Nikola Šimić Tonin i Boris Žuža autori prve hrvatsko romske slikovnice

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Boris Žuža

Prva hrvatsko romska slikovnica izašla je u nakladi Hrvatskog književnog društva iz Rijeke. Autor je Nikola Šimić Tonin, a ilustrativno ju je obogatio umjetnik Boris Žuža, dok je prijevod na romski odradio Veljko Kajtazi. Nije ovo prvi dječji uradak Nikole Šimića Tonina, a po svemu sudeći ni posljednji. "Kraljeva zlatna krletka" ipak je posebna jer je prvijenac.

Dirljiva sudbina

- Ja sam prije svega počeo kao književnik za djecu, a kasnije sam se nadograđivao. Prvo su tu bile slikovnice, pa sam kasnije krenuo s esejima, a potom sam se okrenuo i drugim područjima. Uglavnom, mislim da sam pokrio sve sfere, kaže Nikola u šali. No, iako je pisao razne književne vrste, dječjim radovima se uvijek rado vraća. Tako mu je trenutačno u objavi jedan znanstveni rad u časopisu za dječju književnost.

Na hrvatsko romskoj slikovnici Šimić Tonin je radio oko godinu dana, još prije nego je prevedena na romski. No, pravo je pitanje zašto se odlučio za ovaj prijevod.

- Uvijek me dirala ta njihova sudbina. Naime, još u srednjoj školi u Busovači sam išao s Romima u razred, iako je tu bilo i Srba i Slovenaca, jedan mješani razred. No, i u Sloveniji, a poslije i u Njemačkoj gdje sam neko vrijeme živio i radio, sam ih nalazio. Tu je vjerojatno došlo do tog suosjećanja. Prije malo više od godinu dana sam upoznao Veljka Kajtazija i tako je došlo do naše suradnje i prijevoda ove slikovnice, kazao nam je Nikola Šimić Tonin. Slikovnica, najjednostavnije rečeno, govori o povezanosti Roma s prirodom, jer, kako kaže autor, oni su najbliže prišli prirodi, srasli s njom.

Slikovnica ne bi imala svoj uspjeh bez likovnog dijela, a za to je zaslužan Boris Žuža.

Sve odlike projekta

- Surađivao sam s mnogima, ali mislim da je Boris Žuža najbolje prepoznao rad i to izrazio kroz slike. Slikovnicu, kako znate, definira slika i riječ, a on je dao tisuću riječi kroz te slike. Razumijemo se i samim time je lakša suradnja, kaže Nikola. Prvo predstavljanje slikovnice održat će se uskoro u Rijeci, u romskom centru, a nastojat će da se ubrzo održi i u Zadru, te nakon toga u Zagrebu.

Članak o slikovnici je već izašao u jednim romskim novinama, a Šimić Tonin kaže kako veliku zahvalnost duguje Zadarskoj privatnoj gimnaziji koja je prepoznala inicijativu, te je i sam pružila potporu jednoj Romkinji pri upisu u školu. Dio prodaje od slikovnice će ići također za njeno školovanje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno