Filmska priča o najstarijoj zadarskoj brijačnici

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Film je o brijačnici Hrvoja Bulića Brice

Mala, ali odabrana ekipa učenika zadarske Osnovne škole Stanovi i ove je godine sudjelovala na trećoj Smotri hrvatskog školskog filma koja se od 16. do 18. rujna održavala u alkarskom gradu Sinju.

Riječ je o učenicima Filipu Šimičeviću i Anti Baričeviću koji su se uspješno predstavili na Smotri "braneći boje" svoje škole, grada i županije pod mentorskom palicom profesorice i voditeljice Slavice Kovač.

"Jedinica" i "Kamen do kamena"

- Naš film "Kod Brice" bio je prikazan u prvoj projekciji, odmah po otvaranju Smotre. Od pristiglih 100, za projekciju je odabrano 49 filmova. Naša Filmska družina - Z(k)adar sudjelovala je na sve tri smotre do sada. Na prvoj smo Smotri sudjelovali s igranim filmom "Jedinica", a na drugoj s reportažom "Kamen do kamena". To je zapravo bio omnibus film s tri filmske priče o kamenu i sada na ovoj posljednjoj, riječ je o dokumentarnom filmu - "Kod Brice" - rekla je prof. Slavica Kovač.

Film "Kod Brice", kako je pojasnila prof. Kovač, nastao je u projektu Dana izvannastavnih aktivnosti s temom starih zanata, a film su realizirali prošlogodišnji osmaši Ivan Grancarić i Lovre Mitrović. No, kako srednjoškolci ne mogu na Smotru, umjesto njih išli su Filip Šimičević i Ante Baričević, sadašnji članovi Z(k)adra.

- Film je o brijačnici Hrvoja Bulića Brice koji njeguje tradiciju svojega oca i nalazi se u centru grada na Poluotoku. To je svakako jedna od najstarijih i najpoznatijih zadarskih brijačnica koja je zanimljiva i turistima pa je ljeti rado obilaze sa svojim turističkim vodičima i forografiraju - dodala je Kovač.

Na 53. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece

Učenici Osnovne škole Stanovi inače su jako zainteresirani za rad u filmskoj družini koja u školi djeluje od 2002. godine, a uz prof. Kovač kao voditeljicu, u radu družine sudjeluje i prof. Suzana Phillips.

- U subotu smo se vratili i s 53. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece koja se odvijala u Rijeci od 30. rujna do 3. listopada. No, želim naglasiti da su osim naše filmske družine, u Zadarskoj županiji počele raditi i filmske družine Osnovne škole Zadarski otoci i Osnovne škole Nikole Tesle u Gračacu koji su također sudjelovali na Smotri i Reviji. Što se pak, tiče ove Smotre hrvatskog školskog filma, ona se održava u u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje. Agencija je godinama bila suorganizator filmske revije učenka osnovnih škola, a od 2013. godine, samostalno organizira i vodi filmsku smotru učenika osnovnih i srednjih škola - rekla je prof. Slavica Kovač.

Ove je godine na Smotru prijavljeno nešto više od 100 filmova na kojima je radilo više od tisuću učenika, a Prosudbeno povjerenstvo je za Smotru odabralo 49 filmova učenika škola i devet filmova srednjih škola iz različitih županija. Žanrovski gledano, prijavljeni su i odabrani dokumentarni, igrani, animirani i eksperimentalni filmovi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno