Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

OSJETIMO PRIRODU Srcem se najbolje vidi

07.09.2020. 12:45


Zahvaljujući šestomjesečnom projektu »Osjetimo prirodu« za koji je Udruzi slijepih Zadarske županije Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku odvojilo 72 tisuće kuna, prošlog petka je preko 30 članova udruge zajedno sa svojom pratnjom posjetilo Nacionalni park Telašćicu.
Da se srcem najbolje vidi, potvrdili su članovi ove aktivne zadarske udruge, koji su u petak uživali u plovidbi na brodu »Neviđanka«, i koji su s ovim izletom odradili treći izlet po redu od predviđenih šest u sklopu projekta »Osjetimo prirodu«, kako je rekla Ana Perica, inače glavna voditeljica projekata pri udruzi, da ako ne bude postroženih mjera zbog koronavirusa posjetit će još izvor rijeke Une, te dvije lokacije na Pagu i Vransko jezero.
Na svakom izletu je odaziv bio jako dobar, tako da uvijek sudjeluje između 30 i 35 članova zajedno sa svojom pratnjom u kojoj su uglavnom članovi obitelji, tako da se i na taj način i obitelj uključuje u aktivnost udruge, objasnila je Perica, dodajući kako je izlet na Telašćicu bio od velikog značenja članovima te da im je žao što za sljedeću godinu nisu dobili odobrena sredstva za jednokratnu podršku kao što je to bilo ove godine i uz čiju pomoć je organiziran ovaj šestomjesečni.


Velika podrška Grada Zadra
Međutim, kako dalje objašnjava Perica, zahvaljujući velikoj podršci Grada Zadra, koji je uvijek uz njih, aktivnosti udruge na sreću neće stati, već će se raditi na programima koji će omogućiti što bolju integraciju slijepih osoba u svakodnevni život.
-U suradnji smo s Gradom Zadrom preko projekta »Tourism for all« koji s provodi do kraja 2021. godine, poručila je Perica, dodajući kako su kao Udruga često u kontaktu s Josipom Milićem, voditeljem odsjeka za pripremu i provedbu EU projekata, i koji se često konzultira s njima za smjernice o tome što bi bilo dobro i korisno našim članovima, ali i drugim osobama s invaliditetom, tako da vjerujemo da će se kroz ovu suradnju realizirati i neke aktivnosti u budućnosti koje su bitne za integraciju slijepih ali i osoba s invaliditetom općenito.
Što se tiče nedavnog izleta na Telašćicu, članovi su jednom riječju presretni, a što je potvrdio i dopredsjednik Udruge Nikola Vitlov, koji je istaknuo kako slijepi imaju poseban osjećaj s kojim doživljavaju ljepotu, neovisno jesu li na moru ili u šumi.
– Ja volim biti na moru, a Telašćicu i Kornate dobro poznam, jer sam tamo bio desetak puta i volim navigavati, ispričao je Vitlov, dodavši kako ima onih koji se pitaju što će slijepi na izletu.
-Međutim, mi slijepi imamo poseban osjećaj koji nam dočarava svu onu ljepotu koju ne možemo vidjeti, a to smo imali priliku doživjeti i sada na ovom našem zadnjem izletu, istaknuo je Vitlov.
Na brodu, za čijeg kapetan i posadu članovi udruge imaju samo riječi hvale, bilo je i djece koja su svojim smijehom i razigranošću upotpunila ovaj cjelodnevni izlet svojim roditeljima, ali i bakama i djedovima, kako su radosno ispričali udrugari.


Stari i mladi
-Miris mora, divna atmosfera, organiziran ručak na brodu, kupanje u slanom jezeru »Mir«, sve su to sadržaji koji su nam upotpunili dan, a ono što nas je posebno razveselio to su djeca koja su bila s nama na brodu, tako da su dva naša člana bila s nećakinjama, dok je jedan član poveo svoje unuke a naša kolegica, videća pratiteljica dovela je svoju kćer koja inače voli ići na izlete i koja je rekla kako je uživala, ispričao je Vitlov.
Na radost članova, ovom prigodom izletu se, kako je ispričala Perica pridružila i jedna od najstarijih članica Nastia Pećanac, koja je sa svojih 89 godina uživala u prirodi sa svojim kolagema.
-Ma atmosfera je bila fantastična od isplovljavanja do povratka u Zadar. Na radost svih članova, pridružila nam se i naša članica Nasta Pećanac, koja se zabavila i kojoj je ovaj izlet puno značio jer je kako nam je ispričala dugo bila zatvorena zbog koronavirusa, ispričala je Perica, dodajući kako se nada da će udruga uspjeti izrealizirati još preostala tri izleta koja su u programu, jer da ovakva druženja članovima puno znače.