Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Odvjetnik: Fiktivni ugovori omogućili su Zadru registraciju igrača

06.10.2016. 22:00
Odvjetnik: Fiktivni ugovori omogućili su Zadru registraciju igrača


Razlog zbog kojega je Košarkaši klub Zadar trenutačno blokiran od strane FIBA-e, odnosno što ne može registrirati sve igrače, je taj što nije isplatio sve obveze prema bivšim igračima Jozi Brkiću i Goranu Vrbancu, a oni su zaštitu svojih ugovora zatražili putem FIBA-inog Arbitražnog suda, koji im je dao za pravo. O novonastalim okolnostima oglasio se i Jozo Brkić, putem svog odvjetnika Danijela Papka, koji je na adresu ABA lige uputio pismo pod naslovom “Upozorenje i primjedba na odluku o registraciji igrača KK Zadar Maj Kovačević i Igor Marić”. Sadržaj pisma prenosimo u cijelosti:
“Poštovani, obraćam Vam se kao punomoćnik igrača/vjerovnika Joze Brkića, koji sukladno odluci BAT 0657/15 ima valjano i dospjelo potraživanje prema Vašem članu Košarkaškom klubu Zadar, a temeljem koje arbitražne odluke je FIBA dana 28. siječnja 2016. godine Košarkaškom klubu Zadar zabranila registraciju novih igrača. Sukladno medijskim napisima, igračima lgoru Mariću i Maju Kovačeviću je odobrena registracija za nastup u ABA ligi za KK Zadar, jer da su prema dostavljenoj dokumentaciji isti pristupili Košarkaškom klubu Zadar iz dvaju hrvatskih klubova, a ne iz inozemstva.
Ističemo kako u konkretnom slučaju navedeni igrači prije potpisa ugovora s KK Zadar nisu nastupali za drugi hrvatski klub, a ugovori koje su potpisali s drugim hrvatskim klubovima su fiktivni, kako bi se nastavno omogućila registracija za KK Zadar. Takvim su postupanjem ostvareni elementi kaznenog djela na štetu vjerovnika Joze Brkića.
U prilogu dostavljamo e-mail upućen od strane ovog odvjetničkog ureda Hrvatskom košarkaškom savezu i FIBA-i, kojim se iste još dana 16. rujna 2016. godine upozorilo na prijevarno postupanje u slučaju Igora Marića, te se sukladno usmenim saznanjima upozorilo da će se isto prijevarno postupanje dogoditi u slučaju igrača Maj Kovačević. Dakle modus operandi u navedenim predmetima je potpuno razvidan – prethodno sklapanje fiktivnih ugovora s drugim hrvatskim klubovima, kako bi se omogućila registracija igrača i izbjeglo plaćanje vjerovnika – a čime je konačno počinjeno i kazneno djelo na štetu vjerovnika.
Nadalje moramo ukazati na bitnu činjenicu koja bi jednom košarkaškom tijelu kao što je ABA liga svakako trebala biti poznata. Zabrana registracije novih igrača, koju je FIBA-a izrekla prema KK Zadar, se sukladno čl. 71. FIBA-inih pravila odnosi na sve igrače koji u trenutku podizanja sankcija nisu bili registrirani u Hrvatskoj. Dakle, s obzirom da Igor Marić i Maj Kovačević dana 28.01.2016. godine, kada je zabrana stupila na snagu, nisu bili registrirani u Hrvatskoj, potpuno je jasno da je njihova registracija u suprotnosti s odlukom FIBA-e, bez obzira da li su naknadno potpisali ugovor s drugim hrvatskim klubom.
Neovisno o odnosu ABA lige s FIBA-om, u čiju kompleksnost ovim putem ne želimo ulaziti, činjenica je da postupanje suprotno pravilima FIBA-e ne doprinosi boljitku odnosa, kao što i činjenica da je ABA liga dopustila registraciju igrača, a da je pri tome prijevarnim postupanjem uz elemente kaznenog djela oštećena druga osoba, također košarkaš, sigurno ne doprinosi slici kakvu ABA liga želi i treba ostavljati u javnosti. Upozoravamo da će, ovisno o daljnjoj odluci Naslova, vjerovnik Jozo Brkić poduzeti sve potrebne korake kako bi zaštitio svoje valjano potraživanje – stoji u pismu.