Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Blagoslovljeni plodovi zemlje

Autor: Mile Marić

06.10.2008. 22:00
Blagoslovljeni plodovi zemlje


Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, istaknula je ravnateljica Anita Talapka-Berghaus
Osnovna škola Benkovac ove je godine dobila čast biti domaćin Županijskim danima kruha i Danima zahvalnosti za plodove zemlje, istaknula je ravnateljica Anita Talapka-Berghaus prilikom pozdrava sudionika smotre i gostiju.
Prigodna priredba
Uime pokrovitelja Zadarske županije pročelnik za društvene djelatnosti Ivan Šimunić proglasio je smotru otvorenom, istaknuvši da svečanostima Dana kruha, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni, a nedugo zatim don Čedomil Šupraha uz obrednu je molitvu blagoslovio plodove zemlje i dječjeg rada. 
U svečanom dijelu programa nastupili su učenici Osnovne škole Benkovac koji su izveli prigodne recitacije i pjesme uz Dane kruha, dok su članice KUD-a Branimir Benkovac na oduševljenje svih izvele splet narodnih plesova. Nakon što je don Čedomil Šupraha blagoslovio sve štandove, svečanost blagovanja je započela.
– Obilježavanje Dana kruha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama pridonosi potpunijem odgoju i obrazovanju za zaštitu okoliša, upoznavanju i očuvanju biološke raznolikosti Hrvatske, podizanju svijesti o ekološkoj poljoprivredi i zdravoj prehrani, a temelji se na izgrađivanju pozitivnih stajališta i stvaranju pravilnog emocionalnog odnosa djeteta-učenika i prirode, istaknula je ravnateljica Anita Talapka-Berghaus.
Od zrna do kruha
Tako je na županijskoj izložbi na štandovima bilo plodova zemlje užeg zavičaja, kruha i krušnih proizvoda, različitog sjemenja te starih alata koji su se koristili ili se još koriste u obradi zemlje i pripremi kruha. Štandovi su obogaćeni izložbama učeničkih radova (likovnim, literarnim i dr.), rezultatima istraživanja, kao što je zastupljenost različitih vrsta žitarica u prehrani stanovništva određenog kraja, autohtone biljne vrste određenog područja, prehrana stanovništva i prehrambene navike kroz povijest, poljodjelske kulture pojedinih škola, ali i odnos prema kruhu i plodovima zemlje. Razgledajući izložbu, ali i kušajući različite proizvode, kao i razgovarajući s učenicima i njihovim učiteljima cilj manifestacije je postignut. Tako zapažamo da su djeca upoznata s nastajanjem kruha (od zrna do kruha), upoznati su s tradicijom blagovanja kruha i narodnim običajima, a što je najvažnije kod učenika je probuđena svijest o kruhu kao izrazu životne i duhovne snage te važnosti zdrave prehrane i prednosti ekološke poljoprivrede s razlikama na genetski modificirane organizme. Na svečanosti Županijskih dana kruha nastupile su osnovne škole Benkovac, Smiljevac, Šimuna Kožičića Benje, Kruna Krstića, Valentina Klarina, Pakoštane, Nikole Tesle, Sv. Filip i Jakov, Voštarnica, Stanovi, Petra Zoranića i Zemunik te Dječji vrtić “Radost” i “Sunce”, kao i predstavnici Srednje škole kneza Branimira Benkovac i Medicinske škola Ante Kuzmanića Zadar.