Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

PRVI DAN ŠKOLE Ulaganjem u školstvo Zadar će dobiti ono najdragocjenije – obrazovanu mladost

07.09.2020. 14:58


Ono što je meni kao gradonačelniku jako bitno, bitna su nam djeca. Cijeli ovaj zadnji mandat, ove tri, četiri godine, radimo zajedno s našim Odjelom za školstvo da omogućimo našoj djeci što bolje obrazovanje i što kvalitetnije uvjete. Stvaramo i potičemo centre izvrsnosti da od njih napravimo što bolje ljude. Stoga smo i ovu Područnu školu u cijelosti obnovili, nadogradili za 100 učenika, a sad ih ima 50-ak. No, vjerujem da će sama Ploča i Dračevac sa svojim razvojem brzo napuniti ovu školu. Također, jako mi je drago da smo započeli graditi novu školu na Bokanjcu koja će i toj gradskoj četvrti dati jedan novi značaj, svoj onoj djeci koja tamo žive. S obzirom na to da znate za dogovor između Grada i Nadbiskupije, a to je da će Nadbiskupija u cijelosti preuzeti financiranje škole na Bokanjcu, mi aktivno radimo na dokumentaciji i građevinskoj dozvoli za školu na Crvenim kućama, rekao je zadarski gradonačelnik Branko Dukić prilikom svečanosti u povodu otvorenja nove škole na Ploči.


Prvašić s gradonačelnikom prerezao vrpcu
Uz gradonačelnika i njegove suradnike, svečanosti je nazočio i zadarski župan Božidar Longin sa suradnicima, pomoćnik ministra obrazovanja Momir Karin, ravnateljica matične škole Krune Krstića u Arbanasima Jasmina Matešić koja je podsjetila kako je škola na Ploči zapravo stara 100 godina te ravanteljica zadarske Gradske knjižnice Doroteja Kamber Kontić, koja je prvašićima podijelila poklon pakete s knjigama i iskaznice koje vrijede godinu dana.
Gradonačelnik Dukić je još objasnio kako će kad se stvore uvjeti i kad sve okvirno bude dogovoreno, krenuti s gradnjom nove škole na Crvenim kućama. Dodao je kako je i to pokazatelj da Grad Zadar puno ulaže u mlade.
– Moramo djeci omogućiti što kvalitetnije obrazovanje i da jednog dana kad završe svoje školovanje postanu veliki ljudi koji će voditi ovaj grad i na nama je da im to omogućimo – poručio je gradonačelnik Dukić, dok je resorni pročelnik Joso Nekić objasnio kako škola ove godine, počinje u doista specifičnim uvjetima, ali postoji dogovor između svih ravnatelja i Stožera civilne zaštite Zadarske županije da će sve zadarske škole započeti nastavnu godinu po A modelu jer je to najbolje za djecu.
– Apsolutno držimo sve konce u rukama. Organizacijski smo poduzeli sve, po svim preporukama koje je izdao i Zavod za javno zdravstvo i naše resorno Ministarstvo kako bi se odvijala nastava i protokol ulaska i izlaska, boravka i općenito, života u školi. Od jutros se sve odvija u najboljem redu, nema problema. Baš mi je jedna ravnateljica rekla kako su stavili sve upute na mrežnu stranicu svoje škole i da ih niti jedan roditelj nije nazvao zbog dodatnih pitanja ili objašnjenja, a to znači da je i roditeljima i djeci sve jasno. Znači poduzeli smo sve što je u ljudskim mogućnostima u ovoj situaciji. Mislim da se možda čak malo i previše bojimo jer djeca su i žilavija i elastičnija od nas i prilagodljivija i mislim da će to tako biti i u školi. Sve smo osigurali od dezinficijensa, higijene… Sve smo to osigurali. Novca ima dovoljno. Najveće škole su zatražile i dodatne čistačice, a naše je Ministarstvo reklo da će to odobriti i doista mislim da smo napravili sve što treba. Pratit ćemo situaciju iz dana u dan i bit ćemo spremni za svaki novi izazov, zaključio je Joso Nekić.
Vrpcu nove škole zajedno s gradonačelnikom, prerezao je jedan od devetero prvašića – Ivo Mardešić, a školu je blagoslovio fra Žarko Relota.


Jedna od najljepših uspomena u životu
Prije svečanog otvorenja škole na Ploči, gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin poželjeli su i uspješnu godinu polaznicima četiriju škola u zgradi u Perivoju Vladimira Nazora. Na školi je promijenjeno krovište, postavljeni su novi prozori, toplinska izolacija, rasvjeta… Na prigodnom susretu uz župana i gradonačelnika bili su pročelnici za školstvo, ravnatelji škola, ali i donedavni ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora, a sada saborski zastupnik Rade Šimičević.
U ime učenika, djelatnika i ravnatelja četiriju škola koje dijele istu zgradu, nazočne je pozdravio Tomislav Grbin ravnatelj Prirodoslovno grafičke škole koji je naglasio kako zgrada nikad nije bila uređenija i pripremljenija, ljepša, ugodnija i udobnija, a svi zajedno dočekuju nikad neizvjesniju, zahtjevniju i izazovniju školsku godinu.
– Ali, poznavajući našu urođenu izdržljivost, sposobnost, znanje uvjeravam vas iz Županije kao osnivače naših škola, a ovdje je inače oko dvije tisuće učenika i djelatnika, da ćemo sve izazove i obveze izvršiti na najbolji mogući način, poručio je ravnatelj Grbin, dok je župan Božidar Longin u ime Grada i Županije najprije rekao kako je i on za tu zgradu posebno emotivno vezan i ostala mu je urezana u pamćenje kao jedna od najljepših uspomena u životu.
– Ulazimo u ovu školsku godinu s obnovljenom zgradom. Mi i dalje radimo ono što smo obećali, a to je da ćemo osigurati svim učenicima u svim dijelovima županije, što bolje i jednakije uvjete školovanja i obrazovanja. Ovo je treća zgrada koju smo energetski obnovili u cijelosti. Potrošili smo 8,23 milijuna kuna, od toga je Županija dala oko šest milijuna kuna. Ostalo smo dobili preko europskih fondova i mislim da je sada ova zgrada u potpunsti spremna za ugodan boravak svim učenicima. Naravno, ova je godina po svemu specifična, pa tako i školska godina, također. Uvijek moramo upozoravati i uvijek ponavljati jedno te isto, a to je da ostanemo maksimalno odgovorni. Mladi moraju slušati svoje profesore i moraju se ponašati onako kako epidemiološka situacija od njih zahtijeva. Jako je bitno da oni čuju živu riječ svojih profesora da nije samo u pitanju virtualni pristup to je jako bitno i zato smo učinili sve da budu sigurni i da se nastava odvija sigurno, poručio je župan Božidar Longin na kraju sa željom da svi ostanu zdravi.
 




Povećanje broja prvašića
Na novinarsko pitanje kako ove školske godine stojimo s brojem prvašića, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić je odgovorio kako su u Gradu sretni i zadovoljni što već nekoliko posljednjih godina, ne bilježe pad broja prvašića.
– Ove godine imamo i nekoliko prvašića više jer smo prošle godine imali 887, a ove godine – 905. Ali, naravno ovom broju moramo pribrojiti i 24 prvašića koji idu u nadbiskupsku osnovnu školu. Znači, ove godine imamo povećanje broja prvašića, ustvrdio je zadovoljno pročelnik Nekić.