Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NK ZADAR Povećana izdavanja Grada sa sobom nose i veću odgovornost

07.10.2019. 08:37
NK ZADAR Povećana izdavanja Grada sa sobom nose i veću odgovornost


Stari je običaj da se nakon 100 dana rada nove vlade ili pak nove uprave nekog društva napravi određeni rezime učinjenog u prvom tromjesečju. Ovaj tjedan na red dolazi Nogometni klub Zadar, koji je novu upravu, odnosno direktora, dobio 3. srpnja ove godine, kada je Damir Knežević iz »fotelje« člana Nadzornog odbora uskočio u direktorsku, smijenivši pritom, u suradnji s Josipom Miočićem i Krešimirom Zorićem, dotadašnjeg direktora Svetka Ćustića. Mnogo se bure podiglo u medijskom prostoru tih dana i tjedana, no kako to obično biva, nakon određenog vremena prašina se slegla i NK Zadar je nastavio s radom.


Kredit i rebalans
Prvi konkretan potez bio je podizanje kredita u iznosu od milijun kuna, uz jamstvo Grada Zadra, kako bi se riješili određeni zaostaci i već tada je postalo jasno da će Grad mnogo konkretnije stati uz novu upravu NK Zadra, nego li je to činio za vrijeme mandata Svetka Ćustića. Konačna potvrda toga stigla je u vidu rebalansa proračuna, kojim će klub sa Stanova dobiti novih 1,5 milijuna kuna, što je najveći jednokratni iznos unatrag pet godina. Usporedbe radi, za vrijeme Ćustićeva mandata, klub je rebalansom za 2017. godinu dobio 625.000 kn, a za 2018., kada je bio u višem rangu natjecanja (Druga HNL) 1.250.000 kn.
Iako ta nagla »promjena raspoloženja« u gradskoj upravi prema Nogometnom klubu Zadar nikoga nije iznenadila, ona je ipak ukazala na nekoliko stvari. Prva i najvažnija, izjave o stečaju kao mogućem rješenju dugogodišnjih problema, koje je dao i sam gradonačelnik Branko Dukić, ovim činom padaju u vodu, jer zašto bi Grad Zadar davao dodatnih 1,5 milijuna kuna i bio jamac kredita od još milijun kuna klubu kojega planira »otjerati« u stečaj? Drugo, s gore navedenim iznosima, treba u najskorijem mogućem roku očekivati nastavak rješavanja starih dugovanja, koje je zatekao i dijelom riješio Svetko Ćustić, ali i povećanje rezultatskih ambicija.


Rezultatske ambicije
S obzirom na sve što se događalo u ljetnim mjesecima, promjenu uprave, trenera i podosta igrača, u 3. HNL jug Zadar je ove sezone krenuo bez jasno izraženih ambicija. Nitko u klubu nije se usudio kao cilj istaknuti povratak u Drugu HNL, što je primjerice dvije godine ranije napravio i ostvario Svetko Ćustić, ali niti se sakriti iza fraze pukog ostanka u ligi, jer bi to ipak bilo ispod svake razine. Za sada se Zadrani drže one »idemo iz utakmice u utakmicu, pokušati izvući maksimum pa što bude« i za ovu polusezonu se to može prihvatiti. Ni sami rezultati, izuzev domaćeg remija protiv Zmaja iz Blata, za sada nisu loši. No, vrlo brzo, a pod tim mislimo najdalje na kraj 2019.., netko će morati javno i jasno kazati koji su ciljevi ovog Zadra. Je li to puko preživljavanje u trećeligaškom prosjeku, gdje ovom klubu definitivno nije mjesto ili napad na viši rang pa boravak u ipak uglednijem drugoligaškom društvu dok se ne stvore uvjeti za nešto više?




Plan i program
Ako se vratimo na prvih 100 dana mandata direktora Damira Kneževića, možemo reći da su oni prošli mnogo mirnije od očekivanog, gotovo u svojevrsnoj medijskoj izolaciji, uz tek poneki javni istup. No, vrlo brzo će nova uprava morati ponuditi jasne odgovore na neka od ključnih pitanja za budućnost zadarskog nogometa. Prvo, kada će početi konkretni zahvati na infrastrukturi, pri čemu se misli i na stadion Stanovi, za kojega je bivša uprava imala projekt natkrivanja tribine, ali i na igralište Bagat, na kojemu su radovi započeli pa stali? Drugo, koje su kratkoročne i dugoročne ambicije prve momčadi? I treće, ali nipošto najmanje bitno, kako nastaviti razvoj zadarske škole nogometa kao kamena temeljca kluba? Pitanja, dakako, ima još, a sve su to segmenti koji su trebali biti obuhvaćeni i u planu i programu rada nove uprave još prije njenog izbora. No, kako stvari u zadarskom sportu i nisu baš uvijek onakve kakve bi trebale biti, na odgovore ćemo očito morati sačekati neko vrijeme. Možda bismo neke mogli dobiti nakon održavanja Glavne skupštine kluba, koja je zakazana za četvrtak, 10. listopada s početkom u 13 sati na Stanovima.
 


Usluge promidžbe i informiranja
U Prijedlogu izmjena i dopuna Programa javnih potreba u sportu na području Grada Zadra za 2019. godinu od 11. rujna stoji da će iznos namijenjen Nogometnom klubu Zadar, planiran na 1.250.000 kuna, biti uvećan za 1.500.000 kn te iznosi 2.750.000 kn, a sve to pod stavkom "Usluge promidžbe i informiranja". Iako je svima jasno da je ta stavka samo "pro forme", zanimljivo je da je upravo u tom segmentu, promidžbi i informiranju, NK Zadar u protekla tri mjeseca doživio najveći pad. Od svakodnevnog "bombardiranja" informacijama i akcijama, zanimljivim pričama, fotografijama, intervjuima, prijenosima utakmica uživo…, sada se spalo na jedno veliko ništa. Nadajmo se zato da će iz rebalansa proračuna barem jedan mali dio biti namijenjen tom segmentu, bez kojega je ozbiljan sportski klub danas nezamisliv. Iako je teško očekivati da će u skoroj budućnosti to ponovno biti na vrhunskoj razini, na kojoj je donedavno bilo.
 


Proračun i rebalans
Najavljenim rebalansom proračuna Grada Zadra NK Zadar će uskoro dobiti još 1.500.000 kn, što je za 250.000 kuna više nego u rebalansu prošle godine, kada je bio u Drugoj HNL te za čak 875.000 kn više nego prije dvije godine, kada je klub bio u istom rangu natjecanja kao danas, s izraženim ambicijama povratka u Drugu HNL. Kada tome pridodamo i kredit od milijun kuna, riječ je svakako o iznosu kojega će ljudi u klubu svojim radom itekako morati opravdati.
Proračun za 2017.: 700.000 + rebalans 625.000
Proračun za 2018.: 800.000 + rebalans 1.250.000
Proračun za 2019.: 1.250.000 + rebalans 1.500.000
 
 


Krešimir Karamarko ulazi u Nadzorni odbor
Ukoliko na nadolazećoj Skupštini Nogometnog kluba Zadar, zakazanoj za 10. listopada, sve bude prema predviđenom Dnevnom redu, novi član Nadzornog odbora kluba postat će Krešimir Karamarko, diplomirani ekonomist i pročelnik Ureda za unutarnju reviziju Grada Zadra. Tako će Nadzorni odbor ponovno imati pet članova, nakon vrlo konfuzne situacije sa sjednice prije tri mjeseca, kada je Damir Knežević kao član NO-a glasao za smjenu Svetka Ćustića, a potom, da ne bi glasao sam za svoj izbor, iskorištena je činjenica da u takvim situacijama (2-2) glas predsjednika NO-a, u tom slučaju Josipa Miočića, vrijedi dvostruko.