Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski učenici jedva dočekali povratak u školske klupe

07.09.2021. 08:04


Učenje i druženje – dvije su riječi u koje je prvaš Toma Mažer sažeo sve što ga raduje u vezi polaska u školu. Oboružan školskom torbom s vojničkim uzorkom, pernicom i ostalom opremom koju je sam rado birao iščekujući ovaj dan, Toma je s prijateljem i kolegom Franom Manenicom u dvorištu škole Petra Preradovića strpljivo čekao početak svog velikog putovanja.
Dok su se prvog dana u školi izmjenjivali razredi, Franovi roditelji Hrvoje i Meri Manenica i Tomina majka Karmen Mažer rado su s nama podijelili svoje dojmove.
– Danas su na nastavu krenuli naš četvrtaš i prvaš. Stariji je sretan što se vraća opet u klupe s prijateljima, a mlađem je sve uzbudjivo i novo. Nadamo se da će nastava biti redovna, u školi, a i da će stariji ipak ići u jednoj smjeni, a ne u dvije. Radi pandemije i distance se nastava morala provoditi u dvije smjene za treće i četvrte razrede, a sad ćemo vidjeti hoće li to tako ostati. S obzirom da radimo, nije nam baš jednostavno izlaziti s posla i organizirati se dok je dijete u popodnevnoj smjeni, rekao je Manenica. (Kako doznajemo, protiv dvosmjenske nastave za trećaše i četvrtaše roditelji iz Preradovića su čak pokrenuli i peticiju.)


Peticija u Preradoviću
Kako kažu majke prvaša, Meri i Karmen, kad su im stariji sinovi krenuli u školu, sve je i njima bilo novo, a sad su se već uhodali. Ali osjećaji su, kažu, i ovaj put posebni.
Nakon dugog toplog ljeta, na nastavu su se vratili i učenici Klasične gimnazije Ivana Pavla II. Nevoljko, kažu, ali ne bi se baš reklo da je tako po njihovim osmjesima i dobroj atmosferi na ponovnom susretu na zidiću ispred škole.
– Dobili smo raspored, potvrde s kojima trebamo napraviti pokaz za autobus i idemo doma. Knjige smo nabavili. Netko preko ‘ekupi’, netko u knjižari, a netko preko ‘mafije’, govore nam raspoloženi srednjoškolci.
Što se tiče epidemioloških mjera, nije im se puno toga promijenilo. I prije su u njihovoj školi profesori išli iz učionice u učionicu, a ne učenici.
– Ionako smo skupa na misi, u hodniku, u autobusu… Samo moramo nositi maske. Na to smo se već navikli, kažu djevojke.
– Samo kad brada počne rasti, onda malo smeta maska, dodaje njihov kolega.
Prema novim, blažim mjerama za ovu školsku godinu, osnovnoškolci od prvog do petog razreda se mogu u određenoj mjeri miješati, a dopuštena je i direktna nastava izbornih predmeta, dopunske i dodatne nastave.
Viši razredi osnovnih škola smiju mijenjati učionice, a omogućila se i uporaba kabineta te bavljenje sportskim aktivnostima u školi. Vraćaju se i roditeljski sastanci uživo. Ono što je ostalo isto jest da bi učenici i zaposlenici trebali izmjeriti temperaturu prije dolaska na posao, a obavezno je nošenje zaštitnih maski za učenike viših razreda, kao i srednjoškolce.


Praksa u Bolnici unatoč epidemiji
Praktičan dio nastave je ono što je nedostajalo u ovoj pandemijskoj verziji obrazovanja pa je dobra vijest što se i to vraća – i praksa budućih nastavnika u školama, kao i praksa učenika u tvrtkama i institucijama izvan škole.
Praktična nastava je jako važna za učenike medicinske škole, a kako nam govori ravnateljica Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar, Anita Basioli, njihovi su učenici i kroz cijelu prošlu godinu imali praksu u Općoj bolnici Zadar.
– Zahvaljujući dobroj suradnji s Bolnicom, ali prije svega zahvaljujući našim učenicima koji su bili nadasve korektni, mi smo jedni od rijetkih koji smo kroz cijelu prošlu godinu imali praksu u bolnici. Učenici se redovito testiraju, a tome smo prilagodili i vrijeme trajanja praktične nastave. Praksa u našim praktikumima se također redovno odvija, rekla je Basioli.
Novim mjerama su se lako prilagodili, dodala je Basioli, još onda kad su objavljene.
– Napravili smo dva rasporeda, jedan u slučaju normalnog i jedan u slučaju nenormalnog. Imamo sreću što su nam učionice velike pa se može držati dobar razmak među učenicima. Prvaša ima po 20-21 u razredu te je razmak još lakše držati. Prvi dan je protekao lijepo i mirno, sve ide svojim tokom i nadamo se da će se nastava i dalje odvijati normalno, rekla je Basioli.
Veseli susreti učenika popunili su jučer gradske ulice i ovaj rujanski ponedjeljak babljeg ljeta je izgledao onako kako svi priželjkuju – normalno.