Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Predsjednik Josipović u Pagu

06.10.2011. 22:00
Predsjednik Josipović u Pagu


U nedjelju 9. listopada u Pagu će se pod pokroviteljstvom i uz nazočnost predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića održati predstavljanje prijevoda Statuta Paške općine iz 1443. godine koji su izdali Matica hrvatska – Ogranak Pag i Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. U podne će na Trgu Petra Krešimira IV. početi prigodna svečanost, a predstavljanje prijevoda Statuta Paške općine održat će se u velikoj dvorani Kneževog dvora.
Uz predsjednika RH Ivu Josipovića na predstavljanju prijevoda statuta bit će nazočni brojni uzvanici, među ostalima predstavnici Zadarske županije, jedinica lokalnih samouprava na Pagu i predstavnici Matice hrvatske. Predsjednik Josipović će nakon predstavljanja prijevoda Statuta, u pratnji domaćima razgledati staru gradsku jezgru Paga, a posjetit će i Pašku siranu.
Statut Paške općine iz 1443. godine bio je temelj rada paške gradske uprave i sudovanja u Pagu do konca 18. stoljeća. Statut se temelji na običajnom pravu Paga, a sastoji se od šest knjiga te od Dopuna mjesnih zakona koje se nalaze u Crvenom upisniku i Paškog kaznenog statuta od 1460. godine i dalje. Prema Statutu na čelu uprave bilo je gradsko vijeće sastavljeno od starješina pedeset paških obitelji, a sudske postupke su vodili suci koji su se birali svake godine. Rad na prijevodu Statuta Paške općine trajao je deset godina.