Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Karnevalisti u “Iliriji”

Autor: Jelica Farkaš

06.10.2008. 22:00
Karnevalisti u “Iliriji”

Foto: Jelica FARKAŠ



U hotelu “Ilirija”, okupilo se preko 70 sudionika iz svih mjesta Hrvatske u kojima postoje organizirane karnevalske udruge. Goste su uime domaćina skupa dočekali članovi biogradske udruge s predsjednikom Silvijem Ferarom, a uime Grada pozdravili su ih dogradonačelnik Tonći Šangulin te direktor TZ-a Ivo Eškinja
U Biogradu su ovih dana boravili predstavnici karnevalskih udruga s područja cijele Hrvatske. Naime, na inicijativu biogradske karnevalske udruge “Tome Krnjeval” te pomoć gradskih vlasti, Hrvatska udruga karnevalista održala je u Biogradu redovitu godišnju skupštinu.
Tako se u prostorijama hotela “Ilirija”, okupilo preko 70 sudionika iz svih mjesta Hrvatske u kojima postoje organizirane karnevalske udruge. Goste su uime domaćina i organizatora skupa dočekali članovi domaće udruge na čelu s predsjednikom Silvijem Ferarom, a uime Grada pozdravili su ih dogradonačelnik Tonći Šangulin te direktor Turističke zajednice Ivo Eškinja.
Između ostalog Eškinja je upoznao nazočne s kratkom poviješću grada Biograda, njegovim znamenitostima i, dakako, razvojem turizma. Istaknuo je tom prilikom nagli turistički iskorak, 800.000 noćenja.
– U deset hotela, dvije marine te kampovima i privatnom smještaju grad danas raspolaže s 10.500 smještajnih jedinica. Zahvaljujući svom prirodnom položaju, njegovom hortikulturnom i drugom uređenju, Biograd je danas prepoznatljiva destinacija diljem Europe i svijeta, kazao je Eškinja.
Nakon pozdravnih riječi domaćina, predsjednik Hrvatske udruge karnevalista Ivan Prpić, zahvalio je na dobrodošlici te uručio zahvalnicu Gradu, koju je preuzeo dogradonačelnik Tonći Šangulin. Radni dio ove skupštine započeo je izborom radnog predsjedništva, a nakon toga podneseno je i izvješće o radu za proteklu godinu. Izvršen je zatim i prijem novih članova udruge te usvojen i program rada u idućem periodu.
– Ova udruga osnovana je 1996. godine u Rijeci, brojila je 9, dok danas broji 50 članova – udruga diljem Hrvatske. Stoga će se i u idućem periodu raditi na omasovljivanju, a prijem novih članova obavljen je i na ovogodišnjoj skupštini. Tako su članovi ove krovne karnevalske organizacije postale karnevalske udruge iz Cresa, Pleternice, Velike Gorice, Imotskog te Prista kod Makarske. Ovom prilikom kandidirani su domaćini za iduću skupštinu, a to su gradovi Kutina i Popovača, kazao je Prpić.
Njihove predstavnice u narodnim nošnjama predstavile su ne samo svoju karnevalsku udrugu, već i ljepote i znamenitosti područja Moslavine te njihovu autohtonu gastroponudu.