Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Danas prvi korak prema Euroligi

Autor: Ivan Knežević

06.10.2008. 22:00
Danas prvi korak prema Euroligi

Foto: Zvonko KUCELIN



Zadar je svojim neskrivenim ambicijama u utrci za Euroligom, pa potezima u sastavljanju momčadi, na neki način bacio Ciboni rukavicu. U ovoj sezoni najvažnija zbivanja na hrvatskoj klupskoj košarkaškoj sceni događat će se na relaciji Zadar – Cibona, a jedan od segmenata je i NLB liga
Danas će biti prva utakmica između Zadra i Cibone od tko zna koliko u ovoj sezoni. Prva, ne i najzanimljivija i ona među najvažnijima, ali svakako – važna. U kontekstu utrke za novim ugovorom (jednosezonskim) s Euroligom svaka će utakmica Zadra i Cibone biti važna na svoj način. Zadar najviše bodova može osvojiti u NLB ligi (i Cibona), ali zagrebačka momčad ima prigodu u Euroligi, u svojoj zadnjoj od triju zajamčenih sezona, osvojiti dosta bodova dok je Zadar u Eurokupu gdje bi treba doći dosta daleko da bi ugrabio koji bod. No, to sad i nije toliko bitno, sve će se rasplitati tijekom sezone, ovako ili onako. Ono što je pred današnju utakmicu bitno, jest u kakvom raspoloženju će je i dočekati i odigrati jedni i drugi, Cibona i Zadar.
Napetost i neizvjesnost
Danas je na rasporedu drugo kolo NLB lige, početak je sezone i (još) niti jedna momčad ne igra kako bi htjela ili ne onako kako je posve zamislila. Za Zadar je otvaranje sezone rezultatski bilo izvrsno, za Cibonu nije. Zadar je doma, u novoj dvorani, pobijedio Split, dok je Cibona izgubila u Vršcu protiv Hemofarma. Glede igre, Zadar na svoju gleda strogim okom i nije baš zadovoljan. A Cibona je nezadovoljna. Aco Petrović odmah je poslije utakmice protiv Splita rastumačio zašto je tako kako je i zašto se potvrdilo ono što je kazao i prije sezone. Da Zadar nije 100 posto spreman u ovom trenutku. I kolega mu Velimir Perasović ima svoja logična objašnjenja o tomu zašto Cibonina igre nije dovoljno dobra u ovom trenutku. I sad, eto danas sraza dviju momčadi koje se do danas nisu uspjele pripremiti u onolikoj mjeri koja bi jamčila spektakl što ima značiti da danas ni s jedne strane ne možemo očekivati vrhunsku izvedbu. No, jedno možemo očekivati – potpunu ili djelomičnu napetost.
Zadar je svojim neskrivenim ambicijama u utrci za Euroligom, pa potezima u sastavljanju momčadi, na neki način bacio Ciboni rukavicu. U ovoj sezoni najvažnija zbivanja na hrvatskoj klupskoj košarkaškoj sceni događat će se na relaciji Zadar – Cibona, a jedan od segmenata je i NLB liga. Hoće li, možda, već prva utakmica tih dvaju suparnika razotkriti što možemo očekivati do potpunoga raspleta? Ne, prerano je za konačne odgovore. Iako, ponešto ćemo danas i saznati, ponešto od toga što bi moglo utjecati na zaključak o tomu što mogu jedni, što drugi, čiji je profil igre jednostavniji ili djelotvorniji u odnosu na drugi, itd. Ako se vratimo na posljedice rezultata prvih utakmica Zadra i Cibone, onda možemo reći da je Zadar protiv Splita stekao pozitivno potkrjepljenje koje ga može nositi i danas. Sasma sigurno Zadar nije zapao ni u kakvo samozadovoljstvo jer za to – nema razloga. Cibona, pak, imat će dodatni motiv za pobjedu danas u činjenici što bi joj i drugi uzastopni poraz u NLB ligi donio veliku količinu glavobolje.
Petrović kontra Perasovića
Kako će se, svaki pod svojim okolnostima, ponašati jedan i drugi trener? Nedvojbeno Petrović želi da mu što prije svaki igrač dođe na željenu razinu u čemu će mu pomoći raščlamba utakmice protiv Splita. Ni Perasović nije bez svojih želja, ali on ima i neke imperative glede pojedinačne sportske forme, itd. Bit će zanimljivo vidjeti i utakmicu s aspekta strategije i taktike obaju trenera. Kad Zadru nije išlo protiv Splita, Petrović je izvukao zonsku obranu. Bude li i danas kriznih razdoblja, što će danas izvući? Kako će Petrović kombinirati igrače za početnu postavu? Na koji će mu način odgovoriti Perasović? Hoće li Zadar imati i koliko korist od toga što ima bolju centarsku liniju? Ili od toga što Marshall, najnoviji Ciboni igrač, nije u dobroj sportskoj formi? Hoće li Perasović u napadu preferirati vanjsku liniju? Može li Cibona nečim posebnim iznenaditi Zadar? Bit će i drugih zanimljivih elemenata i neće biti čudno ako budu odlučivale sitne pojedinosti. Kad sve završi, dakako, moći će se dati relativno bistra slika o trenutačnim sposobnostima, ne i o krajnjim mogućnostima jednih i drugih. NLB liga nosi puno iskušenja i puno zamki i onaj tko želi ostvariti dobar plasman, to jest što više bodova prije završnoga turnira, svakako treba što prije doći do kvalitetne igre i zadržati je što dulje.
Na koncu, ako Zadar danas ne pobijedi neće se morati tući šakom u glavu jer će poslije dva kola imati 1 – 1. No, ako pobijedi, neće to biti samo 2 – 0 poslije dva kola nego će biti i spoznaja o tomu da (već) ima igru kojom ljutoga sportskoga suparnika može dobiti na njegovu terenu.