Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Jedan dan s osobama s posebnim potrebama

Autor:

06.10.2009. 22:00
Jedan dan s osobama s posebnim potrebama

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U sklopu „Baumax Humanity programa : Pokaži što znaš – provedimo jedan dan rukom u ruci s osobama s posebnim potrebama”, u prodajnom centru Baumax održan je akcijski dan. Sedam članova Udruge za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Svjetlo”, te tri člana Udruge za Down sindrom Zadarske županije družili su se s djelatnicima i kupcima, gdje su kroz zajedničke aktivnosti i rad imali priliku pokazati što sve znaju i koliko toga mogu. Sadnja maslina, deklariranje robe, zajednički ručak, a potom i crtanje, neke su od aktivnosti u kojima su ove srijede članovi udruga sa zadovoljstvom sudjelovali.
Akcijski „humanity day”, kaže Arsim Aliu, voditelj prodajnoga centra Zadar, održava se inače već treću godinu istovremeno u svim Baumaxovim trgovinama u ukupno osam zemalja, gdje u suradnji s udrugama, osobama s povećanim potrebama nastoje pružiti priliku da pokažu svoje sposobnosti i realiziraju želju za radnim angažiranjem.
U zadarskom centru ovo je prvi takav susret, kojega su uz zajedničko druženje u radnom okruženju svi sudionici, kako doznajemo od Irene Palčić, predsjednice zadarske udruge „Svjetlo”, s nestrpljenjem dočekali.
– Cilj ovakvog druženja je socijalizacija osoba s povećanim potrebama, radna terapija i uključivanje u u društvenu zajednicu. Za njih je to prilika da dokažu svima nama, ali i sebi, koliko vrijede i koliko mogu, te su ovim susretom itekako zadovoljni, kaže Palčić, ističući kako vrlo često dok ne dođu s njima u kontakt, mnogi i ne znaju kakve sve mogućnosti ovi mladi ljudi imaju. A kada ih upoznaju ih i vide koliko toga mogu, drugačije im pristupaju.
Da je sretna zbog ovakve mogućnosti druženja potvrdila nam je i jedna od sudionica akcijskoga dana, Josipa Jukić, članica udruge „Svjetlo”.
– Lijepo je što se družimo, a voljela bih s radom i nastaviti i dalje, kaže nam Josipa, koju smo s kolegama iz udruge zatekli u sadnji maslina.
Neki od njih, točnije četiri člana udruge „Svjetlo”, u Baumaxovom centru od siječnja su naime, već i zaposleni. Rade na poslovima koji nisu fizički prezahtjevni, poslovima održavanja, ispomoći ili slaganja robe, a pod nadzorom radne terapeutkinje Lidije Hrunčev, kojoj se u svakom trenu mogu obratiti, što im daje dodatnu sigurnost.
Također, uz četiri člana udruge „Svjetlo”, u Bumaxu je trenutno zaposlen i jedan član Udruge za Down sindrom, no osoba spremnih na rad sigurno ima i puno više, te se svatko od gospodarstvenika i drugih centara u Zadru, tko je voljan za ovakvu suradnju može javiti, kaže Palčić, pozivajući ovom prilikom i ostale roditelje koji imaju djecu s teškoćama, da se uljuče u Udrugu, kako bi zajednički pokušali za djecu ostvariti što veće mogućnosti.


 PREKO 300 ČLANOVA


Zadarska Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom „Svjetlo” broji preko 300 članova, a klub Udruge, osnovan prije deset godina svakodneno okuplja dvadesetak štićenika. Uz aktivno druženje, članovi kluba sudjeluju u brojnim radionica sa različitim sadržajima, no jedan od najvećih problema u radu Udruge trenutno je dosta ograničeni prostor kojega do sada koriste, a u kojem nastoje razviti sve veće i sadržajnije programe u skrbi svojih članova i korisnika.