Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Radijacijskom metodom najviše se obrađuje drvo

06.10.2011. 22:00
Radijacijskom metodom najviše se obrađuje drvo


U organizaciji Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog restauratorskog zavoda u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru jučer su prijepodne održana predavanja na temu “Radijacijske metode u zaštiti kulturne baštine”. Pozdravne su riječi slušateljima uputili Mario Braun iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Dušan Ražem s Instituta Ruđer Bošković i Luka Bekić, voditelj MCPA u Zadru.
Prvi je na temu „Praktična iskustva u primjeni nuklearnih metoda istraživanja u okviru zaštite kulturne baštine” govorio Mario Braun. Quoc Khoi Tran, ekspert Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) iz laboratorija ARC-Nucléart u Grenobleu, je govorio o konsolidaciji oštećenih predmeta, a posebno je zanimljivo bilo predavanje Dušana Ražema na temu „Radijacijske metode u zaštiti hrvatske kulturne baštine” u sklopu kojeg je iznio neka iskustva u primjeni ove metode s kojima su se susreli djelatnici laboratorija Instituta Ruđer Bošković. Posjetitelji su tako mogli čuti kako u Institutu godišnje ovom metodom tretiraju 20 metara kubičnih različitih materijala, među kojima prednjači drvo. Kazao je Ražem kako je riječ o tradiciji dugoj 20 godina i kako su do sada obradili više od 5000 drvenih predmeta. Posebno je upotreba ove metode bila intenzivirana tijekom i nakon Domovinskog rata kada se radilo na zaštiti oštećene kulturne baštine, često po crkvama i ostalim sakralnim ustanovama.
Predavanja su slušali i polaznici tromjesečnog tečaja obuke u restauraciji i konzerviranju podvodnih arheoloških nalaza kojeg organizira MCPA, a podršku mu daje ured UNESCO-a u Veneciji.
– Stručnjaci koje smo doveli u Zadar imali su proteklih dana seriju predavanja u Zagrebu, a mi smo ih odlučili pozvati kako bi ih osam polaznika našeg tromjesečnog tečaja moglo čuti i od njih učiti. Posebno nam je zanimljiv bio Quoc Khoi Tran koji je održao dva predavanja, a nama je posebno bilo zanimljivo ono o iskustvima njega i njegovih kolega u restauriranju drvenih brodova. Od njega je već učio i Mario Mustaček, naš djelatnik koji vodi našu radionicu za restauraciju drva, jedinu te vrste u Hrvatskoj. Naravno, osim spomenutih studenata predavanja su bila dostupna i svim zainteresiranim Zadranima, kazao nam je Luka Bekić.