Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Udruga David: vjersku djelatnost trebaju financirati vjernici, a ne proračun

06.10.2013. 22:00
Udruga David: vjersku djelatnost trebaju financirati vjernici, a ne proračun


Građani godišnje za Katoličku crkvu plaćaju 400 kuna od prosječne plaće, 16 lipa od svakih 100 kuna potrošenih u dućanu te 80 lipa od svakih 100 kuna kazne ili takse.


Procjenjuje se da se za djelatnost Katoličke crkve iz državnog proračuna izdvaja milijardu kuna, a s druge strane nedostaje novaca za zdravstvo, školstvo, mirovine, socijalnu skrb i drugo, ustvrdila je danas Udruga za zaštitu ljudskih prava “David” koja se zalaže da vjerske ustanove financiraju vjernici i građani koji to žele.
Upozorivši da ono što građani plaćaju ili financiraju nekoga kroz državni proračun direktno utječe na njihov osobni standard, udruga David od Vlade je zatražila da zauzme odlučan stav i zaštiti sve građane i državni proračun od “pozamašnih financijskih davanja vjerskim institucijama” te da se spriječi “štetno i neprimjereno isisavanje novca iz državnog proračuna”.
“Vjerska se djelatnost u Hrvatskoj financira nedobrovoljnim doprinosom svih građana, direktno iz državnog proračuna dok mnogi građani ne koriste usluge Katoličke crkve jer nisu vjernici ili nisu zainteresirani za odlazak na njihove službe, a njihova djeca ne pohađaju vjeronauk”, kazao je na predsjednik Udruge “David” Boris Stanojević na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena kampanja za ukidanje financiranja crkvi iz državnog proračuna.
Rekao je da građani godišnje za Katoličku crkvu plaćaju 400 kuna od prosječne plaće, 16 lipa od svakih 100 kuna potrošenih u dućanu te 80 lipa od svakih 100 kuna kazne ili takse.
“Zalažemo se za dosljedno provođenje ustavnih načela odvojenosti crkve od države te da država poštiva ustavne vrijednosti sekularnosti i jednakopravnosti svih građana”, zaključio je Stanojević. Dodavši je da na hrvatskom teritoriju treba vrijediti pravni poredak, a ne paralelni pravni sustavi koji su u koliziji s poveljama o ljudskim pravima te Ustavom i zakonima.
Na konferenciji je danas upozoreno i na slučaj vjeroučiteljice Jadranke Dolić iz Slavonskog Broda, nad kojom je, tvrdi udruga, učinjen mobing od strane druge vjeroučiteljice Vošnje Tunjić čiji muž ima političke veze. Naime, ona je u jednoj osnovnoj školi u Slavonskom Brodu, gdje je bila u stalnom radnom odnosu dobila otkaz uz obrazloženje ravnatelja škole da joj je nadležni biskup oduzeo mandat. Ravnatelj ju je pri tome htio prisiliti da potpiše riješenje o otkazu što je ona odbila. Dolić ističe kako se sve to dogodilo zbog pritisaka i političkog utjecaja koji ima muž vjeroučiteljice Tunjić.
Obratila se nadležnom biskupu, ali je odbijena uz prijetnje. Obratila se i nadbiskupu Josipu Bozaniću, biskupu Puljiću, USKOK-u, Ministarstvu branitelja, ali također bez odgovora.
Dolić je najavila da će se i dalje zauzimati za istinu i pravdu i vlastito dostojanstvo te da će se i dalje boriti protiv “bahatih, umišljenih i nepravednih moćnika koji se dodvoravaju bogataškim i političkim lobijima, a ne mare za ljude u nevolji”.