Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

PROMETNO REDARSTVO Smanjen broj nepropisnih parkiranja, savjesni građani javljaju, kamere snimaju

07.10.2019. 08:47
PROMETNO REDARSTVO Smanjen broj nepropisnih parkiranja, savjesni građani javljaju, kamere snimaju


Turistička sezona je iza nas, pa tako i broj nepropisno parkiranih vozila polako se smanjuje, a i inače, ove sezone smo imali manji broj prekršitelja nego u isto vrijeme prošle godine. Naime, za vremenski period od 1. lipnja do 1. listopada ove godine, izdano je 1.918 obavijesti o počinjenom prekršaju, dok je lani za isti vremenski period izdano 2.325. Dakle, dolazimo do brojke od 407 prekršaja – manje, što dovoljno govori o povećanju svijesti vozača vezano za nepropisno parkiranje, rekao je Hrvoje Marić dipl.ing. prometa i viši stručni suradnik II za prometno redarstvo u Odsjeku prometnog redarstva Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra, dodajući kako vozači kojima je uručena obavijest o počinjenom prekršaju, najčešće plate u roku od tri dana, dok još postoji mogućnost plaćanja pola iznosa za prekršaj koji je počinjen.
A, raspon kazni za nepropisno parkiranje kreće se od 300, 500 i 700 kuna što ovisi o mjestu nepropisnog parkiranja. Kada su gosti u pitanju, ovoga ljeta najviše i najčešće su griješili Nijemci, a nakon njih – Poljaci, Česi, Britanci, Talijani…


Uredno podmirivane kazne
No, prema Marićevim riječima, uredno su podmirivali svoje kazne, osobito nakon uvida u službene fotografije koje im redari predoče i na kojima se vidi njihovo vozilo u prekršaju koje ugrožava sigurnost pješaka. Prvi čovjek prometnih redara Grada je zadovoljan jer, kako kaže, sve je manje neugodnih situacija kad se nekome mora naplatiti kazna, a i vozači su općenito, sve savjesniji i podržavaju njihov rad.
– Tome u prilog govori i činjenica da građani sve češće i sami zovu službeni broj prometnog redarstva koji je javno dostupan na mrežnim stranicama Grada te sami dojavljuju lokacije nepropisno parkiranih vozila koja ugrožavaju sigurnost pješaka. I nadzorne kamere na ulazima u gradsku jezgru nam olakšavaju posao i omogućuju stalnu kontrolu ulaza i izlaza vozila iz pješačke zone, samim tim i bržu komunikaciju i reakciju između prometnih redara u centru za komunikaciju i nadzor te prometnih redara na terenu, objašnjava Marić dodajući kako se to odnosi i na dostavna vozila.


Ureduju oko prometa u mirovanju
– Na taj način možemo vidjeti je li neko dostavno vozilo prekršilo dopušteno vrijeme za ulazak u pješačku zonu jer kao što znate, dostavnim vozilima su dodijeljena parkirna mjesta kako bi se rasteretila pješačka zona, a dozvoljeno vrijeme za ulazak u grad i obavljanje dostave je od 6 do 7.30 te od 8 do 9 sati, objasnio je Marić, naglašavajući još kako je jedna od najcrnjih točaka u gradu i dalje Liburnska obala iako, ne više u tolikoj mjeri kao prethodnih godina.
Podsjećamo, prometno redarstvo Grada ustrojeno je prije tri godine. Zaposlena su četiri prometna redara koja ureduju po, kako oni stručno kažu, prometu u mirovanju. Služba je organizirana u dvije smjene uz radnu subotu. U početku su prometni redari bili dislocirani od Komunalnog odjela Grada i smješteni na Ravnicama uz Pauk službu Obale i lučica, no s vremenom se ukazala potreba za njihovom stalnom prisutnošću na Poluotoku, pa su od prošlog proljeća u centru grada jer svrha nije isključivo podrška pri premještanju vozila, već i nadziranje provedbe odluke u svezi dostavnih vozila u pješačkoj zoni.