Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

USKOK u tajnosti ispitao Rončevića i Bačića

Autor: Sergej Abramov

06.10.2009. 22:00
USKOK u tajnosti ispitao Rončevića i Bačića


Bivši ministar  Berislav Rončević i njegov nekadašnji najbliži suradnik Ivo  Bačić ispitani su u ponedjeljak  u prostorijama USKOK-a u  sklopu državnoodvjetničke istrage o nabavci vojnih kamiona  Iveco. Rončević i Bačić su, naravno, ispitani kao osumnjičenici. Sve je realizirano u  strogoj tajnosti. Rončević je,  doduše, trebao biti ispitan još  prošli mjesec, no zbog ozlijede  noge sve je prolongirano. Te  informacije, nitko nije mogao  službeno potvrditi, no neslužbeno doznajemo da su  Bačić i Rončević bili pozvani  kako bi se očitovali o sumnjama u malverzacije tijekom  nabavke kamiona. Naime, prema novom Zakonu o kaznenom postupku istragu više ne  provodi sud već državni odvjetnik, a zasad se te odredbe  pokusno primjenjuju samo na  “uskočke” predmete.
Ispitivanje dvojice osumnjičenih znači da je USKOK  došao praktički na kraj istrage.  Naime, novi ZKP omogućuje  tužiteljima da osumnjičene koji nisu u pritvoru ispituju u  najboljem trenutku – u pravilu  na kraju istrage. To znači da bi  USKOK u dogledno vrijeme  trebao donijeti odluku hoće li  obustaviti istragu zbog nedostatka dokaza ili podignuti optužnicu, a nakon cijele drame s  kriminalističkom obradom i  prijavom protiv ministra, potonja opcija prilično je izvjesna. Naravno, u Rončevićevom  slučaju bit će potrebno ponovno tražiti od Sabora da ga liši  zastupničkog imuniteta.
Podsjetimo, policija je ovog  ljeta USKOK-u prijavila  Rončevića i Bačića zbog zlouporabe položaja i ovlasti  počinjene tako što su nabavkom 39 vojnih kamiona iz 2004.  godine oštetili proračun za barem 10 milijuna kuna. Najprije  su raspisali natječaj za 76 vozila, koji je poništen jer je toliko MAN-ovih kamiona  koštalo 39 milijuna, a MORH  nije imao potreban novac. Zato su, nakon poništenog javnog  natječaja s tvrtkom “Eurokamion” izravnom pogodbom dogovorili nabavku 39 Ivecovih  vozila za 34,5 milijuna kuna.
Sumnje da je s nabavom kamiona sve zakonito još je 2005.  godine iznio predsjednik Stjepan Mesić. Formiranje spisa  uslijedilo je krajem 2007. godine nakon ponovljenih Mesićevih tvrdnji i novinskih članaka, a onda je ministar unutarnjih poslova već bio Berislav  Rončević pa je kriminalistička  obrada intenzivirana tek nakon njegove smjene.
Interesantno je i da se tijekom saborske rasprave o toj  aferi otkrilo da je Državni ured  za reviziju DORH-u zatajio  cjelovito izvješće o poslovanju  MORH-a za 2004. godinu u  kojoj se odvijala sporna nabava. Nakon prijave USKOK-u, Ivo Bačić smijenjen je  s dužnosti državnog tajnika u  MUP-u, a naknadno i s dužnosti člana uprave Hrvatskog  centra za razminiranje. Berislav Rončević je u studenom  prošle godine postao saborski  zastupnik, kao zamjenik zastupnika Miroslava Škore.