Katić: Većinu zahtjeva Sindikata samostalnih taksista smo uvažili

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Zvonko KUCELIN
Odgovorno tvrdim da je nova Odluka o taksi prijevozu kvalitetna, pravedna i zakonita - Ivica Katić

Sindikalni povjerenik zadarskih taksista oštro je prozvao Grad Zadar, odnosno pročelnika za gospodarstvo i obrtništvo Ivicu Katića, za loše stanje u zadarskom taksi prijevozu. Iako je prozivka jučer bila top-tema u lokalnim medijima, pročelnik nije istog dana reagirao.

- Nisam reagirao jučer zato što smo reagirali kad je trebalo. Naime, prilikom izmjene Odluke o taksi prijevozu, proveli smo širu raspravu i tada nam je sindikalni povjerenik zadarskih taksista Predrag Šimunov napisao pismo sa zahtjevima. Većinu zahtjeva smo uvrstili u izmijenjenu odluku - uveli smo nadzor nad provođenjem odluke, ukinuli starost vozila i promijenili cjenik taksi usluge, ukinuli listu čekanja za taksi dozvole, uveli pravilo 'jedno vozilo, jedna dozvola', baš kao što su tražili od nas. Odgovorno tvrdim da je nova Odluka o taksi prijevozu kvalitetna, pravedna i zakonita.

No, nelojalna konkurencija nije zaustavljena, a takisti koji rade s dozvolama očekivali su da zbog rada na crno i neprijavljivanja zarade Grad smanji broj taksista, odnosno uvede i pravilo "jedna dozvola za jedan obrt".

- To je bio jedan od zahtjeva sindikalnog povjerenika koji nismo zakonski mogli ispuniti i moram reći da gospodin Predrag Šimunov u tom smislu ima nerealna očekivanja. Prema Zakonu o prijevozu u cestovnom prometu, taksi prijevozom na području jedinice lokalne samouprave u ovom slučaju Grada Zadra, smiju se baviti fizičke i pravne osobe. Moguće je da fizička osoba ima samo jedno taksi vozilo, ali može ih, isto kao i pravna osoba imati i više, to je jednostavno zakon tržišta. Prema tome, da smo ispunili njihov zahtjev da izdajemo samo jednu dozvolu za jedan obrt, postupili bismo protuzakonito. Za kontrolu rada na crno, neprijavljivanja zarade, neprijavljivanje radnika, neplaćanje prekovremenog rada nadležne su državne institucije, a ne Grad Zadar. Stvar je, primjerice, Porezne uprave koje će instrumente primijeniti u kontroli prijave zarade odnosno poreza. Prije nekoliko dana u Zadru je bio ministar financija Boris Lalovac, ali nisam vidio Predraga Šimunova da mu je postavio ijedno pitanje o problematici koja je u njegovoj domeni, a ne u domeni Grada, kaže Katić

Ipak, iz sindikata taksista najavili su sastanak s predstavnicima Grada u utorak, na kojem će se dvije strane naći sa svim dionicima koji su nadležni za rješavanje ove problematike.

- Svima sam pozive uputio jučer i očekujem da se svi pozvani i i odazovu. Grad tu jedino može biti posrednik i hoće, jer očito za sada jedino mi vodimo računa o taksistima, i dalje ćemo to raditi, bez obzira koliko nas bezrazložno napadali, zaključuje Katić. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno