S 2,3 promila uvezao auto u more među kupače, mahom djecu

Slika korisnika admin
Suzana BANDIĆ
Čudinu su na sud dopratili pravosudni policajci

Nisam kriv, s optuženičke klupe Općinskog suda u Zadru, gdje su ga s lisičinama na rukama doveli pravosudni policajci, izjavio je jučer Perica Čudina (43) kojemu se na teret stavlja obijesna vožnja kojom je prije mjesec i pol dana doveo u opasnost živote kupača u centru Pakoštana.

- Općinsko državno odvjetništvo protiv vas je podnijelo optužnicu jer ste 14. listopada u vremenu od 9 pa do 13.30 sati u teškom pijanom stanju (2,32 promila alkohola u krvi) upravljali opelom vectra u vlasništvu Davora Centelega u Pakoštanima i tako ugrožavali pješake i njihovu imovinu. Također, tereti Vas se i što ste oko 13.30 sati namjerno vozilom ušli u more među kupače, čime ste teško prekršili Zakonske odredbe i tako počinili kazneno djelo obijesne vožnje u cestovnom prometu kojom ste ugrozili živote i tijela ljudi, očitala je Čudini savjetnica općinske državne odvjetnice Katarina Glavan Sladić najavljujući kako će tijekom dokaznog postupka tužiteljstvo, temeljem materijalnih dokaza i saslušavanjem svjedoka, dokazati da je Čudina zaista kriv za kazneno djelo koje mu se optužnicom stavlja na teret. Suprotno njoj, Jurica Kvartuč, odvjetnik koji po službenoj dužnosti zastupa Čudinu, najavio je kako će u istom postupku dokazati da njegov branjenik nije ugrozio živote ljudi niti njihovu imovinu.

Saslušani policajci

U nastavku postupka saslušana su dvojica policijskih službenika iz Policijske postaje Biograd koji su sudjelovali u hvatanju i prijavljivanju Perice Čudine.

Šef smjene u PP Biograd ispričao je kako su taj dan zaprimili tri dojave posredstvom zadarskog OKCP-a da ubojica trojice policajaca divlja automobilom kroz centar Pakoštana. Kazao je kako je nakon prve dojave, koju su zaprimili nešto iza devet sati, a koja je OKCP-u upućena sa stranog mobitela, na teren uputio dvojicu policajaca. Oni su nedugo potom pronašli automobil parkiran ispred upravne zgrade Općine Pakoštane, ali ne i vozača. Pokušali su ga pronaći, no bez uspjeha, a onda je stigla i druga dojava pa je u pomoć pozvana i interventna policija. Treća dojava uslijedila je oko 13.30, a glasila je da je isti vozač uvezao automobil u more, među kupače, mahom djecu i udaljio se. Policajac koji je osobno bio na terenu i tražio Čudinu po mjestu kazao je kako su Čudinu pronašli interventni policajci i to u kafiću nedaleko mula s kojeg je Čudina odvezao opel vectru u more. On je sutkinji Ivi Lovrin na njezin upit opisao sam prostor gdje se sve to odvijalo.

I prije divljao autom

- Mul je na samom početku širok oko pet, a na kraju deset metara. Dug je 50 do 100 metara, a taj dan na "glavi" mula bio je privezan nekakav turistički, drveni brod, a desno od njega ribarski koji dostavlja hranu u obližnje ribogojilište. Uz taj veliki mul, s desne strane je i jedan manji, a cijeli taj dio je zapravo središnja mjesna plaža gdje se kupa veliki broj ljudi, ispričao je ovaj policajac dodajući da je on na mul došao kad je automobil već bio na morskom dnu te da je tamo zatekao mnoštvo ljudi, mahom radoznale djece i turista koji su sve promatrali s dvaju privezanih brodova. Rekao je kako ne zna jesu li oni tu bili i kad je Čudina uvezao automobil u more ili su došli naknadno, no spomenuo je kako je čuo da je Čudina već desetak dana ranije svakodnevno divljao automobilom u frekventnom dijelu mjesta i utjerivao strah sumještanima u kosti. Nisu ga prijavljivali zbog straha, s obzirom da je on 1995. godine rafalima sasjekao trojicu policajaca koji su ga zatekli u provali u kiosk. Za to je po ondašnjem zakonu dobio maksimalnu kaznu od 20 godina, a iz zatvora je izišao mjesec i pol prije nego je uhićen i poslan u Istražni zatvor zbog pijane, obijesne vožnje.

Sutkinja Lovrin raspravu je odgodila za 23. listopad kad će saslušati četvoro svjedoka i sudskog vještaka psihijatrijske struke.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno