ŽIVOTNA SIMBIOZA Pričestilo se četvero trećaša, a u školu kreće 14 prvašića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Sveti sakrament i demografska obnova u Debeljaku
Pod strogim epidemiološkim mjerama tijekom svečanog misnog slavlja župnik don Domagaj Kelava je u crkvi Velike Gospe u podijelio sakrament prve svete pričesti, Malog Isusa u svoje srce po prvi put je primilo četvero prvopričesnika. U školske klupe u Područnu školu Debeljak sjest će 14 prvašića, dogodine čak 17
Velimir BRKIĆ
Četvero prvopričesnika s don Domagojem Kelavom i č.s. Davidom

U nedjelju je u Debeljaku, naselju u zaobalju Općine Sukošan, bilo izuzetno svečano. Pod strogim epidemiološkim mjerama tijekom svečanog misnog slavlja župnik don Domagaj Kelava je u crkvi Velike Gospe podijelio sakrament prve svete pričesti. Malog Isusa u svoje srce po prvi put je primilo četvero prvopričesnika: Ante Smolić, Nino Dražić, Niko Pavić i Viktorija Marinović, učenici i učenica trećeg razreda Osnovne škole Sukošan – Područna škola Debeljak.

Debeljačani su zaista imali razloga za slavlje, četvero trećaša pristupilo je euharistijskom stolu i primilo hostiju, dok će u ponedjeljak u školske klupe sjesti 14 prvašića, a iduće godine čak 17.

Radosno isčekivanje bijele hostije

Prvopričesnici su bez ijedne greške odradili svoje recitale i pjesme koji ih je znalački uvježbala vjeroučiteljica Davida Dizdar, sestra Klanjateljica Krvi Kristove koje već 32 godine djeluju u Župi sv. Kasijana, u Sukošanu i Debeljaku.

- Želja da primimo Isusa u svoje srce uvijek je ono što ostaje najdublje u našem ljudskom životu, rekao je don Domagoj. On je govoreći o naviještenoj Božjoj Riječi istaknuo potrebu rada s Kristom, jer to garantira uspjeh.

Korona i epidemiološke mjere zahvatile su svaki segment života, pa su tako utjecale i na svete sakramente. Na euharistijskom slavlju se držala distanca, mnogi vjernici su bili u dvorištu, a na ulazu u crkvu u škropionici nema blagoslovljene vode. Nije bilo geste rukovanja prigodom pružanja mira u slavlju euharistije, dok su tijekom sakramenta pričesti vjernici hostiju isključivo primali u ruke.

Bez obzira na novu situaciju nazočni vjernički puk je vidno zadržao misli i pribranost. Crkva je svečano ukrašena, a mališani u bijelim haljinama radosno su iščekivali taj trenutak, kada će primiti bijelu hostiju. Prvopričesnici su otvorenih ruku pristupali svetoj pričesti i u svoje srce primili najdražeg gosta, Isusa u svetoj hostiji. To je bio vrhunac ove svečanosti, trenutak koji se pamti cijeloga života.
 

Dostojanstveno i svečano

- Sada na poseban način prvi put primate Isusa u svoje srce, pristupate za stol ljubavi njegove, kazao je don Domagoj koji je na kraju svoje propovijedi uputio poruku prvopričesnicima i roditeljima poželjevši im da ostanu vjerni molitvi i svetoj misi.

Sama svečanost prve svete pričesti protekla je dostojanstveno i svečano, s velikom radošću. Prvopričesnici su recitirali, a u euharistijskom slavlju aktivno su sudjelovali i njihovi roditelji.

Slavlju je osim liturgijskih pjesama debeljačkog crkvenog zbora svakako pridonio glazbeno-scenski spektakl u režiji sestre Davide na ponos nazočnog vjerničkog puka. Suzne oči roditelja, baka i djedova.

Potom se krenulo kućama na ljetne terase ili dvorišta, na svečani ručak s rodbinom, krštenim kumovima i prijateljima u čast prvopričesnika, bijelih anđelića.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
U Poljske normalno je 1 pricas u 5 mesecu. Ove godine sve su sada.

Monika