Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Redakcija “Novosti”: Srušit ćemo i preostala dva MIG-a

06.10.2010. 22:00
Redakcija “Novosti”: Srušit ćemo i preostala dva MIG-a


Svaka naša naslovnica bila je za reakciju, sad smo uspjeli, kaže glavni urednik tjednika Rade Dragojević te dodaje da list ima protuzračnu obranu i za preostala dva MiG-a


Redakcija tjednika “Novosti” i glavni urednik tjednika Rade Dragojević primili su prijetnje smrću i to desetak telefonskih i pet-šest elektroničkom poštom. Glavnom uredniku se prijeti da će ostati bez glave, prijeti se bombama, prijeti se hladnim oružjem. Do prijetnji je došlo nakon što je ministar obrane Branko Vukelić izjavio da je naslovnica “Novosti” na kojoj su dva MiG-a i naslova “Obadva, obadva su pala” uvreda za sve građane Hrvatske, a posebno branitelje i stradalnike Domovinskog rata. O prijetnjama je redakcija obavijestila policiju, iz koje je rečeno da su u tijeku provjere i provjere za osobma koje su prijetile.
Nova (ista) naslovnica
Komentirajući zbivanja Dragojević je za naš list izjavio “mi imamo protuzračnu obranu i kad pošalju preostala dva MiG-a srušit ćemo i njih”. U “Novostima” ne odustaju od svoje dosadašnje uređivačke politike što potvrđuje i naslovnica novog broja s istim nazivom “Obadva, obadva su pala!”.
-Svaka naša naslovnica bila je za reakciju. Htjeli smo da se reagira prije devet mjeseci, sad smo uspjeli, kazao je Dragojević.
 Za njega je cijeli slučaj pitanje adrese i pitanje tko govori, a ne što se govori, a “obadva su pala” je odavno postala poštapalica. “Zašto bi neka sintagma bila zabranjena Srbima”, zapitao se Dragojević i dodao da neće pristati na etnonacionalistički, odnosno šovinistički pristup prema kojem je nekome nešto zabranjeno zato što je Srbin jer sutra po istom ključu nešto nekome može biti zabranjeno zato što je žena.
Dogodi li se išta od onoga što se navodi u prijetnjama, “Novosti” će odgovornima smatrati ministra obrane Vukelića, načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića, predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička za koje navode da su svojim priopćenjima i javnim istupima huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije.
Očekuju reakcije državnog vrha
U “Novostima” navode da zbog ozbiljnosti situacije očekuju da će vrhovni zapovjednik predsjednk Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor svoje podređene pozvati na odgovornost. Neslužbeno saznajemo da je policija jučer pojačala sigurnosne mjere u blizini redakcije tog tjednika.
U srijedu su brojni komentirali naslovnicu “Novosti” objavljenu prošloga petka. Tako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović ustvrdio je to “jedna malo nespretna, nezgodna, i možda neukusna aluzija, koju su mogli izbjeći” koji smatra i da se “Novosti” možda ne moraju ispričavati. Milanović misli i “da nije možda najspretnije reći da će se i ubuduće ponašati na takav način”. Njega to nije povrijedilo, ali to smatra neukusnim.
Oglasio se priopćenjem i Srpski demokratski forum Veljka Džakule koji odbacuju i osuđuju “ovakve neozbiljne i neodgovorne pokušaje samoreklame i izražavanje novinarskih sloboda bez osjećaja odgovornosti”. SDF smatra kako su Srbi građani ove zemlje kao i svi drugi te su se iznad Slunja srušili i njihovi avioni, zbog čega izražavaju žaljenje.
 Predsjednik HSP-a Daniel Srb rekao je jučer da SDSS svoju poziciju u vladajućoj koaliciji koristi “za stvaranje infrastrukture za novu pobunu Srba u Hrvatskoj”. On smatra da naslovnica “Obadva, obadva su pala” duboko vrijeđa sve hrvatske državljane.
 


 JOSIPOVIĆU SE NASLOVNICA NE SVIĐA




Slučaj naslovnice “Novosti” komentirao je u srijedu i predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović. Ustvrdio je da mu se “ta naslovnica ne dopada. Mislim da je neukusna i na izdavaču je da razmisli treba li nastaviti takvu politiku. S druge strane, javnost i ja očekujemo rezultate istrage zašto su avioni stradali”.


 HND TRAŽI ZAŠTITU I SIGURNOST TJEDNIKA


O slučaju se oglasilo i Hrvatsko novinarsko društvo koje je zatražilo punu zaštitu i sigurnost tjednika i glavnog urednika. HND smatra da je loše i opasno kada medije kritiziraju najviše vojne institucije, a iz izjava Vukelića i Lucića proizlazi da vojne institucije sebi daju za pravo javno prosuđivati koji hrvatski su dobronamjerni, a koji su neprijatelji. HND u priopćenju podsjeća da je Dnevnik HTV-a na dan kad su pala dva hrvatska MiG-a imao telop “Oba su pala”. No, oko te je tvrdnje nastala golema zbrka. Urednica Dnevnika toga dana Tončica Čeljuska za tportal je izjavila da je to točno, ali snimka tog dnevnika dostupna na jednoj blogerskoj stranici tu njenu tvrdnju demantira. Predsjednik HND-a Zdenko Duka ustvrdio je da je moguće da je pogriješio.


 REKLI SU


Zašto bi neka sintagma bila zabranjena Srbima?
Rade Dragojević, “Novosti”
Naslovnica je malo nespretna, nezgodna, i možda neukusna aluzija
Zoran Milanović, SDP
Mislim da je neukusna i na izdavaču je da razmisli treba li nastaviti takvu politiku
Ivo Josipović, predsjednik
Srbi su građani ove zemlje i srušili su se i njihovi avioni.
Veljko Džakula, SDF
Loše je i opasno kada medije kritiziraju najviše vojne institucije
Zdenko Duka, HND