji podrazumijevaju: osobni kontakt sa svakim korisnikom, anonimnost, povjerljivost i humanost. Politiku smanjenja šteta od zlouporabe droga (Harm reduction) prihvatili su Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i Ured za droge Vlade RH (sastavni dio „Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga u RH ”).
Inače, Harm reduction program u Zadru se provodi na adresi Don Ive Prodana 12.