Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

KORAK PO KORAK Pomoć i podrška bivšim zatvorenicima i članovima njihovih obitelji

07.10.2019. 11:41
KORAK PO KORAK Pomoć i podrška bivšim zatvorenicima i članovima njihovih obitelji


Udruga apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji iz Zadra predstavila je jutros projekt "Korak po korak." Riječ je o projektu s područja smanjenja i prevencije socijalne isključenosti, te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina. Kroz ovaj projekt pruža se, naime, pomoć i podrška bivšim zatvorenicima i članovima njihovih obitelji nakon izlaska iz penalne ustanove, te informiranje o socijalnim pravima, mogućnostima školovanja i zapošljavanja, radi lakše integracije u zajednicu.


Uspostavljena mreža ključnih suradnika
Kako doznajemo od predsjednika Udruge Porat Siniše Kabića Petersa projekt "Korak po korak" nastavak je prošlogodišnjeg, vrlo uspješnog projekta koji je obuhvatio 14 izravnih korisnika, te isto toliko članova obitelji, što znači da je u projektu sudjelovalo 28 korisnika.
– Radi se o bivšim zatvorenicima, muškog i ženskog spola, starijih od 18 godina, koji su izdržali kaznu zatvora u zatvorskim ustanovama u Zadru, Šibeniku i Gospiću, te članovima njihovih obitelji (roditelji, partneri, braća i sestre, supružnici, djeca), kaže Kabić Peters i navodi kako je od 14 izravnih korisnika njih 5 posredstvom ovog projekta uključeno na liječenje od ovisnosti u terapijske zajednice.
Uz izravne korisnike neizravni korisnici su opća populacija građana – šira društvena, lokalna i regionalna samouprava – Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra i Zadarske županije, Centar za socijalnu skrb Zadar, zatvor u Zadru, Gospiću i Šibeniku, terapijske zajednice, udruge i građanske inicijative, volonteri.
– Kroz projekt smo uspostavili mrežu ključnih suradnika, među kojim su zatvorske ustanove u Zadru. Šibeniku i Splitu čijim se djelatnicima ovom prigodom posebno zahvaljujemo na ljubaznosti i susretljivosti, kaže Siniša Kabić Peters.


Aktivnosti projekta
Aktivnosti koje se provode kroz projekt, doznajemo dalje, su detektiranje, motivacija i upućivanje bivših zatvorenika, uspostavljanje mreže ključnih suradnika u provedbi resocijalizacije bivših zatvorenika, te razvijanje komunikacije među relevantnim dionicima, informiranje o socijalnim pravima, o mogućnostima doškolovanja/prekvalifikacije, samozapošljavanja, te programu i mjerama zapošljavanja iz Mjera aktivne politike zapošljavanja, pružanje pravne pomoći, psihosocijalna podrška, individualni i grupni rad s bivšim zatvorenicima uz uključivanje obitelji i članova neposrednog socijalnog okruženja, provođenje edukativnog tečaja Pomoć pri zapošljavanju, kao i provođenje kreativnih radionica izrada predmeta od gipsa i drugih materijala s bivšim zatvorenicima uz uključivanje obitelji i članova neposrednog socijalnog okruženja.
Partneri u provedbi projekta "Korak po korak" su Centar za socijalnu skrb Zadar i Zajednica Mondo Nuovo, koja je prošle godine, uz zajednicu Susret u projekt bila uključena kroz pružanje usluge smještaja.
Navedimo još kako je ovaj jednogodišnji projekt financijski podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijanu politiku.