Rujan 19 posto bolji od lanjskog!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
turisti_pozdrav
Zvonko KUCELIN
Zadarski turisti ne zaobilaze Morske orgulje

U rujnu je na  zadarskom području ostvareno čak 19 posto više noćenja  nego u istom mjesecu lani, a  za svih prvih deset mjeseci  broj turističkih noćenja, što se  Zadra tiče, u plusu je izvrsnih  6 posto.

- Sezonu ocjenjujem kao  vrlo dobru. Tim više što su s  obzirom na recesiju, mnogi  najavljivali katastrofalne rezultate, zadovoljan je Zvonko  Šupe, direktor Turističke zajednice Grada Zadra koji nam  je potom "izreferirao" turističke brojke.

U rujnu je tako na području  Zadra izbrojeno ukupno  102.724 noćenja, što je ostvarilo 30.611 turista. Gotovo  jednak broj gostiju, 30.558,  posjetio je zadarsko područje  u rujnu 2008. godine, ali su  oni ostvarili znatno manji broj  noćenja - 86.603.

Novi turistički rekordi

U prvih devet mjeseci ove  godine broj noćenja na zadarskom području popeo se  na 919.108, dok je u istom  razdoblju lani ostvareno  868.005 noćenja.

- Ova je sezona nastavak  dobro pripremljenih sezona  svih dosadašnjih godina. Od  početka smo imali povjerenja  u kolege, posebno hotelijere,  koji su se jako dobro pripremili. Tu je i cijeli sustav  turističkih zajednica, koji je  organizirao nastupe na preko  80 turističkih sajmova, a broj  radionica i promocija još je  daleko veći. Zadnjih godina Hrvatska je ugostila  oko 1.000 inozemnih turističkih novinara, a  svi najvažniji su  posjetili Zadar.  Hrvatska turistička zajednica i  Ministarstvo turizma sezonu su  pripremali tako  da su zajedno sa  svim ostalim subjektima u turizmu 365 dana radili u nastojanju  da spriječe ostvarenje crnih najava, najčešće laika, ali i, blago  rečeno, ne dobrih ljudi, koji su  govorili o čak 25 posto manjem turističkom prometu nego lani. Sva ta nastojanja urodila su plodom i Hrvatska je  jedna od rijetkih zemalja koja  je i u godini recesije zabilježila  nove turističke rekorde, kazao je Zvonko Šupe.

Naime, već je kolovoz donio izjednačenje s lanjskim  turističkim rezultatima, a rujanski turistički rezultati, sve  je izvjesnije, turističku godinu  2009. u cijeloj Hrvatskoj zaključuju kao najbolju dosad.

- Prema informacijama koje  sam dobio iz drugih gradova,  ova bi godina trebala biti bolja  nego lanjska. Kod nekih plus  iznosi 10, kod drugih 22 posto... U svakom slučaju, svi  imaju bolje rezultate nego u  rujnu 2008. godine, kazao je  prvi čovjek TZ-a Grada Zadra ne želeći ipak detaljnije  govoriti o podacima ostalih  gradova. Naime, kad se prikupe i objedine turističke  brojke iz svih sredina, ministar turizma bit će prvi koji  će objaviti podatke za cijelu  Hrvatsku.

  Cijela zemlja  položila ispit

Ova je godina važna za Zadar i stoga što je prvi put  konkurirao za nagradu Plavi  cvijet i odmah osvojio treće  mjesto u konkurenciji gradova s više od 20.000 stanovnika.  Riječ je o priznanju koje Hrvatska turistička zajednica  dodjeljuje najuređenijim gradovima i mjestima na Jadranu. Prvo mjesto u kategoriji  velikih gradova ove je godine  pripalo Splitu, a drugo Dubrovniku. Split se i inače ove  godine isticao kao turistički  rekorder sa 12 posto više gostiju nego prošlo ljeto. No,  treba imati na umu i to da je  Split s gotovo trostruko više  stanovnika od Zadra ostvario  više od dvostruko manje  noćenja nego Zadar. U Splitu  je, kako nas je informirao  Zvonko Šupe, tijekom prvih 9  mjeseci zabilježeno oko  400.000 noćenja. U Zadru,  kao što smo već naveli, točno  919.108.

- Veseli što je cijela zemlja  položila ispit. Lijepo je da se  polako sve turističke sredine  sve bolje pozicioniraju. Tako i  Split. Oni nemaju zajedništva  i kontinuiteta tako da ja svaki  njihov zanos podržavam. Jer  na taj način će doći do još  boljih rezultata. Naravno, čestitamo Splitu i na osvojenom  Plavom cvijetu, kazao je direktor zadarske Turističke zajednice. Na pitanje očekuje li  da bi Zadar već u sljedećih  nekoliko godina mogao osvojiti prestižni Plavi cvijet,  Šupe odgovara:

- Zadar je u velikoj prednosti pred drugima jer je  pred završetkom rješavanja  kanalizacijskog sustava, koji  će mnogima drugima još godinama zadavati dosta problema. Tu su i manifestacije  koje su Zadru priskrbile epitet grada događaja. No, trn u  oku nam je neuredna plaža  Kolovare i hotel Zagreb. Nedopustivo je da grupa biznismena cijeli grad drži kao  taoca. Grad osigurava čisto  more, a oni ne mogu pokupiti  "škovace" s plaže, posaditi malo trave i postaviti nekoliko  suncobrana. No, nadajmo se  da će se ipak i to riješiti. Onda  više neće biti nikakve prepreke da Zadar zasjedne na  tron najurednijeg većeg grada  na hrvatskoj obali, zaključio je  Šupe.

 NIJEMCI I AUSTRIJANCI NAJBROJNIJI

Što se nacionalne strukture gostiju tiče, u rujnu je zadarsko područje posjetilo najviše Nijemaca koji su inače ostvarili 25 posto noćenja nego u istom lanjskom mjesecu. Drugi po brojnosti su Austrijanci, a slijede Francuzi, Talijani, Španjolci, Slovenci te Britanci.

Kad je riječ o noćenjima po objektima, hoteli su u 9. mjesecu ostvarili 1 posto više noćenja nego u istom mjesecu lani. Kampovi bilježe čak 59 posto više noćenja, privatni smješaj bilježi povećanje od 30 posto, a marine čak 323 posto više noćenja. Takvi rezultati u marinama dijelom su posljedica drukčijeg načina prijavljivanja nautičara, ali ne treba ignorirati da je kroz marinu prošlo 48 posto više turista nego lani u rujnu. Podbacila su odmarališta s indeksom broja noćenja 73 i privezišta s indeksom od samo 18.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno