Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ivan Periša, dječak s Down sindromom, upisao redovnu srednju školu

07.09.2020. 13:14


Možda se ni jedno dijete ne raduje početku školske godine, učenju i novim prijateljima kao Ivan Periša, dječak s Down sindromom koji za nekoliko dana, nakon završene redovne osnovne škole, kreće u Poljoprivrednu, prehrambenu i veterinarsku školu Stanka Ožanića. Ivan je drugo dijete iz Zadarske županije koje je upisalo redovnu srednju školu za zanimanje pomoćni cvjećer, a tu se krije i njegova dodatna motivacija. U školi ga čeka najbolja prijateljica, Korina Radman, djevojčica s Dawn sindromom koja je prva u Zadru upisala redovnu osnovnu školu, a potom i srednju.


Dugogodišnji trud i rad
Ivanov upis, jednako kao i Korinin, rezultat je dugogodišnjeg truda i rada koji su u njega uložili majka Suzana i otac Ante.
– Za djecu s Down sindromom jako puno znači pohađanje redovitih vrtića i škola jer oni uče kopiranjem. Kad su okruženi djecom koja imaju veće sposobnosti od njih, puno brže napreduju. I zato se naša udruga zalaže za integraciju djece s Down sindromom u redovite sustave i to što je moguće ranije. To je dobro i za ostalu djecu jer oni možda i više dobivaju od naše djece nego ona od njih, kaže Ivanova majka Suzana, ujedno i predsjednica Udruge za Down sindrom Zadarske županije.
Ivan je prva četiri razreda završio u Područnoj školi Krune Krstića na Ploči, a ostale razrede u OŠ Stanovi. Njegova majka ističe kako su imali samo pozitivna iskustva i s učiteljima, a i s djecom i roditeljima.


Iznaći model da djeca zadrže svoje asistente
– Prišla mi je majka jednog dječaka koji je išao s Ivanom u razred i rekla kako ima petero djece, ali da je njezin sin najviše dobio u školi od sve njezine djece i to upravo od mog Ivana. Rekla je da je puno empatičniji i tolerantniji od njezine ostale djece koju je na isti način odgajala, kaže Ivanova majka te kao jako važno ističe i to što će s Ivanom u srednju školu i njegova pomoćnica u nastavi.
– Imali smo veliku sreću što smo uspjeli dobiti istu asistenticu sada već petu godinu. Ivanu puno znači što s njim u novu sredinu i pred nove izazove ide netko koga dobro poznaje i tko jako dobro poznaje njega, kaže Suzana Periša izražavajući zahvalnost i Zadarskoj županiji i Gradu Zadru što su sva djeca iz udruge dobila asistente na vrijeme. A, kako bi sve još bolje funkcioniralo predlaže da se pokuša iznaći model da djeca zadrže svoje asistente dok se školuju. Asistenti, naime, potpisuju ugovor za svaku školsku godinu pa se zna dogoditi da djeca svake godine dobiju drugog asistenta.