Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Jajcu u pohode

Autor: Fabijan Lovrić

06.10.2008. 22:00
Jajcu u pohode

Foto: Fabijan LOVRIĆ



Književna manifestacija ‘Šopovi dani na Plivi 2008.’ okupila je mnoge kulturne poslenike, književnike prvenstveno, kako bi se vratile emocije, položilo cvijeće na spomenik velikanu pjesničke riječi Nikoli Šopu (Jajce, 19. kolovoza 1904. – Zagreb, 2. siječnja 1982.). Niti jedan pjesnik nije s takvom lucidnošću, jednostavnošću, zadivljujućom smjelošću, pomirio opću potrebu čovjekovu i Boga u njemu, kao opće i vječito. Zato se i hodočasti Jajcu, u Šopovu čast, kako bi se skrenula pozornost, kako se ne bi zaboravio veliki pjesnik, i kako bi se nekom novom laureatu dodijelila počast za pjesnička umijeća.
Posvećeno Kordiću
Ove godine Književna manifestacija u Jajcu posvećena je stvaralaštvu Ivana Kordića, rođenom u Blizancima kod Mostara (22. veljače 1945.). Kordić je pjesnik, pripovjedač, esejist, kazališni i književni kritičar; piše i za djecu. Završio je studij hrvatskosrpskog jezika i književnosti na Pedagoškoj akademiji u Dubrovniku. Objavio je petnaestak knjiga, sastavio je Antologiju bosanskohercegovačke poslijeratne poezije (1976.), 2005. godine nagrađen je za životno djelo na 17. međunarodnom sajmu knjige u organizaciji TDK ‘Šahinpašić’ i Centra Skenderija. Književno priznanje ‘Bosanski stećak’ za 2006. godinu dodijeljeno je Ivanu Kordiću.
 Književna manifestacija Šopovi dani u Jajcu 2008. trodnevna su druženja književnika, radno raspoređena između hotela ‘Jezero’ i samog centra Jajca, hotela ‘Turist’, gdje se održao Okrugli stol i završna pjesnička večer. Okupljanje je bilo 3. listopada u podnevnim satima, gdje je u hotelu Jezero priređen ručak i osiguran smještaj. Zanimljivo je bilo vidjeti susrete starih prijatelja i mladih pjesnika pred kojima je tek put dokazivanja kroz službu riječi. Uz organiziran prijevoz do centra Jajca, u 17: 00 sati položen je vijenac cvijeća na spomenik i učinjen posjet rodnoj kući Nikole Šopa. Upravo s malog podija uz spomenik Ljubo Lovrić, predsjednik HKD Napredak Jajce, pozdravio je nazočne i proglasio književne susrete otvorenima, a predstavile su se pjesnikinje došle na ovu manifestaciju.
Okrugli stol
 U 19:00 sati u Svečanoj Sali hotela Turist, održano je pjesničko druženje s Ivanom Kordićem, a o njegovom opusu govorili su Mile Stojić i Jasmina Musabegović, dok je sam autor govorio odabir svojih pjesama.
 Sutradan, 4. listopada (subota), s početkom u 11:00 sati, bila je tema okruglog stola, Pjesničko djelo Ivana Kordića, a napisane radove pročitali su: Muharem Bazdulj, Zoran Kršul, Fabijan Lovrić, Tomislav Marijan Bilosnić, Ljiljana Tadić, Branko Čučak, dok su se u raspravu uključili: Ivan Lovrenović, Petar Gudelj, Ervin Jahić, Hadžem Hajdarević, Tomislav Marijan Bilosnić i Mile Stojić.
 Večernji program je počeo u 19:00 sati, a održana je književna večer na kojoj su nastupili  svi okupljeni pjesnici: Ivan Kordić, Alma Fadil Obad, Amir Talić, Ivan Maras, Branko Serdar, Dragan Mučibabić, Ervin Jahić, Esmir Salihović, Fabijan Lovrić, Fadila Nura Haver, Franjo Bratić, Fuad Kovač, Hadžem Hajdarević, Husein Dervišević, Ivo Krešić, Josip Kurevija, Julija Stapić Katić, Kimeta Čaušević, Krunoslav Šetka, Ljiljana Tadić, Mile Stojić, Milo Jukić, Nermina Omerbašić, Ozrenka Fišić, Petar Gudelj, Radmilo Radovanović, Samir Tahirović, Senada Zavidagić, Sonja Jurić, Stjepan Zelenika, Suvad Alagić, Suzana Lovrić, Tomislav Marijan Bilosnić, Tvrtko Klarić, Vesna Hlavaček, Zoran Kršul i Dragan Marijanović.
 Nedjelja, 5. listopada predviđen je odlazak književnika, nakon doručka i druženja uz kavu. Organizator, HKD Napredak Jajce je ispunio sva očekivanja ove višednevne književne manifestacije. Razmijenjeni su mnogi darovi koji su ostvareni, kao i sve ostalo, uz pokrovitelje: Federalno ministarstvo kulture i sporta, Središnjica HKD Napredak Sarajevo, Općina Jajce i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona/županije.
 Svi zajedno zavređuju svaku pohvalu.