Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kruna na najuspješniju sezonu

06.10.2011. 22:00
Kruna na najuspješniju sezonu


Turistička struka Zadarske županije, kao i cijele Hrvatske, ima ovu godinu puno razloga za zadovoljstvo i nagrađivanje jer su svi pokazatelji najbolji do sad – Temeljni iskorak čini preko osam milijuna noćenja u županiji, pri čemu je Zadar segnuo preko milijuna, čemu se skoro nada i Biograd
Idućeg tjedna u hotelu Kolovare dodijelit ćemo priznanja u zajedničkim akcijama TZ Zadarske županije i Zadarskog lista: “Biramo najuređenije mjesto”, “Biramo najljepši vrt” i “Biramo restoran i konobu s najboljom izvornom gastroponudom”, a prema ocjenama povjerenstva koje uz organizatore čini i HGK Gospodarska komora Zadar. Tradicionalna akcija županijski je pandan akciji Plavi cvijet Hrvatske turističke zajednice i odvija se po njihovoj metodologiji. Riječ je o nagrađivanju mjesta po kriteriju uređenja, hortikulturnosti, informativnosti, komunalnog i svakog drugog reda, javnih WC-a, ključnih punktova prometnih komunikacija i sl. Nagrade se dodjeljuju u četiri kategorije u koje su mjesta razvrstana po svojoj veličini.
Osim nagrada za kompletno uređenje mjesta dodjeljuju se i nagrade za uređenje pojedinačnih objekata i posebno kvalitetnih elemenata turističke ponude.
U Zadarskoj inačici uz to već niz godina populariziramo restorane i konobe koji njeguju tradicionalnu ili inoviranu kuhinju na bazi izvornog ovdašnjeg temelja.
Prigoda je to svake godine i za rezimiranje rezultata prethodne sezone, a za ovu znamo da je bila rekordna po broju gostiju i noćenja, a nakon dvije godine vratila se i “uzlazna putanja” u vidu rasta prihoda od turizma. Imali smo ovog tjedna priliku čuti na konstituiranju Gospodarske komore kako je turizam jedina djelatnost iz koje nam posljednje tri godine dolaze kontinuirano pozitivni rezultati.
Konačno kao i kod dodjela nacionalnih nagrada prilika je to za nagrađivanje organizacije, pojedinaca ili projekata od posebnog značenja kojima je turizam bitno unaprijeđen i označen u tekućoj godini, a toga smo svakako imali.
Ova manifestacija tradicionalno se odigrava uoči završne manifestacije cjelokupne turističke branše u zemlji. Naime, 20. u Solarisu slijedi okupljanje na Danima hrvatskog turizma u organizaciji Ministarstva turizma i suorganizaciji HTZ-a, HTV-a i HGK.
Na našoj razini valja kazati da je Zadarska županija u približno 56 milijuna noćenja u zemlji ugradila preko osam milijuna te se i dalje drži na 14 posto ukupnih turističkih rezultata s jednim od najvećih skokova u zemlji, odnosno rastom od čak devet posto. Stoga se s pravom očekuje da će dio ovdašnjih mjesta, turističkih tvrtki i pojedinaca slaviti ne samo naše županijske turističke nagrade, već i one na nacionalnoj razini.