Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U caffe galeriji Timbar otvorena izložba Apstraktne kompozicije Milana Ciglara

07.09.2020. 14:28


Parafrazirajući misao zasigurno najpoznatijeg umjetnika 20. stoljeća, Pabla Picassa, rekavši kako umjetnik ne oponaša prirodu, već da stvara novu, profesor i likovni kritičar, te predsjednik likovne udruge ART- FORUM ZADAR, Boris Žuža sve prisutne je prošlog petka u caffe galeriji Timbar, uveo u izložbu Apstraktne kompozicije Milana Ciglara.


Na otvorenju izložbe koju su organizirale udruga za kulturu "MareArtis" ZADAR i udruga u osnivanju "Timbar Art Zadar", istaknuto je da je to nova samostalna izložba samozatajnog, a opet sveprisutnog multimedijalnog umjetnika i slikara Milana Ciglara. Naime, ovom izložbom zadarski se umjetnik predstavio s novim ciklusom radova, koji su nastali kao svi njegovi prethodni radovi, u njegovom ateljeu, sada već popularnom umjetničkom prostoru u Velebitskoj ulici, i to znakovitog naziva "GaražArt".


Za Ciglara koji umjetnost stvara kroz stalno učenje, i podršku poznatog zadarskog profesora i umjetnika Borisa Žuže, koji mu je od samog početka davao smjernice i sugestije kako biti bolji u prenošenju zamišljenog na platno, ovaj poznati likovni kritičar rekao je kako s ovom novom izložbom umjetnik upućuje na svoj konstantni napredak u likovnom izrazu.
 




Više slikarskih ciklusa
Žuža se također u svom izlaganju dotaknuo svih slikarskih ciklusa koji su zastupljeni na ovoj izložbi, koja se može pogledati do 18. rujna te se posebno referirao na Ciglarovu interpretaciju OP-ART-a i Akcijskog slikarstva.


-Likovni izraz Milana Ciglara je ostvaren nefigurativnim pristupom s elementima vibrantne pokrenutosti namaza boja i poteza kista te primjene naglašenog kolorita. U ostvarenju likovnih kompozicija, primjetna je bliskost s tradicijom modernizma, osobito optičke umjetnosti OP-ART-a i Akcijskog slikarstva, objasnio je prof. Žuža, dodajući kako inkviziranom izmjenom linija u boji a koje potiču pokretljivost slike, promatrač Ciglarove slike vidi u stalnom kretanju, a što kod njega izaziva želju da se sliku što duže promatra i doživljava.


Definirajući Ciglara kao inovativnog i suvremenog slikara koji poštuje elemente tradicije koja je primjetna u ostvarenju likovnih kompozicija ovog umjetnika, Žuža je naglasio kako uz geometrijsku determiniranost kod koje ne smije biti odstupanja, postoji na drugim slikama sloboda stvaralaštva koja ipak nije tek tako razbacana po platnu, već da i ona poštuje pravila kompozicije.


-Pored geometrijske apstrakcije, Ciglar podliježe i drugom obliku apstrakcije, koja za razliku geometrijske koja ima svoja ritmička pravila koja izazivaju pokretljivost slike u oku promatrača, dok u apstrakcijama takozvanog Akcijskog slikarstva vidi se sloboda, koja ipak podliježe kompozicijskim pravilima, objasnio je Žuža, dodajući kako akcijsko slikarstvo koje se zavidno dobro implementiralo u Ciglarov izloženi opus, nastaje prskanjem i kapanjem boje uz poteze kista s čime se stvaraju različite kombinacije i to sve uz stalno kretanje oko slikarskog platna, zbog čega i je akcijsko.
 


Multimedijalni umjetnik
Osim ove samostalne izložbe autor je kao član likovne udruge ART-FORUM ZADAR sudjelovao i na drugim izlagačkim aktivnostima te likovnim izložbama, humanitarnim akcijama i likovnim kolonijama. Poštivajući stalno učenje i otkrivanje novih znanja u slikarstvu, kojima ovaj umjetnik doslovno trči u susret, jer mu je kako je rekao želja uvijek nešto novo napraviti, ali i bolje od prethodnog, ovaj multimedijalni umjetnik, koji se uz slikarstvo bavi i glazbom, radiestezijom i šahom, posebno se osvrnuo na poveznicu genetike i daljnjeg učenja.


-U mojoj obitelji svi su slikali, i moja braća i sestre su pokazali talent prema boji i platnu još od djetinjstva. Međutim, sama genetika nije dovoljna da bi se netko zvao slikarom i to ću uvijek tvrditi. Ako čovjek ne ulaže u sebe i svoje obrazovanje u nijednoj disciplini, bilo da je riječ o šahu, sportu i naposljetku u slikarstvu, on ne može napredovati, jer netko te mora naučiti i dati ti poduku, naglasio je Ciglar, dodajući kako se tek uz pomoć učitelja može razumjeti ono što se radi, te se zahvalio profesoru Žuži što mu je mentor od samog početka i što je uopće prihvatio tu ulogu da danas može izaći pred javnost sa svojim radovima.


Prije proglašenja izložbe otvorenom, koju je prigodnim riječima otvorio Marijan Kocijan, vlasnik ove caffe galerije, Ciglar je obol večeri dao nenametljivim zvucima gitare koje su uveli prisutne u završnicu službenog dijela programa. Kocijan, koji se osvrnuo na pomalo nezahvalno vrijeme zbog korone koja na žalost uzima svoj danak, ipak je iskazao zadovoljstvo što su se oni najhrabriji odazvali Ciglarovim kompozicijama, ali se i prisjetio vremena kada su pokrenuta kulturna događanja u ovom prostoru.
 


Druženja su potrebna
-Milan Ciglar je jedan od "krivaca" zbog čega se ovaj objekt pretvorio u izložbeni i galerijski prostor, i zato sam neizmjerno sretan što je danas on ovdje sa svojom izložbom za koju vjerujem da će izazvati interes posjetitelja i svih onih koji umjetnost vole. Iako nas je korona spriječila u brojnim predviđenim programima, kao što su pjesničke večeri te i drugi umjetnički sadržaji, drago mi je što smo se ipak usprkos virusu danas okupili ovdje, a što je dodatni pokazatelj da je nam je svima druženje potrebno, naravno uz poštivanje svih mjera, poručio je Kocijan, proglasivši izložbu otvorenom uz zahvalu svima koji su se odazvali i uveličali večer otvorenja.