Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zbog epidemije koronavirusa odgođen četvrti poetski maraton

07.09.2020. 14:41


Nažalost, ove godine zbog pandemije koronavirusa, neće se održati četvrti po redu poetski maraton Millenium stih, rekla predsjednica Udruge književnih stvaralaca »Riječi iznad svega«, Emilija Mijatović, dodajući kako je spomenuto događanje bilo predviđeno za zadnji vikend ovog mjeseca, 25. i 26. rujna u crkvi sv. Donata.
– Zbog neizvjesne situacije s epidemijom koronavirusa, koja se, kako i sami vidimo, ne smiruje, primorani smo odgoditi manifestaciju poetskog maratona Millenium stih za rujan 2021. godine, kazala je predsjednica udruge »Riječi iznad svega«.
Naime, kako je objasnila Mijatović, u crkvi sv. Donata ovo događanje, zbog velikog broja sudionika, pod epidemiološkim uvjetima nije moguće organizirati, te će svi pjesnici koji su odabrani za ovogodišnje događanje bit pozvani ponovno u lipnju 2021. godine kako bi potvrdili svoj dolazak.
– U crkvi sv. Donatu ne možemo organizirati događanje pod epidemiološkim uvjetima zbog velikog broja sudionika, učenika osnovnih i srednjih škola Zadarske županije, mentora, roditelja, studenata i profesora Sveučilišta u Zadru, ali i velikog broja pjesnika, te kantautora, glazbenika, KUD-ova, dječjeg zbora, dječje klape, učenika Glazbene škole Blagoje Bersa i tehničke podrške, objasnila je Mijatović, apelirajući na razumijevanje, jer je zdravlje sudionika na prvom mjestu.
Podsjetimo, poetski maraton Millenium stih, koji se održava od 2017. godine u organizaciji udruge »Riječi iznad svega«, a pod pokroviteljstvom Zadarske županije i Sveučilišta u Zadru, kako je objasnila Mijatović, ima nekoliko svojih ciljeva, među kojima su najvažniji promicanje čitanja i pisanja, a posebno pisanje poetske riječi i to kod različitih dobnih skupina.
– Osim obrazovne funkcije, s ovom manifestacijom se nastoji obogatiti i kulturni aspekt našeg grada. Osim poezije na hrvatskom jeziku, na prijašnjim maratonima se govorila i poezija na stranim jezicima, te poezija u prijevodu, objasnila je Mijatović dodajući kako se program maratona uvijek obogati kantautorskim djelima, te će ovaj maraton zasigurno nastaviti svoju tradiciju na radost svih sudionika, čim to uvjeti dopuste.