Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Građani traže pomoć za brže rješavanje problema

Autor: Velimir Brkić

06.10.2008. 22:00
Građani traže pomoć za brže rješavanje problema

Foto: Velimir BRKIĆ



HDZ-ovi  zastupnici u Hrvatskom Saboru Nevenka Marinović i Ivo Grbić jučer su u općinskim vijećnicama u Bibinjama i Sukošanu upriličili prijem za građane. Obratili su im se građani glede rješavanja stambeno-komunalne, imovinsko-pravne i infrastrukturne problematike te o povećanju cijene vode koje su ove dvije općine uvele pred ljeto zbog izgradnje sustava kanalizacije i oborinskih voda shodno međunarodnom „Projektu Jadran”.
–  Građane u Bibinjama osim imovinsko-pravne problematike najviše je zanimalo do kad je rok za dislokaciju željezničke pruge, za denivelizaciju križanja na glavnom ulazu u Bibinje te za izgradnju kanalizacijskog sustava, istaknuo je Grbić.
– Bibinje kao najmnogoljudnije naselje u Zadarskoj županiji nemilosrdno dijeli na dva dijela i koja je dosad, nažalost, odnijela brojne ljudske živote. Prema usvojenom nacionalnom programu željezničke infrastrukture za razdoblje 2008.-2012. godine za razmještanje pruge iz Bibinja predviđen je impozantan iznos od 217,800.000 kune. Nova željeznička trasa biti će duga 6.680 metar, zaobilazit će Bibinje i Sukošan a nešto manje od tri kilometra trase prolaziti će tunelom, rekao je Grbić dodavši kako je razmještanje željezničke pruge u sukusu s rješenjem luke Gaženica.
Izdana je građevinska dozvola za denivelizaciju križanja na glavnom ulazu u Bibinje iz pravca Zadra. Sad predstoji osiguranje potrebnih novčanih sredstava kako bi Hrvatske ceste mogle raspisati natječaj za izvođača radova.
– Zahvaljujući Projektu Jadran i Bibinje će za dvije-tri godine zaboraviti što znače neugodni mirisi i rojevi komaraca te pražnjenje sadržaja crnih jama. Sukladno međunarodnom ugovoru i jedinice lokalne samouprave su dužne sufinancirati izgradnju tog projekta. Strategijom upravljanja voda koju je usvojio Hrvatski Sabor minimalno potrebna voda bit će po nižoj cijeni a ostala po komercijalnoj, izvijestila je Nevenka Marinović koja je kao zastupnica i član Nacionalnog vijeća za vode.
Nakon što je sukošanski načelnik Ante Martinac saborske zastupnike izupoznao sa projektima koji su u tijeku i o onim čiji se početak realizacije očekuje uskoro upriličen je prijem građana koji se zbog iskazanog interesa produžio više od sat vremena od predviđenog. Građani su osim neizbježnih imovinsko-pravnih problema, naročito sa zemljištem uokolo igrališta NK Debeljak, imali upite o rokovima realizacije vodoopskrbe sukošanskog zaleđa, početku građevinskih radova na kanalizacijskom sustavu koji će umnogome promijeniti komunalni i sveopći životni standard žitelja, o konačnom oživljavanju poslovnih, gospodarskih i turističkih zona te o sanaciji i izgradnji obalnog pojasa u Sukošanu.