Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Zagrebu predstavljen Zadar Basketball Tournament 2018.

07.09.2018. 12:46
U Zagrebu  predstavljen  Zadar  Basketball  Tournament  2018.


Hrvatski svijet košarke piše jednu lijepu priču koja traje petu godinu zaredom. Da, ove je godine Zadar Basketball Tournament iskoračio i dalje od Europe, otvorilo se najveće svjetsko tržište – Kina. Pred  nama je jubilarno izdanje turnira koji je zapravo jedna od rijetkih pozitivnih priča hrvatskog sporta posljednjih godina. Mladi tim entuzijasta  nije posustao, naprotiv iz godine u godinu turnir je rastao i postajao sve  popularnije odredište europskih košarkaških velikana. U Hrvatsku,  točnije u Zadar, dvoranu legendarnog Krešimira Ćosića od 20. do 23. rujna stižu Bayern Munchen, CSKA Moskva, Fenerbahce, Maccabi Tel Aviv,  Olimpia Milano te kineski Liaoning Flying Leopards, piše Basketball.hr.
– Turnir je jedinstvena prilika da se ljubitelji košarke pa i oni kojima je  košarka profesija na jednom mjestu upoznaju s najboljim što europska  košarka trenutno može ponuditi. Novost na ovogodišnjem izdanju  ZDBT-a je kineski prvak CBA lige Liaoning – izjavila je organizatorica  turnira Zdenka Zrilić te dodala:
– Pokazali smo da možemo organizirati turnir na najvišoj svjetskoj razini i sada je vrijeme za iskorak!
Očekuje nas više od 12 sati izravnih TV prijenosa diljem svijeta. Interes  za prijenos utakmica nikad nije bio veći. Dolaskom kineskog prvaka i  njihove delegacije, otvorila se prilika za ulazak hrvatskih projekata na  novo tržište.
Na predstavljanju turnira u Zagrebu politički savjetnik kineskog veleposlanika Li Xin je izjavio:
– Zadivljen sam uspjesima hrvatskog sporta. Možemo mnogo naučiti  od vas. Izuzetno mi je drago da po prvi puta kineski prvak dolazi u Hrvatsku. Nedavno je kineska reprezentacija osvojila prvenstvo Azije, a  košarka je sve popularnija u Kini. Vjerujem da je ovo početak jedne lijepe  sportske suradnje dviju zemalja!
Neke momčadi u Zadar stižu već 17. rujna. Svi zahtjevi od strane organizatora su ispunjeni kako bi košarkaške zvijezde posljednje dane rujna  upravo u Hrvatskoj iskoristile za što bolju pripremu i odmjeravanje snaga pred nadolazeću sezonu. Svi sadržaji u dvorani i izvan nje na najvišoj  su svjetskoj razini. Na turniru radi vojska suradnika koja danonoćno brine kako bi momčadi imale najbolje uvjete. U četiri dana turnira očekuje  nas 9 utakmica. Brojni sadržaji izvan terena uključuju tradicionalni Kid's  Day, gala večer za uzvanike uz koncert Petra Graše te brojne druge zanimljivosti.
– Ponekad se pitam jesmo li svjesni koga sve dovodimo u Zadar i Hrvatsku. CSKA stiže u najjačem sastavu, Olimpia Milano dovodi i litvanske reprezentativce koji će nakon kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo krenuti put Zadra. Maccabi  će zaigrati na američki, a Bayern na ex Yu pogon. Kinezi imaju dva NBA igrača, a o Feneru ne treba trošiti riječi.  Očekujem vatromet vrhunskih poteza i neizvjesne utakmice s puno natjecateljskog naboja. Pred nama je definitivno najjači ZDBT do sada! – izjavio je Branko Tabak, glasnogovornik turnira.
Na zagrebačkom predstavljanju turnira s novitetima ovogodišnjeg izdanja upoznali su se i savjetnik Predsjednice za zdravlje i sport Tomislav  Madžar, košarkaši Luka Žorić, Andrija Žižić, legendarni TV košarkaški  komentator Slavko Cvitković, TV voditeljica Antonija Stupar Jurkin i  mnogi drugi.