Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od početka godine na zadarskom području dvoje oboljelih od ospica

07.10.2019. 13:40
Od početka godine na zadarskom području dvoje oboljelih od ospica


Na zadarskom području posljednjih godina nije bilo epidemije ospica, a u prvoj polovici godine na području Zadarske županije bilježe se tek dva slučaja pojave ove zarazne bolesti.
Inače, posljednjih desetak dana u Hrvatskoj je sve više slučajeva ospica, a osobito u Zagrebu gdje je prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo do 24. rujna registrirano 11 oboljelih. Hrvatski zavod za javno zdravstvo je do 24. rujna 2019. godine zaprimio dojave o 33 oboljelih od ospica u Hrvatskoj, no u drugim županijama pojava bolesti bilježi se uglavnom tijekom prve polovice godine.
Iako situacija po pitanju ospica nije alarmantna, stručnjaci pozivaju građane koji nisu cijepljeni, a osobito roditelje da cijepe svoju djecu. Cijepljenje je, naime, jedini učinkoviti način zaštite od ospica koje se brzo prenose kapljičnim putem, upozorava dr. Jagoda Šarunić-Gulan, spec. epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo Zadar.
– Ospice ili morbili prenosi se kapljičnim putem, odnosno izravnim dodirom s bolesnikom, najčešće preko sluznice dišnih putova i očne spojnice, kaže dr. Šarunić-Gulan i ističe da su uz necijepljene osobe u većem riziku obolijevanja i imunokompromitirane osobe neovisno o dobi, neimune trudnice, te djeca mlađa od šest mjeseci čije majke nisu cijepljene niti su preboljele ospice prije trudnoće. Isto tako, ova bolest može imati loš ishod kod osoba starije životne dobi.
Sve osobe koje nisu sigurne jesu li primile potrebne dvije doze cjepiva trebale bi provjeriti svoj cjepni status jer ova bolest može uzrokovati i komplikacije, što produljuje vrijeme oporavka, ali i može dovesti do težih zdravstvenih posljedica.
Inače, simptomi ospica su povišena tjelesna temperatura, konjunktivitis, hunjavica, kašalj, te tzv. Koplikove pjege, karakterističan makulopapulozni osip po koži i bukalnoj sluznici. Od trećeg do sedmog dana bolesti izbija osip, najprije na licu, zatim na trupu i ekstremitetima, nakon čega se može javiti sitno perutanje kože. Inkubacija bolesti iznosi oko 14 dana (između 7 i 18 dana), a osoba je zarazna četiri dana prije izbijanja osipa i još četiri dana nakon izbijanja osipa.
Kako bi se suzbila epidemija od presudne je važnosti održavanje visoke procijepljenosti stanovništva, što iznosi 95 posto, jer se cijepljenjem osim pojedinca štiti i cjelokupna populacija odnosno stječe se kolektivni imunitet.