DAN OBRANE Poklonili se hrabrosti branitelja, na ovom mjestu branila se Hrvatska

Slika korisnika admin
Fabio ŠIMIĆEV

Velikim okupljanjem hrvatskih branitelja,  na Dračevcu je obilježena 23. obljetnica obrane Zadra. Tom prilikom okupili su hrvatski branitelji u spomen na 5. i 6. listopada 1991. kad je upravo na mjestu gdje danas, kao spomen obilježje stoji uništeni tenk JNA T- 55, zaustavljen je prodor neprijateljske vojske u grad. Malobrojni i slabo naoružani branitelji branili su crtu obrane koja se protezala od Dračevca do Bokanjca. Svima njima najprije se obratio zamjenik zadarskog gradonačelnika Zvonimir Vrančić. Vrančić je podsjetio da je Dan obrane grada Zadra zapravo povijesno razdoblje od nekoliko dana u kojima je pokazana iznimna hrabrost da se savlada neprijatelj koji je krenuo na grad.

Vrančić se zapitao koja je to količina mržnje koja je tjerala ljude na zločin, ubojstvo i rušenje hrvatskog grada. Stoga se za Zadar, kaže Vrančić, može reći da je grada heroj. Podsjetio je na mnogobrojne civile koji su ostali u gradu, na sve službe koje su besprijekorno funkcionirale... Kao liječnik-ginekolog, svjedočio je i rađanjima u podrumima zadarske bolnice. Rušen preko noći, grad se ujutro čistio kao da bombardiranja nije bilo. Unatoč danima bez struje i vode, u Zadru je bilo hrane i ničeg nije nedostajalo. Zbog svega toga, kazivao je Vrančić, naši najmlađi sugrađani o tome trebaju biti upoznati.

Vojnu situaciju obrane Zadra, rasčlanio je tadašnji zapovjednik 112. brigade ZNG-a Marko Čulina. Podsjetio je na dramtične događaje u zaleđu Zadra koji su krajem rujna i početkom listopada 1991. dovele JNA i tadašnje pobunjene Srbe pred vrata Zadra, ali i kako su zaustavljeni.

- Tijekom dana pod silinom neprijateljskih napada popustila je obrana kod kule Dračevac, pa je jedan neprijateljski tenk pokušao izbiti na igralište kod crkve u Dračevcu. Pripadnik prve bojne 4. gardijske brigade Željko Vujić raketnim protuoklopnim lanserom OSA pogodio je i uništio tenk zajedno sa posadom. Ovaj događaj ohrabrio je branitelje koji su u protunapadu uspjeli neprijatelja vratiti na početne položaje, na brdu Križ. Istog istog dana izuzetno teško je bilo i na liniji Bokanjac - Bili Brig, ali je na toj liniji neprijatelj zaustavljen uz velike gubitke u živoj sili i tehnici. Nakon isrpljujućih dvodnevnih borbi i velikih gubitaka na strani neprijatelja, uvidjevši da ne mogu ostvariti ni prvu etapu, odustaju od daljnjih napada na Zadar, pristupaju pregovorima sa našom stranom. Sporazum je potpisan 9. listopada 1991. kojim mi pristajemo na deblokadu vojarni JNA u gradu uz uvjet da JNA trajno i zauvjek napusti naš grad, rekao je Marko Čulina.

Na slavne povijesne dane obrane grada podsjetio se i župan Stipe Zrilić koji tad obnašao funkciju tajnika kriznog štaba.

Najveće zasluge za obranu grada imaju hrvatski branitelji kojih se u svom slovu sjetio i predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Tomo Birkić.

Prije susreta branitelja na Dračevcu položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod središnjeg križa na Gradskom groblju te na spomen-obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima. Položeni su vijenci i na spomen-obilježju Imotske bojne u ulici Ante Starčevića.

opširnijee u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno