Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dječja prava (ne) ovise o plaćanju odvoza smeća

06.10.2010. 22:00
Dječja prava (ne) ovise o plaćanju odvoza smeća


Za dijete koje pohađa srednju školu i ima pravo na sufinanciranje mjesečne iskaznice, u Općini moram izvaditi potvrdu o prebivalištu da bi prijevoz od mjesta stanovanja do Zadra bio jeftiniji 50 posto. Potvrdu treba odnijeti u Liburniju, no sve se to ne može napraviti ako nisu podmireni svi “općinski” dugovi, ističe Sanja Alić


Prema riječima Sanje Alić, majke dvoje školske djece iz Ninskog Dračevca koji je pod Općinom Poličnik, čelnici te općine, navodno, već godinama ostvarivanje raznih ljudskih, odnosno dječjih prava na tom području uvjetuju podmirenim računima prema Općini. Naime, Općina navodno dužnicima ne želi izdati potvrde o prebivalištu u slučajevima gdje se to zahtijeva od Općine kako bi djeca ili njihovi roditelji ostvarili svoja prava te ih na takav način žele natjerati da podmire račune za odvoz smeća, koji su, prema svemu sudeći, najveći kamen spoticanja u ovoj priči.
Načelnikovi postupci
– Problem je u tome što naš načelnik ucjenjuje ljude. Kad zatrebate ostvariti nekakvo pravo u kojem se od vas traži potvrda o prebivalištu, on vam jednostavno uskrati izdavanje potvrde ako nisu podmireni svi računi prema Općini, primjerice, za odvoz smeća ili sl. te stoga ne možete ostvariti svoja prava. Kako je Općina Poličnik područje posebne državne skrbi i imamo pravo na povrat poreza, iz Porezne uprave vam za to traže isključivo potvrdu iz Općine da živite na tom području, no nju ne možete dobiti ako nisu podmireni svi vaši računi, primjerice, za odvoz smeća. To je praksa Općine Poličnik već nekoliko godina, što je čista ucjena načelnika i Općine. Sada se to opet ponavlja u slučaju srednjoškolaca koji imaju pravo na sufinanciranje mjesečne iskaznice za prijevoz od mjesta stanovanja do Zadra u iznosu od 50 posto od ukupnog troška te osnovnoškolaca koji imaju pravo na povrat 50 posto od ukupnog iznosa izdvojenog za školske užbenike. Da bismo dobili taj povrat od 50 posto ukupnog iznosa moramo izvaditi u PU zadarskoj potvrdu o prebivalištu maloljetnog djeteta što je suludo, jer je logično da dijete živi s roditeljima te da ima isto prebivalište, a za dijete koje mi pohađa srednju školu čak moram izvaditi potvrdu o prebivalištu djeteta u općini Poličnik te je odnijeti u Liburniju, a to pravo ne možemo ostvariti ako nisu podmireni svi računi za odvoz smeća, istaknula je Sanja Alić, pitajući se kakve veze imaju prava njezine djece s time je li njihov otac platio račun za smeće ili nije.
Načelnik Općine Poličnik Davor Lončar ističe da ne razumije razloge prozivanja djelatnika Općine Poličnik stoga što je ova općina jedna od rijetkih, kako kaže, koja za sufinanciranje školskih potreba svoje djece te studenata izdvaja preko 700 tisuća kuna na godišnjoj razini.
Nema zakidanja djece
– Informacija da je izdavanje potvrde o prebivalištu uvjetovano plaćenim računima za odvoz smeća je apsolutno netočna. Općina Poličnik je prva koja je počela plaćati nabavku školskih udžbenika te sudjelovati u stipendiranju studenata i sl. Kada je u pitanju izdavanje potvrde o prebivalištu, onda je bilo kojem građaninu ove države jasno da nju ne izdaje Općina već PU zadarska. Dakle, te optužbe nisu istinite jer takvu potvrdu može izdati samo netko tko je za to nadležan. Apsolutno nikada nismo zbog neplaćenih računa zakinuli djecu za njihova prava. I povrat poreza je zakonsko pravo tih obitelji. Ako se radi o slučaju da dotična obitelj godinama nije ispunjavala svoje obveze prema Općini, dakle, ne radi se o neispunjavanju obveza u zadnja dva mjeseca, već o 3 do 4 godine ili više, kakav bih ja bio načelnik ako ne bih zahtijevao da se obveze podmire, pita se Lončar priznavši da dugovanja prema Općini zaista kontroliraju.
– Mi s ljudima pokušavamo to prvo riješiti na ljudski način, ali to vrlo često ne uspijemo. Neki su razumni, a neki ne, pa stvore ovakav problem kakav vam je gospođa napričala. Ona mora biti čovjek i platiti uslugu koju koristi. Kakvi su to ljudi koji nisu spremni platiti odvoz kućnog otpada? Mislim da devet kuna po članu domaćinstva mjesečno za odvoz smeća nije neka velika svota novca. Dakle, pojedinci jednostavno ne da ne mogu, već ne žele platiti svoje obveze prema Općini. Struju su obvezni platiti jer im se ona u protivnom isključi, kao što je slučaj i s vodom, no što se tiče odvoza smeća, ponašaju se kao da nije njihovo, ogorčeno kaže Lončar dodajući da u ovom slučaju ni Općina ni Čistoća ne mogu provesti sankcije slične HEP-u i Vodovodu.
– Djelatnik Čistoće koji odvozi otpad ne zna koja kuća je platila otpad, a koja nije. Svako domaćinstvo naše općine je dobilo besplatnu kantu koju napunjenu izvezu ispred kuće kako bi se ispraznila. Žao mi je što dotična gospođa na ovakav način priča o Općini s obzirom da i ja kao načelnik, ali i moji suradnici zaista mnogo radimo za dobrobit svih stanovnika, istaknuo je Lončar, dodajući da djeca nisu kriva za postupke, odnosno neispunjavanje obveza svojih roditelja te da nijedno neće ostati po toj osnovi zakinuto za svoja prava.
Isključivo potvrda Općine
Iz Liburnije, pak, neslužbeno doznajemo da je za izdavanje pokazne iskaznice za prijevoz učenika s područja općine Poličnik ipak potrebno dostaviti, ne potvrdu o prebivalištu iz PU zadarske, već isključivo potvrdu o prebivalištu djeteta iz općine Poličnik, s obzirom da ona mora potvrditi da dijete živi na području općine ili ne. Kako Općina Poličnik za iskaznice za prijevoz izdvaja određene novce, odnosno 50 posto od ukupnog iznosa, te ih za svrhu prijevoza učenika uplaćuju Liburniji, iz ove prijevozničke tvrtke tvrde da je to razlog zašto ne vrijedi potvrda o prebivalištu koju izdaje policija, već isključivo ona Općine Poličnik. Iz Liburnije tvrde da posjeduju popis učenika koji imaju pravo, a koji ne zahtijevaju izdavanje iskaznice za prijevoz, te policija, kako ističu, nema ništa s tim, napominjući da se prvo trebaju ispuniti obveze prema Općini, nakon čega bi uslijedilo ostvarivanje dječjih prava.
Sanja Alić ističe da je Lončarova priča prodavanje magle medijima te da sada govori neistine s obzirom, kako ističe, da se oni u Ninskom Dračevcu koji je pod Općinom Poličnik susreću već godinama s raznoraznim ucjenama čelništva navedene općine.
– To je čista ucjena i smatram da naš načelnik nema pravo to činiti. Ne kažem da su moji računi svi dovedeni na nulu. Normalno je u ovakvoj situaciji da ne možete sve baš na vrijeme platiti, ali smatram da bi se trebao iznaći nekakav drugačiji, ljudskiji način naplate tih računa. Smatram da ovo što oni čine nije u redu, niti zakonski, niti ljudski. Po mom mišljenju je ovo ucjena, ali i provokacija. Kakve veze ima račun za odvoz smeće s potvrdom da živim u općini Poličnik? Kad zatražimo potvrdu o prebivalištu, oni počnu provjeravati koliko smo dužni za odvoz smeća te ako nije sve plaćeno, nemate pravo na potvrdu ni na novce. To su naši novci. Država daje novce Općini, a oni su dužni pridržavati se zakona. Sada nisu problem ni novci koje smo potrošili za udžbenike ni sam prijevoz, ali dosta nam je više takvog ponižavanja i omalovažavanja, zaključila je Alić.