Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Loza prijateljstva

06.10.2011. 22:00
Loza prijateljstva


Prijateljstvo dviju općina simbolično je potvrđeno sadnjom stare trte u Kolanu. Sadnicu te najstarije vinove loze na svijetu u Kolan je donio gradonačelnik Maribora Franc Kangler, a svečanosti je bio nazočan i načelnik Občine Starše Bojan Kirbiš


Izaslanstvo Općine Kolan boravilo je u višednevnoj, uzvratnoj posjeti Občini Starše u Sloveniji s kojom je na ljeto potpisana Povelja o bratimljenju.
– Ovo je bio uzvratni posjet našim prijateljima koji su nas posjetili na ljeto. U Občini Starše su mještani Općine Kolan bili izuzetno dobro primljeni i svi su još pod dojmom srdačnosti i gostoljubivosti domaćina, rekao je Josip Zubović, načelnik Općine Kolan.
Razgovori o bratimljenju počeli su prošle godine na inicijativu Franca Kanglera, gradonačelnika Grada Maribora, Bojana Kirbiša, načelnika Občine Starše, i Josipa Zubovića, načelnika Općine Kolan.
Prijateljstvo dviju općina simbolično je potvrđeno sadnjom stare trte u Kolanu. Sadnicu te najstarije vinove loze na svijetu u Kolan je donio gradonačelnik Maribora Franc Kangler, a svečanosti je bio nazočan i načelnik Občine Starše Bojan Kirbiš.
Povelja o bratimljenju dviju općina u svibnju je potpisana u Občini Starše, a nakon toga je na ljeto potpisana i u Kolanu. U prigodi tog događaja u mjestu Mandre je održana velika zabava pod nazivom Prva noć Občine Starše u kojoj je uz domaćine sudjelovalo i oko stotinu gostiju iz Občine Starše. U uzvratni posjet Občini Starše je otputovalo oko sedamdeset mještana Kolana.
U Općini Kolan navode da je bratimljenje dobar razlog za međusobno upoznavanje i posjećivanje, ali i za predstavljanje turističke ponude i gospodarstva. Bratimljenje s Občinom Straše je prvi takav čin Općine Kolan, a u Kolanu se nadaju da će i dalje širiti prijateljske odnose s općinama i gradovima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske.