Za svjetiljke i rasvjetne stupove u Galovcu 400 tisuća kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
PROJEKT IRENE
Novo doba donosi i nove tehnologije. Nepobitno je da žarulje sa žarnom niti polako, ali sigurno odlaze u prošlost, zamjenjuju ih moderne žarulje, štedljive u energetskom i ekološkom pogledu. Ukupna vrijednost oba projekta je preko 400.000 kuna, istaknuo je načelnik Gulan
Velimir BRKIĆ
Vanjska rasvjeta sa 150 novih žarulja

Ravnokotarsko općinsko središte Galovac može se pohvaliti da noću svijetli poput Betlehema i da pri tom štedi električnu energiju.

Kroz naselje su na rasvjetnim tijelima vanjske rasvjete prethodnih dana promijenjene stare i postavljene nove štedljive svjetiljke, a uokolo  školskog višenamjenskog igrališta i dječjeg igrališta kod Doma kulture u  tijeku je postavljanje novih rasvjetnih stupova sa štedljivim žaruljama,  kazao je Marin Gulan, načelnik.

- Novo doba donosi i nove tehnologije. Nepobitno je da žarulje sa žarnom niti polako, ali sigurno odlaze u prošlost, zamjenjuju ih moderne  žarulje, štedljive u energetskom i ekološkom pogledu. Ukupna vrijednost oba projekta je preko 400.000 kuna, istaknuo je Gulan.

Postojeća zastarjela i neefikasna rasvjetna tijela, zamijenjena su visoko  efikasnim svjetiljkama, s kvalitetnom optikom i višim stupnjem energetske efikasnosti.

- Zbog sigurnosti školske djece i rekreativaca te korisnika Doma kulture mijenjamo kompletnu vanjsku rasvjetu uokolo igrališta, postavljamo  nove rasvjetne stupove sa štednim žaruljama. Riječ je o projektu vrijednom 100.000 kuna, ističe Gulan.

Promjena oko 150 starih sa štedljivim LED žaruljama vanjske rasvjete  na duljini od čak četiri kilometra Općina Galovac realizira u suradnji s  Agencijom za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA kroz međunarodni projekt IRENE u koji su još uključeni i gradovi Zadar i Benkovac te  općine Bibinje, Privlaka, Posedarje i Novigrad.

Za razliku od postojećih svjetiljki one udovoljavaju i ekološkim zahtjevima zaštite od svjetlosnog onečišćenja. Pozitivni efekti ugradnje novih  zamjenskih svjetiljki očituju se kroz postizanje propisanih svjetlotehničkih parametara cestovne, a smanjuje se potrošnja električne energije  što za posljedicu ima i smanjene emisije stakleničkih plinova, istaknuo  je Gulan.

Niža potrošnja smanjit će troškove električne energije, nove svjetiljke  imat će manji broj kvarova, a imat će garanciju na kvarove te će se smanjiti i troškovi za održavanje.

Cilj projekta je doprinijeti zaštiti i očuvanju prirode poticanjem  održivog korištenja prirodnih resursa te podići svijest žiteljima o  trošenju energije što će u konačnici utjecati na promjenu ponašanja u  smislu optimizacije korištenja dostupnih energenata, poručio je načelnik Gulan. 

Štedne žarulje za istu količinu svjetlosti troše znatno manje električne  energije od žarulja sa žarnom niti, imaju i duži vijek trajanja. Prosječni  vijek trajanja štedne žarulje je desetak i više puta dulji od klasičnih, ali su  i skuplje. Međutim, duži vijek trajanja te niža potrošnja električne energije pokriju troškove kupnje.

- Štedne žarulje pogoduju manjoj potrošnji električne energije i uskoro će biti i jedine koje se mogu kupiti, istaknuo je Gulan.

Ocjena: 
Prosječno: 4 (4 glasova)