Rekordan urod i vrhunska vina

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Udruga vinogradara i vinara Dalmacije uručit će priznanje Tomislavu Glaviću iz Nadina

U Poljoprivrednoj prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića jučer je predstavljen 25. Međunarodni susret vinogradara i vinara Sabatina koja će se od 5. do 8. studenog održati u Tučepima.

Predstavljanje ove manifestacije u zadarskoj srednjoj školi posebno je i za učenike i njihovu budućnost što je u uvodnom dijelu i kazala ravnateljica Jelena Gulan.

Školsko vino

- Zaprimanje uzoraka vina u školi također je važno za naše učenike, njihov rad i učenje. Veseli nas što smo ove godine prvi put u škli odlučili proizvesti vino. Dobili smo grožđe, odradili sav posao i sada je ono na vrenju. Međutim, ove se godine još ne planiramo natjecati na Sabatini, ali dogodine ćemo sigurno poslati i uzorke našeg, školskog vina, najavila je ravnateljica Gulan.

U uvodnom dijelu konferencije za medije, uoči samog predstavljanja Sabatine, Gordana Dragun, rukovoditeljica Savjetodavne službe Zadarske županije osvrnula se na ovogodišnji urod grožđa u županiji, naglasivši kako je godina bila rekordna.

- Za razliku od lanjske godine, ovogodišnji urod bio je za dva i pol do tri puta veći. Na području Zadarske županije urod grožđa iznosio je od 18 tisuća do 20 tisuća tona, što su otprilike brojke na razini godina prije Domovinskog rata. Vinogradari i struka su jako zadovoljni, a nadamo se kako će i vina biti vrhunska, kazala je Dragun.

Iznijela je i podatke prema kojima je u ARKOD sustav 2015. godine bilo upisano 2.400 hektara vinograda. U vinogradski registar upisano je 2420 OPG-ova, 41 pravna osoba, 23 obrta, 18 trgovačkih društava i zadruga iz područja naše županije.

- Od proizvodnje najraširenija je ona konvencionalna, integrirana i ekološka koja je posebno zanimljiva, dodala je Dragun.

Ovogodišnja berba, kako dalje navodi Dragun, započela je u kolovozu kada su se brale sorte merlota, syraha, grenache crnog, a slijedila je berba cabernet sauvignona, maraštine, te posljdnje sorte brane u listopadu, babića.

Od 100 do 150 uzoraka zadarskih vina

- Zdravstveno stanje grožđa je odlično, osim u vinogradima gdje je loše stanje ovisilo o aktivnostima vinogradara. Kiseline su uglavnom bile niske, šećera je na početku berbe bilo dovoljno, izuzev mošteva kasnije bijele sorte kojima se trebalo dodatno dodavati šećera. Ukupna ocjena ovogodišnje berbe je između vrlo dobar i odličan, zadovoljno je istaknula Dragun.

Kako je ovogodišnji urod grožđa na zadarskom području bio rekordan, a i zadovoljio kvalitetom, u ostataku Dalmacije situacija je ponešto slabija. Naime, vinogradari iz ostalih dalmatinskih županija ne mogu se pohvaliti dobrom godinom, zbog uništenih vinograda od tuča i kiša, vjetra, divljih svinja...

Želimir Bašić, predsjednik vinara Dalmacije, osvrnuo se na Sabatinu 2004. godine kada je zaprimljen tek jedan uzorak vina s područja Zadarske županije.

- Danas na Sabatini imamo od 100 do 150 uzoraka zadarskih vina. Za Zadarsku županiju s pravom možemo reći kako je vinogradarsko čudo. No, treba i dalje raditi na promociji domaćih vina, poručio je Bašić.

Mnogim zadarskim vinarima upravo je ova međunarodna manifestacija bila prekretnica za daljnji razvoj vinarstva i vinogradarstva. Razvoj vinarstva, i to godinama sve uspješniji, dobar je poticaj za daljnji nastavak ove priče.

Najavljeno je kako će na ovogodišnjoj Sabatini biti riječi i o uvozu stranih vina, te izvozu domaćih. Lani se primjerice, izvezlo vina u vrijednosti od 15 milijuna dolara, a uvezlo se vina u vrijednosti 30 milijuna dolara.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije najavljena su i kolektivna i osobna priznanja koja će se za doprinos vinarstvu i vinogradarstvu uručiti pojedincima na 25. Sabatini. Treba istaknuti priznanje koje će Udruga vinogradara i vinara Dalmacije uručiti Tomislavu Glaviću iz Nadina, vinaru koji je 2013. na Sabatini imao najbolje otvoreno vino.

Na kraju je istaknuto kako se uzorci vina i jakih alkoholnih pića za Sabatinu mogu predati 9. i 17. listopada od 9 do 14 sati u Poljoprvrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno