Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

IZNAD OČEKIVANJA Koronakriza gotovo potpuno zaobišla pašmanski turizam!

07.09.2020. 14:10


Općina Pašman: Kraj, Pašman (Pašman, Mali Pašman i Barotul), Mrljane, Neviđane, Dobropoljana, Banj i Ždrelac ostvarila je sjajne ovogodišnje turističke rezultate s obzirom na cjelokupnu situaciju.


Bez obzira na crvenu listu
– U sasvim drugačijoj sezoni od proteklih odlični rezultati iz lipnja i srpnja preslikali su se i na kolovoz bez obzira na sve otežane okolnosti koje su se dogodile zbog stavljanja Hrvatske na crvene liste glavnih tržišta, kazala je Petra Perinović, direktorica TZO Pašman.
U kolovozu je ostvareno 8.722 dolaska ili 94 posto u usporedbi s istim mjesecom u 2019. Pritom je ostvareno 127.970 noćenja što je u usporedbi na prošlogodišnjim kolovozom ostvarenje od 91 posto.
– Kad se sjetim proljeća, predviđanja nisu bila dobra, a na području koje pokriva Općina Pašman turista je skoro kao protekle godine. Naime, od 1. siječnja 2020. do 31. kolovoza 2020., bilo je 24.035 dolaska ili 95,25 posto u usporedbi s prošlogodišnjih prvih osam mjeseci. Noćenja je bilo 301.829 ili 95,22 posto u usporedbi s 2019., istaknula je Perinović, koja je pored obnašanja funkcije direktorice TZO-a i predsjednica Općinskog vijeća.


Gosti se osjećali sigurnije nego kući
Rezultat je to svakako zajedničkih napora Općine Pašman, TZO-a Pašman i samih iznajmljivača na podizanju kvalitete destinacije.
– Na svemu tome treba i dalje predano raditi kako bi novi gosti kao i oni stari prepoznali sve naše kvalitete, kazala je Perinović dodajući kako otok Pašman ima osobnost, ljepotu i užitak, a gosti se osjećaju sigurno. Neki kažu čak sigurnije nego kod kuće i to je zaista pozitivna slika.
– Sezona je prošla u mirnom tonu, pomalo neobičnom, s obzirom na to da nije bilo velikih brojnih ljetnih fešti, manifestacija, predstava i slično. Ove godine je stoga naglasak bio na istraživanju, upoznavanju novoga, rekreaciji i športu, naglasila je Perinović.
Može se obići cijeli hrvatski Jadran, ali ako niste bili na otocima onda, kaže ona, niste ništa vidjeli ni doživjeli.




Dio europske biciklističke staze EuroVelo 8
– Turisti su otkrili čari ovog otoka, svi hoće doći jer je ljetovanje na otoku nešto posebno i nezaboravno. Kad je vrijeme godišnjih odmora, u vrijeme pandemije turisti žele uživati u miru, u krugu svojih obitelji i Pašman im je to pružio. Mnogi su to odavno prepoznali i zato godinama dolaze, istaknula je Perinović dodajući kako je more koje ih okružuje njihova sudbina, dijeli ih od drugih i spaja sa svima.
– S obzirom na raznolikost pašmanskih prirodnih resursa otvaraju se velike mogućnosti za aktivnosti uz more i na moru, zatim i za niz aktivnosti koje se mogu provoditi na obali i u zaobalju kao što je biciklizam, pješačenje, trekking, nordijsko hodanje, škraping, jedrenje, ribolov i slično, naglasio je pašmanski načelnik Krešimir Ćosić, istaknuvši kako su ove godine biciklističke staze bile su pune, kako rekreativna tako i brdska.
– Pašman je djelom europske biciklističke staze EuroVelo 8 koja prolazi kroz Hrvatsku te smo izuzetno ponosni na tu činjenicu. A osim po cikloturizmu turisti nas prepoznaju i po pustolovnom i športskom turizmu te se ti proizvodi nastavljaju razvijati i inovirati kako bi ih se ukomponiralo u sve ostale proizvode otoka, zaključio je Ćosić.
 


Priroda, more, tradicija, pustolovine
Zašto se razvio turizam, ne treba osobito isticati, Pašman je za njega jednostavno predodređen. Simbioza prirode, mora, tradicije i pustolovine ovog kraja određuju ovu destinaciju kao izuzetno poželjnu i izrazito perspektivnu.
– Turistički razvoj nastoji podržati gospodarsku vitalnost, konkurentnost lokalnih tvrtki i lokalnog gospodarstva, daje poticaj lokalnim tvrtkama kako bi nastavile suradnju u promociji turizma s dugoročnim ciljevima. U zajedništvu subjekta koji su izravno ili neizravno vezani za turistički razvoj, cilj je pozicionirati otok Pašman kao otok tradicije i očuvanosti prirode, doživljaja i aktivnog turizma, istaknuo je Krešimir Ćosić.
 


Sadržaji važni za svakodnevni život
Problema na Pašmanu ima, ali ima ih svagdje, nigdje nije idealno. Boduli, otočani su se naviknuli na ovaj život i ogromna većina danas ne bi mijenjala život na otoku za život na nekom drugom mjestu na kopnu.
– U Pašmanu, i na otoku uopće, imamo gotovo sve sadržaje koji su nam važni za svakodnevni život. Zbog niza projekata koje smo proveli proteklih godina i koji su pred nama, kao što je izgradnja kanalizacije i obnova vodovoda, Pašman je postao poželjan za život tako da se ta činjenica da smo otok gotovo i ne osjeti. Proteklih godina bilježimo i porast broja novorođene djece što nam je izuzetno važno, istaknuo je Ćosić.
 


Do Pašmana biciklirali 900 kilometara
Maude Hazard i Arnaud Cousi iz Francuske nakon 40 dana vožnje i prijeđenih oko 900 kilometara istraživali su otok Pašman. Razgledali su atrakcije i uživali u mirnoj i opuštajućoj otočnoj atmosferi te se zadržali u Pašmanu u trgovini OPG-a Matulić, za koju su, kažu, putem web shop platforme čuli još u svojoj domovini.
– Krenuli smo iz Chamberya Chambery na jugozapadu Francuske, prošli smo dio Italije i Sloveniju prije nego što smo stigli u Hrvatsku. Slijedimo europsku biciklističku stazu broj 8 koja ide preko Ugljana i Pašmana i to nas je motiviralo da ostanemo ovdje dulje od uobičajene stanke za ručak, rekao je Arnaud Cousi, koji sa svojom prijateljicom Maude prvi put otkriva ljepote Hrvatske.