Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Edukacija timova za katastrofe

06.10.2011. 22:00
Edukacija timova za katastrofe


Riječ je o seminaru iz programa službe traženja, a njegov osnovni cilj je edukacija timova za djelovanje u katastrofama, kazala je prilikom otvaranja seminara Dubravka Horvat, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa


U organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i biogradskog Gradskog društva Crvenog križa u prostorijama hotela Bolero u Biogradu na Moru u tijeku je stručni seminar pod nazivom “Obnavljanje obiteljskih veza”.
– Riječ je o seminaru iz programa službe traženja, a njegov osnovni cilj je edukacija timova za djelovanje u katastrofama, kazala je prilikom otvaranja seminara Dubravka Horvat zamjenica izvršnog predsjednika HCK.
Rad seminara pozdravili su i biogradski gradonačelnik Ivan Knez te aktivisti Crvenog križa i sudionici skupa.
U radu seminara sudjeluju 23 osobe, točnije šest timova iz šest hrvatskih županija među kojima i pet predstavnika iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje Splitsko dalmatinske županije koji rade na tim poslovima.
– Naša je zadaća osposobiti timove za djelovanje u katastrofama, a posebno nas raduje što su uz nekoliko stručnih ljudi sve ostalo volonteri. Timove čine tri osobe, a moraju biti osposobljeni za djelovanje u mogućim katastrofama poput oružanog sukoba, prirodnih katastrofa ili drugih sličnih događanja. Njihov zadatak je u tim situacijama pružanje prve pomoći, prihvat i zbrinjavanje pučanstva te popisi i evidentiranje stradalnika. Stoga su ove vježbe i radionice s pozicijama kakve se mogu dogoditi, kazala je Horvat.
Rad seminara odvija se u pet radionica, a svi će dobiti  konkretne zadaće kako bi rješavali zadane slučajeve. Od edukacije volontera, kriznog upravljanja kao i metodološkog pristupa u katastrofama, odradit će se praktični zadaci dok će se zadnjeg dana seminara 7. listopada prezentirati odrađeno, učiniti procjena, provesti rasprave te donijeti određeni zaključci o provedenim vježbama.