Majčino mlijeko - bijelo zlato

Slika korisnika admin
Radionica "Izvora"

"Pričaj mi! Dojenje kao 3D iskustvo" moto je ovogodišnjeg Hrvatskog tjedna dojenja, koji se tradicionalno obilježava u prvom tjednu listopada. Tim povodom zadarska Udruga za obitelj i roditeljstvo "Izvor" u multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar održala je redovnu radionicu, odnosno Grupu za potporu dojenju.

Ivana Havlović, članica "Izvora", govoreći o potpori dojenju, istaknula je da ona ima tri dimenzije, a ne dvije kako se često smatra.

- Kad pričamo o potpori dojenju, često uzimamo u obzir dvije dimenzije potpore, od kojih je jedna vrijeme, koje se pruža od prenatalnog do postnatalnog razdoblja, a druga je mjesto. Naime, riječ je o potpori dojenju kod kuće, u zajednici, unutar zdravstvenog sustava... Ono što često zaboravljamo, kao treću dimenziju potpore je komunikacija, kaže Havlović, dodajući da se razlikuju tri vrste, svojevrsne faze majčinog mlijeka, kolostrum, prijelazno i zrelo mlijeko. Zbog živih stanica koje majčino mlijeko sadrži nazivamo ga još i bijelo zlato. Dijete do šest mjeseci trebalo bi biti isključivo na majčinom mlijeku, a što se tiče načina dojenja, zagovaramo dojenje na zahtjev, govori Havlović, ističući da dojena djeca imaju bolji imunitet, a kroz život manji rizik nastanka različitih bolesti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje umre oko milijun djece, koja u pravilu nisu dojena ili su dojena vrlo kratko.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno