Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Atenskom pobjedom otkloniti sve dvojbe

06.10.2011. 22:00
Atenskom pobjedom otkloniti sve dvojbe


Ne bojimo se ničega. Uvjeren sam da imamo dovoljno snage, kvalitete i znanja za osvajanje bodova koji nam trebaju da sve riješimo već u Ateni – kaže Niko Kranjčar


Hrvatska će večeras u srazu s Grčkom na stadionu Georgios Karaiskakis pokušati ostvariti direktan plasman na EURO 2012. godine. Karte su podijeljene prije mjesec dana, kada je postalo jasno da će dvije najbolje rangirane reprezentacije Skupine F između sebe odlučiti o plasmanu na prva mjesta.
Ljestvica jasno govori da je Hrvatska u puno boljoj poziciji. Naime, Grčka ima bod manje, što znači da večeras mora jurišati na pobjedu kako bi došla u situaciju da preuzme vrh, a samim time i priliku za direktan plasman na EURO. Pritom ne treba zanemariti ni utakmice zadnjeg kola Skupine F, koje su na rasporedu u utorak. Tada će Hrvatska ugostiti Latviju na Kantridi, a Grčku očekuje teško gostovanje kod Gruzije u Tbilisiju.
U ovom trenutku postoji 27 mogućih kombinacija raspleta utakmica koje uključuju konkurente za prvo mjesto. Čak 17 ih ide u korist Hrvatske, a jedna uključuje direktan plasman s porazom na večerašnjem gostovanju. No, sve te kombinacije padaju u vodu u slučaju pobjede štićenika izbornika Slavena Bilića na stadionu Georgios Karaiskakis. Takav rasplet značio bi kraj, jer Hrvatska bi uoči zadnjeg kola imala četiri boda više od Grčke.
Strpljivost
– Mislim da će Grci igrati svoju uobičajenu igru. Prilično sam siguran da neće odstupati od onoga što najbolje znaju. Kvalitetniji smo od njih, a sada samo moramo biti strpljivi i prvi zabiti – poručio je uoči odlaska Nikica Jelavić, koji u Bilićevim kombinacijama kotira kao udarna napadačka igla.
Naime, na zadnjem treningu u Čatežu reprezentativci su uigravali formaciju 4-4-1-1, s Jelavićem u vrhu napada i preporođenim Eduardom na poziciji polušpice. Doduše, izbornik je tom prilikom probao istu stvar i s isturenim Nikolom Kalinićem.
– Još ne znamo tko će od nas dvojice istrčati od prve minute. No, sigurno je da će svaki od nas dati sve od sebe na terenu. Znamo da nam je i bod dobar, ali ne razmišljamo o toj varijanti. Idemo po pobjedu koja će otkloniti sve dvojbe prije zadnjeg kola – dodao je Jelavić.
Za vrijeme priprema u Čatežu svi su tvrdili da Grčka neće odstupiti od svog uobičajenog načina igre, odnosno tvrdog i pomalo dosadnog nogometa koji se sastoji od čuvanja vlastite mreže i čekanja prilike za kontru vrijednu gola.
– Mislim da nas čeka tvrda utakmica, kao što je bila i ona prije godinu dana u Maksimiru. Grci već godinama imaju istu koncepciju. Takva igra nije melem za oči, ali stalno ih drži pri vrhu svjetskog nogometa – objasnio je Niko Kranjčar.
Svi u reprezentaciji uvjereni su da će raspored snaga na stadionu Georgios Karaiskakis biti baš takav, a kao glavni argument koriste zbivanja na utakmici Latvije i Grčke, odigranoj prije mjesec dana.
Samopouzdanje
– Gledali smo i analizirali tu snimku. Grci su u prvom poluvremenu pokušali igrati ofenzivno i primili su gol. U drugom dijelu vratili su se na svoju uobičajenu taktiku, a to im je donijelo izjednačenje u završnici utakmice – objašnjavao je Bilić tijekom priprema u Čatežu.
Ipak, zdrava logika kaže da bi se Grčka večeras mogla odvažiti na juriš od prve minute. Naime, čak i u slučaju poraza na raspolaganju će im ostati prilika za plasman na EURO kroz dodatne kvalifikacije, što znači da takav rizik ne bi bio fatalan.
– Ne bojimo se ničega i ne osjećamo pritisak. Nama igra i remi, a oni moraju zabiti barem jedan gol. Uvjeren sam da imamo dovoljno snage, kvalitete i znanja za osvajanje bodova koji nam trebaju da sve riješimo već u Ateni – dodao je Niko Kranjčar.
Kolektivno samopouzdanje i neosporna kvaliteta, u ovom trenutku to su najjači aduti hrvatske reprezentacije uoči ogleda koji bi, u slučaju priželjkivanog raspleta, mogao gostovanje Latvije na Kantridi pretvoriti u revijalnu utakmicu zaogrnutu slavljeničkom atmosferom.
– Nikad nismo bili spremniji za nastup. Znamo da nam je i bod dobar, ali mi u Atenu idemo po pobjedu koja će nas promovirati u sigurnog sudionika Europskog prvenstva – zaključuje Josip Šimunić, koji će večeras izvesti momčad na teren umjesto kartoniranog kapetana Darija Srne.