Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Damiru Magašu počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zadru

07.09.2021. 10:57


Dan Sveučilišta u Zadru ove godine iznimno se obilježava u rujnu, nakon odgode zbog loših epidemioloških okolnosti u ožujku. Program Dies academicus 2021. započeo je u subotu, 4. rujna svečanom promocijom doktora znanosti i sveučilišnih specijalista, a nastavio se u nedjelju svečanim koncertom u sveučilišnoj kapeli sv. Dimitrija gdje su nastupile Snježana Rucner (violončelo), Martina Jembrišak (harmonika) i Zadarski kvartet klarineta. Jučer je nakon svete mise u kapeli sv. Dimitrija uslijedila i svečana sjednica u Svečanoj dvorani Sveučilišta, na kojoj je dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus prvom rektoru zadarskog sveučilišta, prof. dr. sc. Damiru Magašu.


Ulaganje u Sveučilište
Na svečanoj Sjednici prisustvovali su mnogi državni i gradski dužnosnici, kao i rektori hrvatskih sveučilišta. Među uzvanicima tako je bio i ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs koji je prilikom početka školske godine boravio u Zadru. Uime Vlade RH, ali i svoje osobno ime čestitao je Dan Sveučilišta.
– Zadarsko sveučilište postiglo je ogromne rezultate, isprofiliralo se u jedno moderno sveučilište na kojem se podučavaju i humanističke i tehničke znanosti, a posebno je poznato po svom humanističkom dijelu čija su postignuća poznata diljem svijeta, započeo je Fuchs te dodao kako ta postignuća ne bi bila moguća bez ljudi koji rade na Sveučilištu.
– Čestitam ovom prilikom svima koji rade tu, ali i Zadru kao sveučilišnom gradu te Županiji jer ste svi skupa pokazali koliko vam je stalo do vašeg sveučilišta i koliko ga podupirete, rekao je ministar Fuchs te je obećao kako će se pobrinuti da se i u Vladi posvetiti veća pozornost Zadarskom sveučilištu kako bi dobilo veću potporu i kako bi moglo i dalje napredovati.
– Mi smo mala zemlja i trebamo raditi na tome da sva naša sveučilišta imaju što bolje rezultate, veseli me što i Zadar ide u tom smjeru, zaključio je Fuchs.
Prisutnima su se obratili i gradonačelnik Branko Dukić te župan Božidar Longin koji su rekli kako je potrebno pratiti i poticati razvoj Sveučilišta.
– Studentima treba omogućiti najbolje uvjete za školovanje i nesmetan boravak u našem gradu, a obveza nam je ponuditi im sve naše resurse kako bi svojim znanjem i vještinama nastavili graditi profesionalne karijere, rekao je Branko Dukić koji je naveo nekoliko aktualnih projekata vezanih uz Sveučilište, među kojima je uređenje stare Tehničke škole te izgradnju studentskog doma.


Ponosni na postignuća
Župan Longin osvrnuo se na suradnju sa Sveučilištem, koja je po njegovim riječima uvijek konkretna.
– Vjerujem da ćemo nastaviti tu suradnju i u godinama prema nama, rekao je župan Longin te je čestitao profesoru Magašu koji je bio član Županijskog poglavarstva pri osnivanju Županije, ali i studentima kojima je zaželio uspješnu nastavnu godinu. Uime svih rektora prisutnima se obratio i predsjednik rektorskog zbora Marin Milković koji je pohvalio odlične rezultate Sveučilišta.
Rektorica Dijana Vican ponosna je na postignuća, a navela je kako su ovi dani posebni za svako sveučilište.
– To je dan kad sažimamo institucijska postignuća, ali to je i svečanost za promovente, kazala je rektorica napominjući kako ih je pandemija koronavirusa zatekla točno pred obilježavanje 18. Dana Sveučilišta, zbog čega su bili prisiljeni prilagoditi sve sveučilišne aktivnosti.
– Kao visokoobrazovna institucija imamo svoje posebnosti, a to je zadržavanje malih skupina te time i manjih upisnih kvota, iako je taj naš kvalitativni kriterij nauštrb financiranja naše institucije, rekla je Vican objasnivši kako male skupine osiguravaju to da nema studenata koji žele napustiti studiranje u Zadru. Rektorica se osvrnula na velika postignuća Sveučilišta te suradnju s mnogim europskim sveučilištima koja osigurava priznanje Zadra na europskoj i svjetskoj razini. Međutim, komentirala je i činjenicu da je Sveučilište u Zadru financijski najoštećenija javna visokoobrazovna institucija u Republici Hrvatskoj, no unatoč tome upis učenika je svake godine sve veći te interes premašuje upisne kvote, čime se, kaže Vican, jako ponose.




Financijski oštećeni
Na sjednici prof. dr. sc. Damiru Magašu dodijeljeno počasno zvanje professor emeritus. Profesor Magaš sveukupnom svojom sveučilišnom, stručnom nastavnom i znanstvenom djelatnošću pokazao se kao izvrstan kandidat za počasno zvanje, stoji u obrazloženju. Profesor Magaš zahvalio se svima na počasnom priznanju te se prisjetio svog obrazovnog puta, ali i svog života na Zadarskom sveučilištu.
– Hvala svima koji su prepoznali u ovom nedokučivom fenomenu vremena neke moje male znakove postojanja, poneku malu kap koja, dok može, pomaže tkati slap. Ovaj eremitorij, znak je duhovnog svjetla i poticaja u okolnostima postizanja krajnjih dosega egzistencije. Stoga hvala za procjenu onih čaša vedrine, vjere, rada, napora, pouzdanja, povjerenja, strpljenja i nadasve ljubavi, rekao je Magaš dodajući kako Sveučilište treba rasti na korist studenata.